BRITANSKE SANKCIJE - SKRETANjE PAŽNjE SA KLJUČNIH PROBLEMA U BiH

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS i Srna pristrasno o sankcijama protiv Dodika i Cvijanović

BANjALUKA, 13. APRILA /SRNA/ - Sankcije Velike Britanije uvedene srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović su skretanje pažnje sa ključnih problema u BiH, a ne rješavanje problema, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Tegeltija je ocijenio da su sankcije usmjerene protiv institucija Republike Srpske.

"Protiv sam uvođenja bilo kakvih sankcija bilo kome jer se njima sužava prostor za dijalog. Protiv sam da ih uvodi bilo koja zemlja, pojedinac ili institucija, jer sankcije nikada ništa dobro nisu donijele", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je ponašanje međunarodnih zvaničnika i pojedinaca u BiH prevršilo svaku mjeru i nije prihvatljivo.

"Protiv sam sankcija i one samo produbljuju krizu. Ove sankcije Velike Britanije, uz najavu da bi još neke zemlje mogle to da urade, jesu samo skretanje pažnje sa ključnih problema u našem društvu. Siguran sam da su sankcije rezultat unutrašnjih politika i potreba i savim sigurno jesu usmjerene protiv institucija Republike Srpske, bez obzira na pojedince koji kažu da nisu usmjerene protiv Srpske i srpskog naroda", rekao je Tegeltija.

On je istakao da se sankcijama Dodiku i Cvijanovićevoj želi promijeniti politika Republike Srpske.

"Sankcije su usmjerene protiv institucija Republike Srpske, jer su uvedene licima koja su pobijedila pojedinačno na izborima i predstavljaju institucije. Time se žele promijeniti politike u Republici Srpskoj koje sprovode Dodik i Cvijanovićeva. To nisu lične politike, nego one u kojima učestvuje Narodna skupština, ali i predstavnici Srpske na nivou BiH", kaže Tegeltija.

On je naglasio da se želi kreirati politika da kada Narodna skupština Republike Srpske donese zakon da taj zakon bude proslijeđen u neku od stranih ambasada, pa da onda predsjednik potpiše ukaz o proglašenju.

Tegeltija je ocijenio da je zahtjev da predsjednik Republike ne potpiše ukaz o proglašenju zakona, o kojem je odlučila Narodna skupština, ništa drugo nego miješanje u unutrašnje stvari.

"Očigledno je da se želi kreirati politika u kojoj ćete imati Narodnu skupštinu Republike Srpske koja će donositi zakone, a onda taj zakon treba da ode u neku od ambasada, recimo Velike Britanije, koja treba da kaže da je to dobar zakon. Cvijanovićeva nije takav predsjednik, ali je evidentno da neki u BiH, Republici Srpskoj i međunarodnoj zajednici žele upravo takvog predsjednika", kaže Tegeltija.

On je napomenuo da Republika Srpske ne može sebi dozvoliti da izabere predsjednika koji će čekati odobrenja ambasada, niti će se dozvoliti da zakoni Narodne skupštine ne stupaju na snagu bez obzira ko se nalazio s druge strane.

Tegeltija smatra da neke političke partije u Republici Srpskoj imaju problema, te da je jasno da politika očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i jačanja institucija Republike Srpske jesu politike koje apsolutno imaju podršku u narodu Srpske.

"U ovim trenucima, pred najavu održavanja izbora, to je nešto što opoziciji ne odgovara i na različite načine žele da eliminišu ključne aktere iz Republike Srpske iz budućeg izbornog ciklusa", rekao je Tegeltija i naveo da su snakcije moguće i realne i prema njemu ili bilo kom drugom, ali i da svi u BiH znaju ko ima imovinu u Londonu. 

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me