Raskrinkavanje.ba

Bljesak → Čapljina: Pogledajte iz zraka rijeku koja teče u oba smjera

27.05.2020
Tekst članka

Pogledajte video kadrove rijeke Krupe koja je jedinstvena po osobini da teče u oba smjera (nizvodno i uzvodno).

Pogledajte video kadrove rijeke Krupe pored Čapljine. Video je snimila ekipa koja stoji iza Youtube kanala Terra Photogenica. Ističu kako je BiH fotogenična zemlja.

''Kako bi je prezentirali ostatku svijeta moramo je i sami upoznati. Misija ovog video kanala je da snimimo i prikažemo u formi kratkog video zapisa  lokacije koje nisu snimljene ili na način na koji nisu snimljene''.

Na mail su nam poslali video rijeke Krupe koja je jedinstvena po osobini da teče u oba smjera (nizvodno i uzvodno). Naime, kada se poveća vodostaj Neretve ta rijeka potisne Krupu prema izvorištu (Deranskom jezeru). Duga je 9 kilometara, površina sliva iznosi 74 km², a prosječna dubina iznosi 5 metara.

Prema onome što se može pronaći na internetu, od sustava rijeke Krupe nastalo je Hutovo blato u tipičnom krškom ambijentu. Izvire iz Deranskog jezera kod naselja Struge, u močvari Hutovo blato, u kojoj je Krupa glavni vodotok, koji sustavom podzemnih kanala daje, a svojim nadzemnim tokom i odvodi vode Gornjeg blata i Svitavskog jezera u Neretvu.

Ima široko i krivudavo korito i teče prema jugozapadu do ušća u Neretvu, kod sela Dračeva.

Članak indeksiran 02.07.2021. Zadnji put osvježen 02.07.2021.

Ocijenjeno u analizi