Raskrinkavanje.ba

Kamala Harris ipak jeste primila vakcinu protiv COVID-19

Video koji navodno dokazuje da je vakcinacija protiv bolesti COVID-19 izabrane potpredsjednice Sjedinjenih Američkih Država Kamale Harris lažirana širi se društvenim mrežama. Ipak, video prikazuje ništa drugo do uobičajenu praksu vakcinisanja, te se jasno može vidjeti da je Harris zaista i primila vakcinu.

Video snimak na kom izabrana potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kamala Harris prima vakcinu protiv bolesti COVID-19, samo dan kasnije, 30.12.2020. godine, proširio se društvenim mrežama na stranim jezicima uz insinuacije da je čitav događaj zapravo isceniran (link, link).

Facebook stranica UnS-Ujedinjeni narod Srbije objavila je 31.12.2020. godine ovaj video prvi put na našem govornom području uz opis: 

Kasno će nam doći iz dupeta u glavu…

Video koji traje 40 sekundi prikazuje trenutak kada medicinska sestra daje vakcinu američkoj izabranoj potpredsjednici, a onda se na 20. sekundi, nakon što je Harris primila vakcinu, uvećava trenutak u kom medicinska sestra vraća plastični poklopac na iglu, koristeći se rukohvatom fotelje na kojoj Harris sjedi. 

Time se navodno dokazuje da je njeno vakcinisanje zapravo lažirano, te da vakcinu nije ni primila. Objava pomenute Facebook stranice podijeljena je više od 6,500 puta. 

Analize tvrdnji o lažiranju vakcinacije američke izabrane potpredsjednice za koje se kao dokaz koristi ovaj video objavio je Open 2.1.2021. godine (link), Reuters 5.1.2021. (link), te The Observers 6.1.2021. (link). 

Originalni snimak koji prikazuje Harris kako prima vakcinu kompanije Moderna 29. decembra 2020. godine, kao i njeno kasnije obraćanje prisutnima, dostupan je na ovom linku.

Kako se navodi u analizi koju je objavio Open, video koji kruži društvenim mrežama smanjenog je kvaliteta, što dovodi do toga da se neki dijelovi šprice ne vide ili da izgledaju kao nešto drugo. Ipak, ukoliko se pogleda neki od videa u visokoj rezoluciji “lako možemo vidjeti kako je sastavljena šprica sa vakcinom: igla je istaknuta zelenom bojom, sklopivi element ljubičastom, a čep žutom bojom”, navodi Open.

Trenutak koji je u videu uvećan prikazuje medicinsku sestru koja nakon vakcinacije, jednom rukom koristeći se rukohvatom fotelje, pokušava sklopiti zaštitni mehanizam šprice. Korišćenje ovakvog mehanizma na špricama nije strano ili novo.  Kako stoji u analizi Opena, zaštite ove vrste koriste se i za druge špriceve. Tako se navodi recimo fotografija koju je 17.12.2020. godine objavio WBUR.

Na ovoj fotografiji iz 27. jula 2020. godine, medicinska sestra priprema špricu, dok studija moguće vakcine protiv COVID-19, koju su razvili Nacionalni Institut zdravlja i Moderna Inc. počinje u Binghamtonu, NY. 

Cilj korišćenja ovakvog mehanizma jeste zaštita medicinskih radnika koji vrše ubrizgavanje lijeka. Kako bi se izbjegao njihov kontakt sa iglom, u upotrebu je uveden sklopivi dio šprice koji im omogućava da je jednostavno i sigurno zatvore nakon vakcinacije, te spriječe bilo kakav ponovni direktan kontakt sa njom.

Kako Reuters navodi:

Nekoliko fotografija sa Getty Imagesa jasno pokazuju iglu u Harrisinoj ruci ovdje, ovdje i ovdje.

Na pomenutim fotografijama vidi se da je igla zabodena u njenu ruku, te da je sklopivi zaštitni mehanizam ostao pored, dok je nakon vakcinacije podignut čime je igla zatvorena. Isto se vidi i na fotografiji koju je objavio Reuters, kao i na videima visokog kvaliteta (link, link).

Ovo nije prvi put da lažne vijesti nastaju zbog pogrešnog tumačenja načina na koji funkcioniše medicinska oprema. Slična situacija dogodila se i u julu 2020. godine kada se tvrdilo da je Čedomir Jovanović “lažirao koronu”, upravo na osnovu navodno pogrešno postavljenog dijela medicinske opreme. Analizu činjenica u ovom slučaju možete pročitati ovdje

Tvrdnju da je vakcinisanje protiv bolesti COVID-19 izabrane potpredsjednice SAD Kamale Harris iscenirano, a koju je kod nas prenijela Facebook stranica UnS-Ujedinjeni narod Srbije, ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da je zasnovana na pogrešnom tumačenju originalnog videa. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke