Brkanova lista podobnih i nepodobnih medija

Izvor/medij: Avaz
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Manipulisanje činjenicama Dezinformacija
Raskrinkano u: "Avazova" škola novinarstva, lekcija “stručni kadar”

Nakon “Avazovih” pitanja, Brkana uhvatio strah od stvarnog raskrinkavanja onoga čime se on bavi

Očiglednu nervozu Darka Brkana, šefa Udruženja "Zašto ne?", koje je navedeno kao izdavač nekoliko portala koji se bave navodnim raskrinkavanjem i analizom objava drugih medija, izazvala su pitanja “Avaza” o poslovanju ovog udruženja.

Porodični biznis

S obzirom na to da o Brkanu i njegovom radu postoji dosta nejasnoća, "Avaz" je prekjučer, kako to rade profesionalni mediji, zatražio odgovore od njega samog.

"Avaz" je zanimalo ko i kako finansira njegovo kvaziudruženje, kako Brkan troši taj novac i jesu li tačni navodi da je cijeli posao pretvorio u porodični biznis.

Brkan je odlučio da sve naše upite i svoje odgovore objavi na svom portalu Raskrinkavanje.ba prije nego što ih je "Avaz" objavio u svom jučerašnjem printanom izdanju. Za svakoga ko se bavi novinarstvom, jasno je da se odgovori na upit prvo objavljuju u mediju koji ih je zatražio pa tek onda prenose na druge medije.

  • ">Novalić: Raskrinkavati divlje portale i lažne vijesti    - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Novalić: Raskrinkavati divlje portale i lažne vijestiFoto: (Arhiv)

- Naravno da treba provjeravati medijske sadržaje i da nam svima treba korektiv, ali bi bilo mnogo bolje kad bi platforma “Raskrinkavanje” imala više profesionalnih novinara u svom sastavu, koji će više pažnje posvetiti divljim portalima i lažnim vijestima zbog kojih i imamo najviše problema. Bojim se da, umjesto toga, oni više od svega provjeravaju profesionalne novinare i profesionalne medije - upozorava poznati novinar Dario Novalić, predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu BiH, direktor i glavni i odgovorni urednik bh. magazina “Start”.

Potcrtava da se, prije svega, treba baviti osnovnim problemom, a to su  tzv. divlji portali za produkciju lažnih vijesti, iza kojih u većini slučajeva stoje neke političke partije.

- Kad neko gleda rezultate na “Raskrinkavanju”, prikazuje mu se da je “Dnevni avaz” najgrešniji dnevni list na svijetu, a i ne pomisli da je taj “Dnevni avaz” u 30 dana objavio 3.000 svojih vijesti, za razliku od nekog malog divljeg portala, koji prepisuje tuđe vijesti i izmišlja svoje - kaže Novalić.

Potrebna stručnost

Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja “BH novinari”, kazala nam je da su oni već imali nekoliko pritužbi medija na rad “Raskrinkavanja”.

  • ">Rudić: Raditi s RAK-om i Vijećem za štampu     - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Rudić: Raditi s RAK-om i Vijećem za štampuFoto: (Arhiv)

- Kad se pojavilo “Raskrinkavanje”, upozoravali su nas nekoliko puta iz medija na način na koji se ta platforma predstavlja, kako pravi listu podobnih i nepodobnih medija te etiketira medije u javnom prostoru na način koji im nanosi štetu. Bilo je interesantno, primjerice, koliko se puta na toj nekoj listi negativnih medija pojavljuje Alternativna televizija, zatim neki prominentni bh. mediji, uključujući i štampane - kaže Rudić.

121.685 DOLARA

donacija za godinu Brkan je naplatio i to:

55.000 dolara od Nacionalne fondacije za demokratiju (“National Endowment for Democracy” - NED)

49.725 dolara od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država

16.960 od Centra za promociju civilnog društva (CPCD)

Potvrda o donacijama i iz Ambasade SAD

Nakon Centra za promociju civilnog društva, jučer nam je i iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH stigla potvrda o donacijama Brkanovoj organizaciji.

- Podaci koji su navedeni na web-stranici Nevladine organizacije “Zašto ne”, a odnose se na pomoć Ambasade SAD i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) navedenoj organizaciji, tačni su - saopćeno nam je iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Brkanovi "novinari"

Brkan, koji nije novinar, vodi "Raskrinkavanje.ba", "Glasometar.ba", "Analiziraj.ba" i još nekoliko portalčića s tek nekolicinom priučenih novinara.

Bez profesionalaca

Novalić kaže da bi bio sretan kad bi na portalu "Raskirnkavanje.ba" bilo bar desetak profesionalnih novinara.

Paralelni sistem

Rudić potvrđuje da je više puta komentirala i pokušaje Raskrinkavanja da preuzme ulogu i nadležnosti Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu BiH.

Članak indeksiran 29. 06. 2019 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me