Raskrinkavanje.ba

Snimak simulacije predstavljen kao “dokaz” da se javne ličnosti lažno vakcinišu protiv Covid-19

Tvrdnje o još jednoj navodno insceniranoj vakcinaciji, “pokrijepljene” isječkom televizijske reportaže o simulaciji vakcinacije u belgijskom gradiću Bilzenu, proširile su se i našim govornim područjem krajem marta ove godine.

Na Facebook profilu Azra Pašić 30.3.2021. objavljen je videosnimak u kojem se vidi muškarac i medicinska sestra koja mu “ubada” injekciju u desno rame. U drugom, približenom kadru snimka, vidi se da je na igli injekcije ostao poklopac, koji je bio u kontaktu s kožom, što znači da do uboda iglom nije ni došlo. Ovaj video bio je “opremljen” sljedećim opisom: 

Nikad ne dosadi gledati "dokaze" "njihove" brige za naše zdravlje...
#farmakomafijskiuhljebi

Snimak je u trenutku pisanja ove analize imao gotovo 40.000 pregleda, te preko 1.600 interakcija.

Na Facebook profilu Kraljevic Marko III, koji je već nekoliko puta bio izvor netačnih informacija u kontekstu pandemije Covid-19 (1, 2 ,3), objavljen je identičan video 3.4.2021, uz tvrdnju da se na snimku nalazi belgijski ministar zdravlja. U objavi se dodatno tvrdi da su “lažna ušpricavanja još aktuelna”:

Samo da kažem, LAŽNA UŠPRICAVANJA su još AKTUELNA!!!!
Da ih ne zanemarimo, evo jedan TAZE video iz BELGIJE - ministar zdravlja!!!!!
Ove NOVE BOCKE mogu i kroz PLASTIČNI POKLOPAC da probijaju!!!!
gledajte, DELITE!!!!!

Ovaj video pogledan je više od 16.000 puta na Facebooku, a objava je zabilježila gotovo 1.000 interakcija. 

Gdje i kojim povodom je nastao snimak navodno lažne vakcinacije?

Snimak koji se dijeli na našem govornom području je služio kao “dokaz” za slične tvrdnje o insceniranim vakcinacijama koje su se dijelile u Francuskoj, Belgiji, Švicarskoj, ali i na engleskom govornom području. U analizi takvih manipulativnih objava agencije AFP od 30.3.2021. navedeno je da se na snimku vidi simulacija procesa imunizacije protiv Covid-19 u tada još neotvorenom vakcinalnom centru De Kimpel, u mjestu Bilzen, u Belgiji. To potvrđuju i medijski izvještaji (1, 2, 3) od 1.2.2021, kada je ova simulacija i bila sprovedena. 

Kako navodi AFP, namjera sprovođenja ove simulacije bila je testiranje logističkih kapaciteta i utvrđivanje potencijalnih problema prije nego što centar započne sa procesom imunizacije. Stoga je “apliciranje” injekcija sa poklopljenim iglama urađeno s namjerom, budući da se tada nije sprovodio stvarni proces imunizacije u De Kimpel centru, već je riječ bila o testu koji je proveden prije njegovog zvaničnog otvaranja.

Prema medijskim izvještajima (1, 2), proces imunizacije u Bilzenu započeo je nešto više od 20 dana poslije simulacije, tačnije 23.2.2021. godine. Tog dana je u De Kimpel centru, koji je jedini centar za vakcinaciju u Bilzenu, započela vakcinacija prvo najizloženijih radnika/ica i ljudi koji rade u samom centru. 

Kada je riječ o snimku koji se koristi kao “dokaz” da se provode lažne vakcinacije, na istom je prikazan segment iz reportaže televizije VRT News o simulaciji u De Kimpel centru. Reportaža se može u cijelosti pogledati na Facebook profilu Barta Somersa, potpredsjednika flamanske vlade, koji na snimku učestvuje u simulaciji vakcinacije. Opsežnu analizu netačnih tvrdnji u vezi sa ovim snimkom objavio je i portal televizije koja je proizvela ovu reportažu, a objavljena je 8.4.2021. godine.

Potpredsjednik flamanske vlade, ne belgijski ministar zdravlja

Dakle, suprotno tvrdnjama sa Facebook profila Kraljevic Marko III, Bart Somers, muškarac sa snimka, nije belgijski ministar zdravlja - tu funkciju u Belgiji obavlja Frank Vandenbroucke. Somers je potpredsjednik (Vice-Minister-President) flamanske vlade u Belgiji te ministar unutrašnjih poslova u istoj vladi. U Reutersovoj analizi dezinformacija vezanih za ovaj video, objavljenih na engleskom jeziku, navedeno je da je on, zajedno sa 50 volontera/ki, učestvovao u simulaciji.

Reuters u istoj analizi ukazuje na set fotografija snimljenih ovom prilikom na lokaciji centra De Kimpel, a na kojima se, pored Barta Somersa, mogu vidjeti i drugi učesnici koji tokom simulacije “primaju” vakcinu čija je igla poklopljena.

Kako je u svojoj analizi naveo portal AFP Činjenice, u opisu ranije spomenute Facebook objave Barta Somersa, ovaj političar je naglasio da nije stvarno primio vakcinu tog dana:

U potpisu ove objave Somers je napisao: “Centar za vakcinaciju De Kimpel u Bilzenu danas je detaljno testiran u blanko testu. Zajedno sa 50 volontera i statista, uočavali su oblasti koje mogu biti poboljšane, tako da mogu da počnu (vakcinaciju) čim vakcine stignu. Da bude jasno: Nisam primio stvarnu injekciju.”

Medijska popraćenost imunizacije osoba iz javnog života (najčešće političara/ki, ali i drugih javnih ličnosti) bitan je dio nastojanja da se potakne stanovništvo na vakcinaciju protiv Covid-19. Bez objašnjenja da se radi o simulaciji, snimak koji se dijeli kao “dokaz” da se na njemu, zapravo, vidi lažna vakcinacija zaista izgleda kao televizijski izvještaj sa jednog takvog događaja, u kojem još jedna osoba iz javnog života treba da primi vakcinu protiv Covid-19 pred kamerama. 

S obzirom na to da se na snimku može vidjeti igla koja nije otklopljena, odnosno nije ni zabodena u rame muškarca, bez šireg konteksta bi se moglo zaključiti da snimak zaista prikazuje “lažnu vakcinaciju”. 

Tvrdnje o “lažnim vakcinacijama” ličnosti iz javnog života, uglavnom političara, prisutne su od samog početka procesa imunizacije protiv Covid-19 u svijetu. O tome smo pisali u ranijim analizama koje možete pročitati na linkovima ispod:

Snimak objavljen na Facebook profilu Kraljevic Marko III ne prikazuje još jedno “lažno ušpricavanje”, niti je na njemu belgijski ministar zdravlja. Implikaciju da se radi o jednom u nizu snimaka lažnih vakcinacija javnih ličnosti ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Izostavljanje konteksta o samom snimku u objavi na Facebook profilu Azra Pašić, uz neodređene formulacije o “dokazu njihove brige za naše zdravlje”, navode na zaključak da se na snimku zaista prikazuje “lažna vakcinacija”. Stoga ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 30.03.2021

Facebook profili i stranice: Azra Pašić

  • Lažna vijest
Teorija zavjere 03.04.2021

Facebook profili i stranice: Kraljevic Marko III

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest