Raskrinkavanje.ba

Žena → BROJ na nalepnici banane je VEOMA VAŽAN jer je to UPOZORENJE ako počinje ovom cifrom: Kada ih kupujete vodite strogo računa

12.01.2023
Tekst članka

Danas je uobičajeno da se na voću, uglavnom u marketima, nalaze nalepnice. Prilikom kupovine uglavnom niko ne obrać pažnju na deklaraciju. Za većinu to je samo običan naziv proizvođača.

Međutim one mogu da nose važnu poruku. Osim imena proizvođača, na deklaracijama prema pravilnicima o kvalitetu, bi trebalo da stoje i brojevi koji pre svega otkrivaju na koji način je ta voćka zapravo gajena.

Četiri broja na nalepnici

Ukoliko na deklaraciji pored imena proizvođač vidite i četiri broja koja počinju sa brojem tri ili četiri, znajte da je ta banana (ili neka druga namirnica) uzgajana sa veštačkim đubrivom. Pa tako, na primer limun je označen sa brojem 4033, dok banane imaju brojeve 4011.

A ako na namirnici vidite deklaraciju sa pet brojeva, od kojih je prvi broj 9, znajte da je ona organskog porekla, tačnije da nije prskana pesticidima i prirodno je uzgajana.

Prvi broj je osam

Početni broj osam na deklaraciji vam šalje veoma upozoravajuću poruku, a to je da je takva namirnica genetski modifikovana (GMO). Takve banane imaju na sebi brojku 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promenjen korišćenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem dela naslednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma.

Uzgoj, promet i konzumiranje GMO zvanično je zabranjen u Srbiji, a po zakonu, proizvod biljnog porekla ne sme da sadrži više od 0,9 primesa ovih organizama i primesa koje su poreklom GMO.

(Krstarica)

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 03.04.2023.

Ocijenjeno u analizi