Snimak simulacije predstavljen kao “dokaz” da se javne ličnosti lažno vakcinišu protiv Covid-19

Tvrdnje o još jednoj navodno insceniranoj vakcinaciji, “pokrijepljene” isječkom televizijske reportaže o simulaciji vakcinacije u belgijskom gradiću Bilzenu, proširile su se i našim govornim područjem krajem marta ove godine.

Na Facebook profilu Azra Pašić 30.3.2021. objavljen je videosnimak u kojem se vidi muškarac i medicinska sestra koja mu “ubada” injekciju u desno rame. U drugom, približenom kadru snimka, vidi se da je na igli injekcije ostao poklopac, koji je bio u kontaktu s kožom, što znači da do uboda iglom nije ni došlo. Ovaj video bio je “opremljen” sljedećim opisom: 

Nikad ne dosadi gledati "dokaze" "njihove" brige za naše zdravlje...
#farmakomafijskiuhljebi

Snimak je u trenutku pisanja ove analize imao gotovo 40.000 pregleda, te preko 1.600 interakcija.

Na Facebook profilu Kraljevic Marko III, koji je već nekoliko puta bio izvor netačnih informacija u kontekstu pandemije Covid-19 (1, 2 ,3), objavljen je identičan video 3.4.2021, uz tvrdnju da se na snimku nalazi belgijski ministar zdravlja. U objavi se dodatno tvrdi da su “lažna ušpricavanja još aktuelna”:

Samo da kažem, LAŽNA UŠPRICAVANJA su još AKTUELNA!!!!
Da ih ne zanemarimo, evo jedan TAZE video iz BELGIJE - ministar zdravlja!!!!!
Ove NOVE BOCKE mogu i kroz PLASTIČNI POKLOPAC da probijaju!!!!
gledajte, DELITE!!!!!

Ovaj video pogledan je više od 16.000 puta na Facebooku, a objava je zabilježila gotovo 1.000 interakcija. 

Gdje i kojim povodom je nastao snimak navodno lažne vakcinacije?

Snimak koji se dijeli na našem govornom području je služio kao “dokaz” za slične tvrdnje o insceniranim vakcinacijama koje su se dijelile u Francuskoj, Belgiji, Švicarskoj, ali i na engleskom govornom području. U analizi takvih manipulativnih objava agencije AFP od 30.3.2021. navedeno je da se na snimku vidi simulacija procesa imunizacije protiv Covid-19 u tada još neotvorenom vakcinalnom centru De Kimpel, u mjestu Bilzen, u Belgiji. To potvrđuju i medijski izvještaji (1, 2, 3) od 1.2.2021, kada je ova simulacija i bila sprovedena. 

Kako navodi AFP, namjera sprovođenja ove simulacije bila je testiranje logističkih kapaciteta i utvrđivanje potencijalnih problema prije nego što centar započne sa procesom imunizacije. Stoga je “apliciranje” injekcija sa poklopljenim iglama urađeno s namjerom, budući da se tada nije sprovodio stvarni proces imunizacije u De Kimpel centru, već je riječ bila o testu koji je proveden prije njegovog zvaničnog otvaranja.

Prema medijskim izvještajima (1, 2), proces imunizacije u Bilzenu započeo je nešto više od 20 dana poslije simulacije, tačnije 23.2.2021. godine. Tog dana je u De Kimpel centru, koji je jedini centar za vakcinaciju u Bilzenu, započela vakcinacija prvo najizloženijih radnika/ica i ljudi koji rade u samom centru. 

Kada je riječ o snimku koji se koristi kao “dokaz” da se provode lažne vakcinacije, na istom je prikazan segment iz reportaže televizije VRT News o simulaciji u De Kimpel centru. Reportaža se može u cijelosti pogledati na Facebook profilu Barta Somersa, potpredsjednika flamanske vlade, koji na snimku učestvuje u simulaciji vakcinacije. Opsežnu analizu netačnih tvrdnji u vezi sa ovim snimkom objavio je i portal televizije koja je proizvela ovu reportažu, a objavljena je 8.4.2021. godine.

Potpredsjednik flamanske vlade, ne belgijski ministar zdravlja

Dakle, suprotno tvrdnjama sa Facebook profila Kraljevic Marko III, Bart Somers, muškarac sa snimka, nije belgijski ministar zdravlja - tu funkciju u Belgiji obavlja Frank Vandenbroucke. Somers je potpredsjednik (Vice-Minister-President) flamanske vlade u Belgiji te ministar unutrašnjih poslova u istoj vladi. U Reutersovoj analizi dezinformacija vezanih za ovaj video, objavljenih na engleskom jeziku, navedeno je da je on, zajedno sa 50 volontera/ki, učestvovao u simulaciji.

Reuters u istoj analizi ukazuje na set fotografija snimljenih ovom prilikom na lokaciji centra De Kimpel, a na kojima se, pored Barta Somersa, mogu vidjeti i drugi učesnici koji tokom simulacije “primaju” vakcinu čija je igla poklopljena.

Kako je u svojoj analizi naveo portal AFP Činjenice, u opisu ranije spomenute Facebook objave Barta Somersa, ovaj političar je naglasio da nije stvarno primio vakcinu tog dana:

U potpisu ove objave Somers je napisao: “Centar za vakcinaciju De Kimpel u Bilzenu danas je detaljno testiran u blanko testu. Zajedno sa 50 volontera i statista, uočavali su oblasti koje mogu biti poboljšane, tako da mogu da počnu (vakcinaciju) čim vakcine stignu. Da bude jasno: Nisam primio stvarnu injekciju.”

Medijska popraćenost imunizacije osoba iz javnog života (najčešće političara/ki, ali i drugih javnih ličnosti) bitan je dio nastojanja da se potakne stanovništvo na vakcinaciju protiv Covid-19. Bez objašnjenja da se radi o simulaciji, snimak koji se dijeli kao “dokaz” da se na njemu, zapravo, vidi lažna vakcinacija zaista izgleda kao televizijski izvještaj sa jednog takvog događaja, u kojem još jedna osoba iz javnog života treba da primi vakcinu protiv Covid-19 pred kamerama. 

S obzirom na to da se na snimku može vidjeti igla koja nije otklopljena, odnosno nije ni zabodena u rame muškarca, bez šireg konteksta bi se moglo zaključiti da snimak zaista prikazuje “lažnu vakcinaciju”. 

Tvrdnje o “lažnim vakcinacijama” ličnosti iz javnog života, uglavnom političara, prisutne su od samog početka procesa imunizacije protiv Covid-19 u svijetu. O tome smo pisali u ranijim analizama koje možete pročitati na linkovima ispod:

Dezinformacija
Kompilacija “lažnih cijepljenja političara” ipak je samo manipulacija

Videokompilacija navodnih “lažnih vakcinisanja” dijeli se na Facebooku. Ipa...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Ispravljeno 19.01.2021

Lažna vijest
“Lažne vakcinacije” i neutemeljene tvrdnje Dolores Cahill spojene u viralni video

Kompilacija snimaka navodno lažnih vakcinacija protiv Covida-19 dijeli se n...

Lažna vijest Pseudonauka 31.01.2021

Lažna vijest
Kamala Harris ipak jeste primila vakcinu protiv COVID-19

Video koji navodno dokazuje da je vakcinacija protiv bolesti COVID-19 izabr...

Lažna vijest 14.01.2021

Snimak objavljen na Facebook profilu Kraljevic Marko III ne prikazuje još jedno “lažno ušpricavanje”, niti je na njemu belgijski ministar zdravlja. Implikaciju da se radi o jednom u nizu snimaka lažnih vakcinacija javnih ličnosti ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Izostavljanje konteksta o samom snimku u objavi na Facebook profilu Azra Pašić, uz neodređene formulacije o “dokazu njihove brige za naše zdravlje”, navode na zaključak da se na snimku zaista prikazuje “lažna vakcinacija”. Stoga ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 12. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me