Raskrinkavanje.ba

Poskok → ČAVARA: Jedan ambasador na mene vrši brutalne pritiske da pristanem na protuustavni izborni zakon bošnjačkih stranaka. Progovorit ću…

20.08.2018
Tekst članka

Radi se o poniženju, ne mene, nego Ustava BIH i institucije Predsjednika Federacije, nedopustivo je da si neki ambasadori u BIH daju uloge malih bosanskih Bogova, kazao je prilično oštro, Marinko Čavara predsjednik FBIH za BH izdanje Večernjeg lista.

 

On je pojasnio da je tijekom pokušaja entitetskog državnog udara u FBIH jedan ambasador uporno pohodio njegov ured, te da to čini i danas, ne odustajući od pokušaja da pogazi moju slobodnu volju, i instituciju koju predstavljam.

I nakon što sam mu kazao da ću prije odsjeći ruku nego potpisati nešto što je protivno interesu mog naroda, opet nije odustao. I to čini i dalje.

Čavara je, kako kaže o svemu izvjestio vrh HNS-a kao i OHR.

“Mi moramo u BIH, poštovati svoje propise, no i ambasadori u našoj zemlji morali bi poštivati Bečku konvenciju i našu zemlju, jer smo mi njihovi domaćini, kada dolaze tu potpisuju izjavu da će se ponašati pristojno” oštar je  Čavara.

Zaključio je da bi u zemlji dotičnog ambasadora, bilo nezamislivo da BH diplomacija vrši pitisak na tamošnje političare.

Na pitanje novinara Krešića zašto ne želi otkriti ime dotičnog ambasadora Čavara je kazao da je trenutno njegova podneska na stolu Predsjedništva BIH te da očekuje progon istog diplomate iz BIH ili u najmanju ruku oštru diplomatsku notu.

Na pitanje radi li se o ambasadoru velikih sila ili pak Turske, Čavara nije htio dati odgovor, tvrdeći da on poštuje Bečku konvenciju, za razliku od dotičnog, no da se po njemu radi , ne o pukom dplomatskom skandalu, nego o brutačnoj povredi suvereniteta BIH, koja se više neće trpjeti.

“Progovorit ću o svemu, ako se zemlja koja ga je poslala u BIH ne ogradi od njegovog djelovanja. Osim toga sve je snimljeno, kod sebe imam cijeli stenogram, tako da me nitko neće moći optužiti da izmišljam” – kategoričan je Čavara.

Napomena: Tekst je formalno fake. No, možda i nije. Probajte čitati između redova. Formalno se ovo dogodilo nije. Što nužno ne znači da nije. 

Članak indeksiran 23.08.2018. Zadnji put osvježen 23.08.2018.

Ocijenjeno u analizi