CDC traži povlačenje RT-PCR testova jer ne razlikuju koronavirus od virusa gripe, a koriste se od početka 2020.

Izvor/medij: Tribun
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Lažna vijest Ispravljeno
Raskrinkano u: Ne, američki CDC ne traži povlačenje PCR testova jer “ne razlikuju” koronavirus od gripa

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najavio je u srijedu povlačenje svog zahtjeva za „odobrenje hitne uporabe“ dijagnostičkih kompleta za dijagnosticiranje koronavirusa u stvarnom vremenu (RT-PCR), budući da oni ne mogu razlikovati virus gripe od kornavirusa, a koriste se od veljače 2020.

CDC je pozvao laboratorije da „uštede vrijeme i resurse“ uvođenjem kompleta koji mogu odrediti i razlikovati pozitivan test na koronavirus i gripu.

„CDC potiče laboratorije da razmotre usvajanje multipleksirane metode koja može olakšati otkrivanje i razlikovanje virusa SARS-CoV-2 i gripe“, objavila je agencija u srijedu.

„CDC daje ovu prethodnu obavijest da klinički laboratoriji imaju dovoljno vremena za odabir i primjenu jedne od mnogih alternativa koje je odobrila FDA“, rekla je agencija.

Laboratoriji će imati vremena do kraja 2021. godine prije nego što CDC službeno povuče svoje odobrenje za hitnu uporabu dijagnostički PCR test u realnom vremenu RT-PCR.

RT-PCR test i konvencionalni PCR test, razlikuju se po tome što RT-PCR daje rezultate u mnogo kraćem vremenu, ali mu je točnost i pouzdanost upitna.

SAD su prijavile više od 34,4 milijuna slučajeva koronavirusa od početka pandemije 2020. godine i više od 610.000 smrtnih slučajeva koji su pripisani Covidu.

No dok su se slučajevi Covida na osnovu nepouzdanih testova povećali diljem zemlje, hospitalizacije i smrtni slučajevi uzrokovani gripom navodno su opali.

Prema podacima koje je CDC objavio ranije ovog mjeseca, stope smrtnosti od gripe bile su znatno niže tijekom 2020. godine nego prethodnih godina.

Zabilježeno je 646 smrtnih slučajeva od gripe među odraslima u 2020. godini, dok je 2019. CDC procijenio da je između 24.000 i 62.000 ljudi umrlo od bolesti povezanih s gripom.

Članak indeksiran 13. 08. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me