Ne, američki CDC ne traži povlačenje PCR testova jer “ne razlikuju” koronavirus od gripa

Tvrdnje o navodnim neispravnostima PCR testova su na društvenim mrežama i anonimnim portalima prisutne od početka pandemije Covid-19. Jedna od novijih tvrdnji je da Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti povlače ove testove jer ne razlikuju koronavirus od gripa.

Na anonimnom portalu Tribun je 26.7.2021. objavljen članak sa naslovom:

CDC traži povlačenje RT-PCR testova jer ne razlikuju koronavirus od virusa gripe, a koriste se od početka 2020.

U članku se navodi kako su Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) najavili da će povući ranije dato “odobrenje hitne upotrebe” za RT-PCR testove jer ne razlikuju virus gripa od koronavirusa.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najavio je u srijedu povlačenje svog zahtjeva za „odobrenje hitne uporabe“ dijagnostičkih kompleta za dijagnosticiranje koronavirusa u stvarnom vremenu (RT-PCR), budući da oni ne mogu razlikovati virus gripe od kornavirusa, a koriste se od veljače 2020.
CDC je pozvao laboratorije da „uštede vrijeme i resurse“ uvođenjem kompleta koji mogu odrediti i razlikovati pozitivan test na koronavirus i gripu.(...)

Kao rok za povlačenje testova, u članku se navodi kraj 2021. godine.

(...) Laboratoriji će imati vremena do kraja 2021. godine prije nego što CDC službeno povuče svoje odobrenje za hitnu uporabu dijagnostički PCR test u realnom vremenu RT-PCR. (...)

Na društvenoj mreži Facebook se, nakon objave ovog članka, dijelio i screenshot objave u kojoj se tvrdi da će PCR testovi biti povučeni iz upotrebe do kraja ove godine. Kao razlog povlačenja se takođe navodi kako PCR testovi ne razlikuju sezonski grip od Covid-19.

Tako je na Facebook profilu Azra Pašić II, koji se u našim analizama često pojavljuje kao izvor različitih dezinformacija, posebno o pandemiji Covid -19,(1, 2, 3) 3.8.2021. objavljen pomenuti screenshot sa sljedećim opisom:


De nek' neko javi kriznim vođama 😁🙂 sad će jesen, a oni planiraju li, planiraju…


Potom je identičan screenshot  objavljen i na Facebook stranicama Gradjansko Budjenje i Forum antiglobalista, te nekoliko Facebook profila (1, 2). 

Na Facebook profilu Aleš Vokurka je 4.8.2021. objavljen status sa identičnom tvrdnjom o tome da CDC traži ukidanje RT-PCR testa zbog toga što ne razlikuje sezonski grip od Covid-19. Uz ove tvrdnje objavljen je i screenshot članka sa zvanične stranice CDC-a na engleskom jeziku, koji je navodni dokaz tvrdnji iz opisa. 

Šta su činjenice:

U članku portal Tribin naveden je i link sa zvanične stranice CDC-a na kojem je dostupna objava o povlačenju RT-PCR testova. Dio tog obavještenja se nalazi i na screenshotu objavljenom uz status Facebook korisnika Aleše Vokurka.

O temi objave koju su izdali američki CDC o povlačenju RT-PCR testova do kraja 2021. godine, a koja je bila povod dezinformacija i na engleskom jeziku, pisao je Health Feedback u članku objavljenom 24.7.2021. godine. Analizirajući identične tvrdnje o povlačenju testova i njihovoj nemogućnosti da razlikuju sezonski grip od koronavirusa, Health Feedback je kontaktirao portparolku CDC-a, Jasmine Reed. 

Ona je, kako se navodi u ovom članku, u emailu pojasnila da CDC zaista povlači jedan tip testova, ali da to nije zbog toga što oni ne razlikuju koronavirus od sezonskog gripa. CDC povlači testove jer su u međuvremenu razvijeni novi, koji mogu da detektuju više patogena, uključujući i virus gripa i koronavirus. Na ovaj način, kako je Reed pojasnila, laboratorije će moći da uštede na vremenu i resursima, s obziromna to da testovi koji se povlače, mogu detektovati samo SARS-Cov-2.

“S obzirom na dostupnost komercijalnih mogućnosti za kliničku dijagnozu infekcije SARS-CoV-2, uključujući multipleksiranje i mogućnosti velike propusnosti, CDC namjerava prekinuti podršku za CDC 2019 Novel Coronavirus (2019 nCoV) RT-PCR dijagnostički panel u stvarnom vremenu, test prvi put uveden u februaru 2020. godine za otkrivanje SARS-CoV-2.
Iako je RTC PCR dijagnostički panel za novi koronavirus CDC-a 2019 (2019 nCoV) u realnom vremenu zadovoljio važnu potrebu kada je razvijen i postavljen i nije pokazao probleme s performansama, potražnja za ovim testom je opala s pojavom drugih multipleksnijih testova sa većom propušnošću. CDC potiče laboratorije za javno zdravstvo (PHL) da usvoje CDC influenza SARS-CoV-2 (grip SC2) kako bi se omogućio kontinuiran nadzor i za grip i za SARS-CoV-2, što će uštedjeti vrijeme i resurse za PHL. ”

Health Feedback navodi kako problema sa testovima nije bilo ali su novi, koje CDC preporučuje “sposobni obraditi više uzoraka u određenom vremenu (veći protok) i otkriti više od jednog patogena (multipleks)” i  kao takvi su poželjnija alternativa u interesu uštede vremena i resursa.

