Raskrinkavanje.ba

Čedomir Jovanović nije “provaljen” - slika iz bolničkog kreveta je autentična

Slika Čedomira Jovanovića na kojoj leži u bolničkom krevetu priključen na infuziju ne pokazuje nikakvo “lažiranje korone”, kako to tvrde radikalni desničari i neki portali.

Portal Nulta tačka je 6. jula objavio članak u kojem se tvrdi kako je Čedomir Jovanović, opozicioni političar u Srbiji, lažirao da je obolio od COVID-19, te da je tu prevaru razotkrio izvjesni doktor. Članak je opremljen naslovom:

ČEDA JOVANOVIĆ LAŽIRAO KORONU?! PROVALJEN JE! DOKTOR GA JE POTPUNO RASKRINKAO! (FOTO)

Autor članka kaže kako je Jovanović napravio “estradni bum” kad je hospitalizovan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Pravi, estradni bum (neće valjda biti politički), napravio je slučaj, Čedomira Jovanovića koji je pre nekoliko dana završio u bolnici navodno zakačivši COVID 19.

Podigla se prava prašina (više nego kad gostuje na pinku) i mnogi su pali pod uticaj Čedinog oboljenja te se tako na društvenim mrežama kako biva u Srbiji, brzo zaboravilo ko je zapravo Jovanović, čime se bavi, koga podržava, bitno je samo da preživi.

Čeda nije časio časa, već je brže bolje objavio fotografiju iz bolničke postelje poslavši užasavajuću fotografiju pod sve aparatima, verovatno kako bi izazvao paniku ali ubrzo se među komentarima pojavio i komentar stručnog lica, lica koje ga je potpuno raskrinkalo.

Komentar “stručnog lica” je tweet objavljen 6. jula na profilu Vladimira Stojkovića, aktiviste ultradesničarskog pokreta “Živim za Srbiju”, a koji je citiran u članku Nulte tačke:

Čedomire, pošto sam prvo lekar, pa tek onda psihijatar, te fore za slikanje prosipaj nekom drugom… Infuzioni sistem se priključuje na “beli šraf”, a na mesto što je tebi priključen sistem aplikuje se lek kroz špric. Dakle, da bi uspela fora, obazriviji budite sledeći put. – poručio je doktor te sigurno Jovanoviću pojačao dozu toga čega prima

Vijest o “raskrinkavanju” Čedomira Jovanovića su prenijeli portali Glas javnosti i Luftika, te Facebook stranica Patriot. Sam članak na portalu Nulta tačka zabilježio je preko 6.000 interakcija na Facebooku, uglavnom na različitim “zavjerološkim” i/ili desničarskim stranicama.

 

Šta je Čedomir Jovanović objavio?

Lider opozicione Liberalno-demokratske stranke u Srbiji, Čedomir Jovanović, hospitalizovan je krajem juna, zbog sumnje na upalu pluća izazvanu virusom SARS-CoV-2, u “kovid bolnici” na Bežanijskoj kosi u Beogradu. On je prebačen na Infektivnu kliniku 4. jula zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, izvijestili su mediji u Srbiji. 

Jovanović je 6. jula podijelio tweet o svom boravku u bolnici.

Premoren sam, zaustavili smo tokom vikenda širenje upale pluća, kiseonik me je sačuvao i još mi je neophodan da bih što više odmarao pluća koja se bore sa virusom. Polako obaramo temperaturu i smirujemo krvni pritisak.

Istog dana, Vladimir Stojković je podijelio svoj komentar na Jovanovićev tweet.

Čedomire, pošto sam prvo lekar, pa tek onda psihijatar, te fore za slikanje prosipaj nekom drugom…

Infuzioni sistem se priključuje na “beli šraf”, a na to mesto što je tebi priključen sistem aplikuje se lek kroz špric.

Dakle, da bi uspela fora, obazriviji budite sledeći put.

 

Da li je infuzija pravilno priključena na slici?

Potražili smo odgovor od struke. Vernes Čustović, medicinski tehničar iz Sarajeva, nam je u odgovoru na upit rekao kako je medicinska oprema na slici Čedomira Jovanovića postavljena ispravno, ali i objasnio zašto se laičkom oku može učiniti da nije.

Oprema na slici je postavljena ispravno. Razlog zbog kojeg izgleda pogrešno je optičke prirode. Naime, pacijent je podignuvši ruku povukao sistem koji je povukao i. v. kanilu, tzv. “braunilu”, tako stvorivši privid da je postavljena u kontra smjeru. 

Dovoljno je malo bolje pogledati gdje se nalazi port za injekciono apliciranje lijeka, kao i njegov roze poklopac sa svojim prstenom. Bijeli čep je odložen na svoje privremeno mjesto dok traje infuziona terapija. 

Svaki malo stručniji medicinar će ovo odmah primijetiti.

Ulaz za cjevčicu kojom se daje infuzija na intravenoznoj (i. v.) kanili, dakle, u normalnom položaju stoji horizontalno u odnosu na ruku i bijele je boje, dok port za injekciono apliciranje lijeka stoji vertikalno, i ima poklopac roza boje u ovom slučaju. 

Slika: ilustracija

Podigavši ruku na slici, Jovanović je pomjerio ova dva ulaza, tako da ulaz za cjevčicu stoji vertikalno, a port za injekciju (sa roza poklopcem) stoji horizontalno u odnosu na ruku, čime se stvara privid da je cjevčica pričvršćena na vertikalni port, a da je horizontalni ulaz slobodan.

Slika: Zbog položaja ruke, horizontalni ulaz za cjevčicu je podignut i čini se da stoji vertikalno

Tvrdnju na portalu Nulta tačka kako je Čedomir Jovanović “lažirao” COVID-19, jer medicinska oprema nije pravilno postavljena na slici iz bolnice koju je podijelio, ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da je zasnovana na pogrešnom tumačenju slike koju je Jovanović podijelio na Twitteru. Toj tvrdnji na drugim portalima dajemo ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 06.07.2020

Nulta tačka: ČEDA JOVANOVIĆ LAŽIRAO KORONU?! PROVALJEN JE! DOKTOR GA JE POTPUNO RASKRINKAO! (FOTO)

Kada je reč o stanju, stadijumu ili nivou korona virusa u Srbiji od početka tog famoznog “drugog talasa” ne možemo da izostavimo estradizaciju koja je...

  • Lažna vijest
  • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 07.07.2020

Glas Javnosti: ČEDA ZABO IGLU KAKO NE TREBA? Pljušte prozivke da je sve laž!

Pandemija korona virusa nalazi se u svom najvećem piku, kako je struka izjavila, a među zaraženima su i brojni političari. Tako jhe u bolnici zbog upa...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.07.2020

Luftika: Loše režirana predstava za narod: Bolest Čede Jovanovića lažirana?

Jedna od odlika takozvanog drugog pika prvog talasa koronavirusa u Srbiji je i opšta estradizacija, koja preti ozbiljno da diskredituje ozbiljnost sit...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.07.2020

Facebook profili i stranice: ČEDA JOVANOVIĆ LAŽIRAO KORONU?! PROVALJEN JE! DOKTOR GA JE POTPUNO RASKRINKAO! (FOTO)

Kada je reč o stanju, stadijumu ili nivou korona virusa u Srbiji od početka tog famoznog “drugog talasa” ne možemo da izostavimo estradizaciju koja je...

  • Prenošenje lažnih vijesti