Raskrinkavanje.ba

Dnevni List → Bošnjačko podzemlje želi preko leđa američkog i britanskog veleposlanika povratiti utjecaj SDA na pravosuđe

23.05.2019
Tekst članka

”I kod vas je totalni raspad sustava, j… lud zbunjenog”, sirovo se VSTV-u i predsjedniku Milanu Tegeltiji obratio državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, nakon što je potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić izrazila principijelno neslaganje s pozivanjem člana VSTV-a Gorana Nezirovića, suca u Sudu BiH Branka Perića i glavnog tužitelja u Tuzli Tomislava Ljubića u američko veleposlanstvo na razgovor o izmjenama Zakona o VSTV-u i nužnosti transparentnog izbora sudaca i tužitelja BiH.

Potpredsjednica Jukić nije koristila neprimjeren riječnik, ničim nije povrijedila niti jednog dužnosnika u veleposlanstvu SAD u Sarajevu niti obezvrijedila ogromnu pomoć i potporu koju Amerika godinama pruža našem pravosuđu. Dapače, javno je i posve legitimno kazala da se ne slaže s praksom privilegiranja pojedinaca na uštrb institucije u kojoj je ona visoko rangirana i hipotetički pretpostavila kako bi domaći i međunarodni krugovi reagirali da se na sličan način u pravosuđe, makar i dobronamjerno ”upetlja”, ruski veleposlanik Ivancov.

‘Sječa glava’

Apsolutno nije krucijalna poruka Ružice Jukić. Uostalom, nitko joj ništa nije zamjerio niti u američkom veleposlanstvu. Udarna je činjenica da se potpredsjednica VSTV-a usudila nešto spočitati američkom veleposlanstvu i taj njezin benigni javni istup je bio signal i povod ”zelenoj sarajevskoj čaršiji” da konačno pritisne okidač i pokrene široku i koordiniranu harangu razvaljivanja VSTV-a. Opravdano nezadovoljstvo američkih i britanskih diplomata suptilno će se, posve je razvidno, koristiti kao dodatni pritisak i instrument za, prvo pripremu terena kroz donošenje novoga zakona o VSTV-u, a potom i za ”sječu glava” na čelu ključne pravosudne instiutacije, koja je kao i njezin predsjendik Milan Tegeltija već godinama ”noćna mora” bošnjačkih centara moći, poglavito SDA.

Bošnjački krugovi različitog spektra odavno ne kriju da su, poglavito SDA, nakon odlaska Meddžide Kreso izgubili dominanti utjecaj na prvaosuđe. Trn u oku im je Milan Tegeltija, navodno čovjek Milorada Dodika, kojeg bošnjačka scena oblajava mjesecima gdje god se ukaže perigoda.

Da se doista radi o diskreditiranju Milana Tegeltije, potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić i glavna tužiteljica Gordana Tadić su već bile mete nasrtaja i prisluškivanja, pokazuje i forsiranje Dragana Mektića i suca Branka Perića od strane režimskih bošnjačkih medija koji ih guraju u prve redove obračuna s Tegeltijom. Doista je simptomatično da je odlazeći ministar sigurnosti Dragan Mektić, glavni akter afere oko vrbovanja selefija, za kojeg neki krugovi u RS-u tvrde da je ucjenjeni ”kvislign” u rukama šefa OSA-e Osmana Mehmedagića, opet glavni megafon ovog puta u ”javnome vješanju” predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Mektić poziva Tegeltiju da odstupi. Uvaženi sudac Branko Perić je u vrijeme dok je bio predsjednik VSTV-a, pa i sudac u BiH, bio jednako omražen u bošnjačkim krugovima kao ovih dana Milan Tegeltija.

Iskopavane su mu prljave ratne mrlje, optuživalo da izriče drakonske kazne samo Bošnjacima. Danas je Perić ”vrhovni sudski autoritet”, omiljeni sudac čiji se istupi protiv Milana Tegeltije, Ružice Jukić ili glavne tužiteljice Gordane Tadić prenose do svakoga zareza. Oportunistčka stajališta člana VSTV-a Gorana Nezirovića, kojeg u hrvatskim i srpskim krugovima doživljavaju kao produženu ruku SDA, što ne mora biti istina, su odavno poznata.

Najednom je, međutim, u plan rušenja Milana Tegeltije i Ružice Jukić, ubačen i glavni županijski tužitelj iz Tuzle Tomislav Ljubić. Treba podsjetiti kako se Ljubić prijavio za najtječaj za glavnog tužitelja BiH, ali je ipak naprasno povukao svoju kandidaturu, vjerojatno svjestan da ne može proći unatoč neskrivenoj potpori međunarodnih krugova.

Treba razjasniti, Nezirović, Perić i Ljubić su neupitno pravni autoriteti u domaćim gabaritima, bez dokazanih grijeha i mrlja i Amerikanci su potpuno u pravu kada su tražili i njhovo mišljenje o VSTV-u i pravosuđu generalno. Međutim, u sarajevskim krugovima je na temelju dobronamjernih američkih, britanskih, njemačkih ili nečijih drugih pokušaja pomaganja u kompliciranom peglanju pravosuđa, nedvojbeno skrojena taktika zaravnavanja ovakvog VSTV-a i smaknuća Milana Tegeltije i Ružice Jukić, a neće biti sporno niti tragično ako, kao kolateralna šteta, odlete i neki drugi poput Jadranke Lokmić ili Željke Radović.

Bitno je na mala vrata povratiti pogubljeni utjeca SDA na domaće pravosuđe što nije moguće bez međunarodnog faktora i preko Milana Tegeltije. Međunarodni bi prijatelji, međutim, morali znati da bez resetiranja korumpiranog i zahrđalog policijskog sustava nema pozitivnih učinaka u radu pravosuđa. Naprosto je šokanto kako je u javnom prostoru prošla neopaženo i bez posebne kritičke analize činjenica da je inspektor SIPA-e Pandža, glavni akter, posrednik u navodnoj aferi korumpiranosti predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Policijska i pravosudna mafija

U lancu pravosudnih procesa policijski očevidi su ključni temelj za nečije procesuiranje i izricanje kazne. Svakog dana možemo čuti ili pročitati kako tužitelji i suci tvrde da su im ruke svezane i da su nemoćni doći do pravde i izreći pravedne kazne jer su dobili drugačija policijska izvješća.

Slučajevi Memić i Dragičević su dokazi za prljave policijske poslove. Pravosuđe je u BiH je teško bolesno tu nema sporenja. Za pozdraviti je svaka dobronamjerna akcija na njegovom ozdravljenju i povratku povjerenja. Ako postoji takva politička batina koja smije i može izvesti neke radikalne zahvate, javnost bi to euforično pozdravila jer nema povjerenja u pravosuđe i policiju, glavne zabušante u ovoj zemlji.

Pravosudna i policijska mafija su i glavno vrelo iz kojeg kriminalne i korumpirane političke vođe crpe svoju najveću političku snagu. Dok oni nadziru pravosudni i policijski aparat, dotle su na slobodi i na vlasti. U ovom trenutku se iskopavanje afere oko Milana Tegeltije, koju svakako treba rasvijetliti, jednostavno ne može drugačije detektirati nego kao pokušaj povratka utjecaja SDA na domaće pravosuđe, a preko leđa američkih, britanskih i drugih stranih diplomata i njihovih dobrih namjera, ali i preko Branka Perića i Tomislava Ljubića.

Poruka na jednom portalu bliskome vrhu SDA je tako obojena:  ”Sugovornici američkih domaćina bile su upravo osobe koje su najžešći kritičari višegodišnje prakse VSTV-a i njegovog predsjednika Tegeltije. To se posebno odnosi na suca Suda BiH Branka Perića koji u duže vrijeme u svojim medijskim istupima, stručnim komentarima i javnim tribinama žestoko i argumentirano ukazuje na bojne anomalije i nezakonitu prsksu u radu VSTV-a. Zbog nedavnog Perićevog intervjua televiziji N1 u kojem je kritizirao rad VSTV-a Milan Tegeltija je tražio njegovu ostavku, čemu su se i priduržili neki drugi članovi ovog pravosudnog (samo)regulatora”, navodi se u posve providnoj ”ložioni” .Dok su Meddžida Kreso i Goran Salihović provodili samovolju i strahovladu u Sudu i Tužiteljstvu BiH i dok je Milan Novković tadašnji predsjednik VSTV samo sporadično klimao glavom, sve je u pravosuđu bilo maltene idilično.

Dokle god se od pravosuđa ne maknu pipci SNSD, HDZ BiH, SBB i repovi SDA te svakako i šefa OSA-e Osmana Mehmedagića nema reforme pravosuđa i povratka povjerenja u pravdu. Zakonske korekcije u VSTV-u mogu biti neka polazna osnova, ali je to u biti samo parcijalno odlaganje smeća.

Piše: I. Marić,[email protected]

Članak indeksiran 28.05.2019. Zadnji put osvježen 28.05.2019.

Ocijenjeno u analizi