Raskrinkavanje.ba

“Lažne vakcinacije” i neutemeljene tvrdnje Dolores Cahill spojene u viralni video

Kompilacija snimaka navodno lažnih vakcinacija protiv Covida-19 dijeli se na Facebooku, iako se radi o dezinformacijama koje su prethodno objašnjene u nekoliko analiza.

Dezinformacije o vakcinama i tvrdnje o navodno lažnim vakcinacijama nastavljaju se dijeliti na društvenim mrežama čak i nakon što su u više navrata dokazane kao neutemeljene. Tako je na Facebook profilu Milic Mile Milic 23.1.2021. objavljena video kompilacija ovakvih dezinformacija, od kojih se nekima Raskrinkavanje ranije bavilo. Video je objavljen uz opis:

Lažne inekcije pred kamerom 😡 pogledajte i djelite obavezno da narod vidi sto prije dok nisu obrisali objavu.

Video je u vrijeme pisanja ove analize, nedugo nakon objavljivanja na Facebooku, podijeljen više od 3.200 puta, a zabilježio je i preko 125.000 pregleda.

Prvi segment u ovoj kompilaciji je snimak BBC-a od 16.12.2020, u kom se navodno vidi da je pacijent lažno vakcinisan špricom sa iglom koja “nestaje”. O ovoj manipulaciji pisao je BBC 20.1.2021, ali i Reuters 21.1.2021, te Full Fact 22.1.2021. 

Kako BBC navodi o objavama ovog videa uz tvrdnje da se radi o lažnom vakcinisanju:

U objavama se koriste originalne snimke na kojima se vidi zdravstveni radnik koji koristi zaštitni špric, na kojem se igla nakon upotrebe uvlači u tijelo šprica.

Zaštitni špricevi su u širokoj upotrebi više od jedne decenije. Oni štite medicinsko osoblje i pacijente od povreda i infekcija.

Reuters u svojoj analizi navodi:

Na stranici [američke] Uprave za sigurnost i zdravlje na radnom mjestu je objašnjeno kako rade [šprice] sa iglom koja se uvlači: “Nakon što je igla upotrijebljena, dodatni pritisak na klip uvlači iglu u špric, uklanjajući rizik od uboda iglom.

(...)

Dokument Svjetske zdravstvene organizacije o „Osiguravanju bezbjednih injekcija“ takođe objašnjava da se igle sa mehanizmom “uvlačenja” mogu koristiti za smanjenje rizika od povreda, kao što se vidi ovdje na četvrtoj strani dokumenta.

Dakle, u ovom slučaju, korišćeni su špricevi sa ugrađenim zaštitnim mehanizmom koji umogućava da se igla “uvuče” nazad u špric, kako bi se zaštitili zdravstveni radnici koji vrše inekciju. Detaljnu demonstraciju načina na koji ova vrsta šprica funkcioniše možete pogledati ovdje.

Sljedeći segment kompilacije je snimak vakcinisanja izraelskog dužnosnika Benija Bena Muvchara, koji navodno dokazuje da je njegovo vakcinisanje lažirano. Raskrinkavanje je o ovom slučaju pisalo 19.1.2021. Naime, ovaj dužnosnik je vakcinisan, ali je zbog jednog detalja snimanje vakcinisanja ponovljeno za potrebe medija, pri čemu se medicinska sestra pretvarala da daje vakcinu. Detalje o ovom slučaju možete pročitati u analizi ispod:

Jedan segment kompilacije prikazuje vakcinisanje Annastacije Palaszczuk, premijerke australijske države Queensland. U ovom slučaju radilo se o događaju iz aprila 2020. godine, kada je Palaszczuk primila vakcinu protiv gripa, a u dezinformacijama koje su se kasnije proširile se tvrdilo da čep sa igle nije skinut pri vakcinisanju. Ipak, radi se o još jednom ponovljenom snimanju vakcinacije za potrebe medija. O ovome je Raskrinkavanje pisalo u analizi od 21.12.2020:

Sljedeći snimak u kompilaciji prikazuje vakcinisanje potpredsjednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kamale Harris, ponovno uz navode da je vakcinisanje “lažirano”. Ova tvrdnja se zasniva na uvećanom dijelu videa, koji navodno dokazuje da Harris nije stvarno vakcinisana. Trenutak koji je u videu uvećan prikazuje medicinsku sestru koja nakon vakcinacije, jednom rukom koristeći se rukohvatom fotelje, pokušava sklopiti zaštitni mehanizam šprice. Korišćenje ovakvog mehanizma na špricama nije strano ili novo. O ovoj dezinformaciji bilo je riječi u analizi Raskrinkavanja objavljenoj 14.1.2021:

Poslednji u kompilaciji je snimak u kom Dolores Cahill, profesorica translacijske medicine i predvodnice desničarske partije Irish Freedom Party iz Irske, iznosi niz dezinformacija vezanih za mRNK vakcine. Cahill u pomenutom videu govori o navodnim ranijim istraživanjima mRNK vakcina koja su rezultirala “ozbiljnim bolestima ili smrću kod djece i beba”, te tvrdi da zbog loših rezultata testiranja do sada nije odobrena ni jedna vakcina ove vrste. 

O neutemeljenosti ovih tvrdnji Raskrinkavanje je pisalo u analizi od 21.1.2021. Njenu tvrdnju da u Australiji “potencijalno pokušavaju na silu ubrizgati vakcine” građanima smo ocijenili kao manipulaciju činjenicama. Iako je australijski ministar zdravlja dao izjavu o “što obaveznijoj” vakcinaciji, vlada te zemlje ne planira silom vakcinisati stanovništvo. Tvrdnju iz ovog snimka da su dosadašnja istraživanja pokazala da mRNK vakcine nisu sigurne, te da su testirane na bebama i djeci koja su se “ozbiljno razbolila ili umrla” smo ocijenili kao lažnu vijest.

Istu ocjenu smo dali i tvrdnjama Dolores Cahill da niti jedna mRNK vakcina do sada nije odobrena jer su postojali negativni rezultati tokom testiranja. Činjenica je da je vakcina protiv COVID-19 prva odobrena mRNK vakcina, te prva odobrena vakcina protiv virusa iz porodice korona, ali ne iz navedenog razloga već zbog dugotrajnosti vođenih istraživanja. Dodatno, do sada su odobrene dvije ovakve vakcine, proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna.

Analizu o tvrdnjama Dolores Cahill možete pročitati na linku u nastavku:

Širenje dezinformacija o vakcinama i vakcinisanju u vremenu kada je širom svijeta u toku proces imunizacije stanovništva može imati izuzetno negativne posljedice. Kao što vidimo, ovakve manipulacije se u različitim formama neprestano šire društvenim mrežama, čak i nakon višestrukih analiza činjenica koje pokazuju njihovu neutemeljenost.

Tvrdnju da snimci u kompilaciji prikazuju "lažiranje vakcinacija", kao i tvrdnje Dolores Cahill, ponovo ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok njene netačne navode o rezultatima istraživanja i testiranja vakcina ocjenjujemo i kao pseudonauku.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 23.01.2021

Facebook profili i stranice: Lažne inekcije pred kamerom

Lažne inekcije pred kamerom

  • Pseudonauka
  • Lažna vijest