Raskrinkavanje.ba

Srbin → Čak polovica hrvatskih liječnika ne želi cjepivo protiv korone

15.12.2020
Tekst članka

Svijet raspravlja treba li cjepivo protiv koronavirusa biti obvezno za one koji u svom radu mogu zaraziti druge. Rezultati nedavne ankete među hrvatskim medicinskim sestrama pokazali su da će biti cijepljena samo polovica liječnika i nešto više medicinskih sestara.

 

"U ovom bih trenutku svoje cjepivo prepustio drugima. Ima vremena za cijepljenje! ” Rečenica kojom liječnici ovih dana odgovaraju na anketu žele li se cijepiti protiv kovida-19, koja se provodi u zdravstvenim ustanovama, a čiji bi konačni rezultati trebali biti poznati danas.

Prvi podaci iz bolnica kažu da bi se cijepilo samo oko polovice liječnika, ali zato bi se veći broj medicinskih sestara odlučio za jedinu zaštitu koja trenutno postoji. Također, prošli je tjedan završeno istraživanje kućnih korisnika za starije osobe, kao i zaposlenih. To je istraživanje pokazalo da bi više od 70 posto korisnika bilo cijepljeno, ali to bi učinilo samo 40 posto zaposlenih.

U planu cijepljenja Hrvatski zavod za javno zdravstvo predviđa da će se prvi cijepiti korisnici i zaposlenici domova za njegu i zdravstveni radnici, a s obzirom na to da cjepivo nije obvezno, potrebno je znati broj onih koji pristaju na cijepljenje radi bolje organizacije vremena i načina. , mjesto i broj doza.

Zbog toga su svi zaposlenici u hrvatskim bolnicama od prošlog tjedna anketirani o cijepljenju, a zasad podaci pokazuju da manje od polovice liječnika namjerava cijepiti.

https://t.co/6nS4Mtfz2G

- SRPSKE informacije (@srbininfo) 15. prosinca 2020

U KBC-u Zagreb manje od polovice liječnika glasalo je za cijepljenje, ali više od 60 posto medicinskih sestara dalo je potpise za cijepljenje. U KB Sveti Duh situacija je obrnuta i više je liječnika sklonih cijepljenju, dok je u KBC-u Sestre milosrdnice situacija takva da bi polovica zaposlenika bila cijepljena.

Dužnosnici, međutim, očekuju da će se ove brojke povećati kad cjepivo stigne, iako nema razloga za pretjerani optimizam, ako uzmemo u obzir da se relativno mali broj zdravstvenih radnika prijavio za redovito cijepljenje protiv gripe.

https://t.co/dHrE8yoAEM

- SRPSKE informacije (@srbininfo) 15. prosinca 2020

U staračkim domovima u kojima je anketa već završena, rezultati su "šareni". Starije osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji najmanje su zainteresirane za cjepivo, dok ih najviše zanima Međimurska županija, koja je, prema Jutarnjem listu, vjerojatno potaknuta lošom epidemiološkom situacijom u toj županiji.

Čini se da je odnos zdravstvenih radnika prema cijepljenju sličan onome u drugim zemljama. Naime, u Velikoj Britaniji su u tijeku cijepljenja cjepivom Pfizer, a slična istraživanja pokazala su da bi se cijepilo 4 od 10 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Zbog toga je na globalnoj razini sve veća rasprava treba li uvesti obvezno cijepljenje za one koji mogu prenijeti bolest na druge i ugroziti im život u svom radu.

Članak indeksiran 22.12.2020. Zadnji put osvježen 22.12.2020.

Ocijenjeno u analizi