BRUKA! Prekopavaju srpske grobove u Sarajevu

Izvor/medij: Alo
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Besprizorno poigravanje osjećajima ljudi: U Sarajevu nisu “prekopani srpski grobovi” - niti bilo čiji drugi

Srpske kosti ne mogu da počivaju u miru!

Nakon što je pre nekoliko meseci sve zgrozilo saznanje da su srpska groblja u Kninu prekopana, a kosti spaljene, jer navodno porodice sahranjenih Srba ne plaćaju održavanje grobova, juče je obelodanjeno i da su vlasti federalnog Sarajeva naložile radnicima grobalja u tom gradu da prekopavaju grobove davno umrlih, među kojima je najveći broj Srba! To je učinjeno, kako je objašnjeno, iz istog razloga, odnosno jer njihova rodbina rasejana po svetu posle progona tokom proteklog rata ne plaća redovno naknadu za održavanje grobova.

Malobrojni Srbi u Sarajevu, odakle je tokom rata i posle proterano oko 150.000 Srba, ističu da se iskopavanje posmrtnih ostataka najviše radi u gradskom i najvećem groblju “Bare”. Ti postupci zasnovani su na odluci o uređenju i održavanju gradskih grobalja, koju je donela Skupština grada Sarajeva.

Komentarišući ove jezive činjenice politički analitičar Saša Borojević kaže da je neverovatno da svaki pokušaj pomirenja u regionu koji zagovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biva osujećen kroz vandalizam i terorizam sa druge strane granice.

Saša Borojević

Saša Borojević, Foto: alo.rs

 - Srbija iz budžeta 2015. godine odvoji pet miliona evra za Srebrnicu. U isto vreme 2015. godine vandali su oskrnavili pravoslavno groblje u naselju Osijek u sarajevskoj opštini Ilidža, gde su na grobovima ispisivali neprimerene grafite, lomili vaze za cveće i srušili kameni stub na grobljanskoj kapiji. Ove godine se ponavlja scenario, Srbija i njen predsednik Vučić izjavljuju da naša zemlja podržava jedinstvenu BiH, a u isto vreme se pljačka hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu. Prekopavnju srpskih grobova je predhodio vandalizam na zadušnice na Mitrovdan gde su oborili i oštetili nekoliko spomenika i počupali krstove na pravoslavnom groblju u sarajevskom naselju Briješće - napominje analitičar.

On konstatuje da “neko na Balkanu ne želi mir, i ne želi pomirenje”.

- Neko iz Sarajeva želi da kod preostalog malobrojnog srpskog stanovništva u Sarajevu izvrši pritisak da ode i ovo malo Srba što je ostalo. Mislim da Srbija podnosi ovog trenutka veliku žrtvu i pritisak zarad očuvanja mira u regionu, a da sa druge strane neko pokušava da po starim scenarijima „granatiranjem sopstvenog naroda na Markale pijaci” izazove novo krvoproliće - zaključio je on.

Članak indeksiran 07. 02. 2018 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me