Takođe, Health Feedback u analizi ističe i da se preporuka CDC-a odnosi isključivo na njihov vlastiti RT-PCR test i ne odnosi se na testove drugih proizvođača.

Treba napomenuti da se laboratorijsko upozorenje odnosi samo na CDC-ov vlastiti dijagnostički PCR test za COVID-19, posebno na dijagnostički panel za RT-PCR u realnom vremenu 2019-nCoV- i nema uticaja na druge PCR testove na COVID-19 koje su razvile druge organizacije, koji su još uvijek pod odobrenjem za hitnu upotrebu (EUA), prema web stranici američke Uprave za hranu i lijekove (FDA)

Dakle, CDC je na svojoj zvaničnoj stranici najavio povlačenje svojih RT-PCR testova i ta objava je dostupna na ovom linku. Iz nje je jasno da se povlačenje odnosi samo na PCR testove koje proizvodi CDC i to kako bi bili zamijenjeni naprednijom vrstom testa. To je objasnila i portparolka ove organizacije. U samoj objavi se nigdje ne navodi da je razlog povlačenja nemogućnost testova da razlikuju virus SARS-CoV-2 od virusa gripa.

Još od početka pandemije, internetom se šire tvrdnje da PCR (polymerase chain reaction) testovi ne mogu detektovati novi koronavirus i da daju lažne pozitivne rezultate. Ove priče išle su skupa sa teorijama zavjere o nepostojanju virusa. PCR test koristi se za detektovanje različitih zaraznih bolesti. U analizi koju smo objavili 5.10.2020. godine prenijeli smo dio iz patenta izumitelja PCR testa Karyja Mullisa, koji govori o tome:

Različite zarazne bolesti mogu se dijagnosticirati prisutnošću specifičnih sekvenci DNK u kliničkim uzorcima, karakterističnih za uzročni mikroorganizam. Tu spadaju bakterije, poput salmonele, klamidije i Neisserie; virusi, poput virusa hepatitisa; i paraziti, kao što je plazmodij odgovoran za malariju.

U analizi objavljenoj  30.11.2020. godine Raskrinkavanje je prenijelo saopštenje australijskog Ministarstva zdravstva, koje je, kao odgovor na netačne informacije koje su se širile o PCR testu, za AFP potvrdilo efektivnost ovog testa i o njemu reklo sljedeće:

Ovaj je test vrlo osjetljiv i otkriva sitne fragmente genetskih podataka koji su specifični za virus koji uzrokuje COVID-19. 
(...)
Glasnogovornik je naglasio da je PCR test za COVID-19 dizajniran posebno za SARS-CoV-2: „Lančana reakcija polimeraze reverzne transkriptaze u stvarnom vremenu (qRT-PCR) za SARS-COV-2 specifična je za SARS-COV-2 i pouzdano detektira SARS-COV-2 RNA bez obzira je li virus održiv ili ne. Specifični test za SARS-COV-2 neće otkriti druge patogene. Određeni testovi na druge patogene neće otkriti SARS-COV-2”

Dakle, PCR test  sasvim pouzdano detektuje virus SARS-CoV-2 i razlikuje ovaj virus od drugih, pa tako i od virusa sezonskog gripa.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju portala Tribun da CDC traži povlačenje RT-PCR testova jer ne razlikuju koronavirus od virusa gripe, ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da je ova tvrdnja u potpunosti izmišljena i da takva informacija ne postoji na stranici CDC-a.

Tačno je da CDC uvodi nove, poboljšane vrste testova iz vlastite proizvodnje, te njima mijenja dosadašnje, ali i prethodna verzija testa kao i nova razlikuje koronavirus od virusa gripe.

Objave na društvenim mrežama sa istom tvrdnjom ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

S obzirom na to da je povod ovih dezinformativnih objava saopštenje CDC-a koje zaista postoji, a koje je manipulativo i netačno predstavljeno u analiziranim objavama, ocjenjujemo ih i kao manipulisanje činjenicama

Napomena: 16.8.2021.

Redakcija portala Tribun je provobitni članak izmjenila u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 13. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci nastali prije nekoliko godina iskorišteni kao “dokaz” da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju “zamrzavanje”

Nekoliko snimaka koji prikazuju osobe koje nepomično stoje na raznim mjesti...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Facebook prevare: Obećanjem Samsung telefona do novih pretplatnika 

Na Facebooku se širi lažna nagradna igra na stranici koja krade vizualni id...

Lažna vijest
Analiza
Portal Zdravlje svaki dan: Šokovi, tragedije i brisanje članaka

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, svakodnevno objavljuje mnoštvo senzacio...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me