Raskrinkavanje.ba

Srbin → Čak polovina hrvatskih lekara neće vakcinu protiv korone

15.12.2020
Tekst članka

U svetu se raspravlja da li vakcina protiv koronavirusa treba da bude obavezna za one koji u svom poslu mogu da zaraze druge. Rezultati nedavno sprovedene ankete među hrvatskim medicinskim radnicima pokazali su da bi se vakcinisalo svega polovina lekara i nešto više medicinskih sestara.

 

“Препустио бих у овом тренутку своју вакцину другима. Има времена за вакцинисање!” Реченица је којом ових дана одговарају лекари на анкету о томе желе ли да се вакцинишу против ковида-19, која се спроводи у здравственим установама, а чији би коначни резултати требало да буду познати данас.

Први подаци из болница говоре да би се вакцинисало тек око половине лекара, али би се зато медицинске сестре у већем број одлучиле за једину заштиту од коронавируса која у овом тренутку постоји. Такође, прошле седмице је завршено анкетирање корисника домова за старије, као и запослених. Та је анкета показала да би се вакцинисало више од 70 посто корисника, али би то учинило само 40 посто запослених.

Хрватски завод за јавно здравство у плану вакцинације предвиђа да ће се први вакцинисати управо корисници и запослени у домоваима за старије те здравствени радници, а како вакцина није обавезна, потребно је знати број оних који пристају на цепљење како би се што боље организовао време, начин, место и број доза.

Због тога од прошле седмице у хрватским болницама траје анкетирање свих запосленика о вакцинисању, а засад подаци говоре да мање од половине лекара намерава да се вакцинише.

https://t.co/6nS4Mtfz2G

— СРБИН инфо (@srbininfo) December 15, 2020

У КБЦ-у Загреб мање од половине лекара изјаснило се за вакцинацију, али је зато више од 60 посто медицинских сестара дало свој потпис за цепљење. У КБ-у Свети Дух ситуација је обрнута и више је лекара склоно вакцинисању, док је у КБЦ-у Сестре милосрднице ситуација таква да би се вакцинисала половина запослених.

Званичници ипак очекују да ће се те бројке, када вакцина стигне, повећати иако разлога за претерани оптимизам нема, ако се узме у озбир да се релативно мали број здравствених радника пријавио на редовну вакцинацију против грипа.

https://t.co/dHrE8yoAEM

— СРБИН инфо (@srbininfo) December 15, 2020

У домовима за старије у којима је анкетирање већ завршено, резултати су “шарени”. За вакцину су најмање заинтересовани стари у Сплитско-далматинској жупанији, док су најзаинтересованији у Међимурској жупанији што је, наводи Јутарњи лист, вероватно подстакнуто лошом епидемиолошком ситуацијом у тој жупанији.

Чини се да је став здравствених радника према вакцинацији сличан оном у другим земљама. Наиме, у Великој Британији је у току вакцинација Фајзеровом вакцином, а сличне анкете показале су да би се вакцинисало 4 од 10 запослених у здравственим установама.

Због тога је све више расправа на светском нивоу да ли би требало увести обавезну вакцинацију оних који у свом послу могу да пренесу болест другима и угрозе им живот.

https://t.co/cl3UfJFdcC

— СРБИН инфо (@srbininfo) December 15, 2020

Članak indeksiran 12.01.2021. Zadnji put osvježen 12.01.2021.

Ocijenjeno u analizi