Raskrinkavanje.ba

Kompilacija “lažnih cijepljenja političara” ipak je samo manipulacija

Videokompilacija navodnih “lažnih vakcinisanja” dijeli se na Facebooku. Ipak, svi videosnimci u kompilaciji su predstavljeni manipulativno.

Na Facebook stranici Građansko buđenje 8. januara objavljena je kompilacija videozapisa koja navodno prikazuje situacije u kojima su političari lažno vakcinisani protiv Covida-19:

Pogledajte simpatičnu kompilaciju lažnih cijepljenja političara - bez igle, sa čepom na igli, praznom špricom, lažnom špricom, kroz rukav, pa čak i cijepljenje prstom vjerovali ili ne. Razmislite zašto se oni koji vas tjeraju na cijepljenje nisu i sami cijepili.

Slična kompilacija objavljena je na Facebook profilu Danijel Grgičin, o čemu je pisao naš partnerski portal za provjeru činjenica Faktograf 13.1.2020.

Prvi isječak u videozapisu prikazuje fotografiju uređaja koji na sebi nosi natpis “Koronavirus vakcina”, uz logo Pfizera, farmaceutske kompanije čija je vakcina protiv Covida-19 prva puštena na tržište. Ispod toga piše da je u pitanju uložak/punjenje za “vaporizer” (električnu cigaretu). Sitna slova u donjem desnom uglu pakovanja su zaokružena, a na njima navodno piše “napravljeno u Kini”.

Najranija fotografija koju su pronašli objavljena je 19.12.2020. na Twitter profilu buddy_ferrara.

Reuters je o ovome pisao u analizi 21.12.2020. i kontaktirao Pfizer sa upitom da li je uređaj prikazan na fotografiji stvaran, na što su dobili odgovor da nije. Pored toga, navodi se i napomena da se Pfizer/BioNTech vakcina ubrizgava u nadlakticu, te se ista ne može inhalirati putem električne cigarete. 

Drugi segment videozapisa prikazuje kanadsku ministricu zdravlja Christine Elliott kako navodno prima vakcinu sa čepom. Videosnimak je objavljen na Facebook profilu Aleksandar Jovanović (Александар Јовановић) i u članku portala Ekspres vesti

Na ovom videozapisu, objavljenom 30.10.2019. na CTV News, iz drugog ugla vidimo da se Elliot zaista vakcinisala. Na svom Twitter profilu Elliot je također objavila fotografiju tokom vakcinacije, a sam proces vakcinisanja kanadske ministrice vidi se i na fotografiji koju je na svom Twitter profilu objavila apoteka u kojoj se Elliot vakcinisala.

U trećem videozapisu vidimo izraelskog dužnosnika Benija Bena Muvchara koji je navodno primio vakcinu “bez igle”. Ovo je objavljeno još na Facebook stranici 4Dportal (ovdje) i na Facebook profilu Tatjana Music (ovdje):

Ipak, Muvchar jeste primio vakcinu, ali je snimanje ponovljeno. Cijeli videozapis vakcinacije objavljen je na njegovoj Facebook stranici, a o njegovoj vakcinaciji pisali su The Observers France 24 4.1.2020. i Faktograf 31.12.2020.

Naime, iz videa objavljenog na Muvcharovoj stranici vidljivo je da je najprije cijepljen pred kamerama, a zatim je snimanje ponovljeno. Naime, upozorili su ga kako nije spomenuo lokalni zdravstveni servis Clalit. Nakon toga su ga zamolili da ponove, sugerirajući medicinskoj sestri da se pretvara kao da ponovo daje vakcinu.

U četvrtom videozapisu vidimo londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana za kojeg se tvrdi da se nije vakcinisao, jer se na videu vidi čep od vakcine:

Ipak, objašnjenje je jednostavno, o čemu je pisao i Reuters u analizi 24.12.2020. Naime, fotografija je nastala prije nego što se Khan vakcinisao protiv gripe, to jest prije nego je čep skinut sa igle.

"Gradonačelnik je u septembru primio vakcinu protiv gripe kod lokalnog farmaceuta", rekao je putem maila za Reuters glasnogovornik gradonačelnika Londona.

"Ova fotografija snimljena je neposredno prije nego što je gradonačelnik primio vakcinu, zbog čega je čep i dalje na igli".

Zapravo, česti su slučajevi u kojima se prilikom vakcinacije poznatih osoba sam proces koji prethodi vakcinaciji ponovi da bi novinari mogli uslikati taj čin. Isto se desilo kada je premijerka australijske države Queensland primila vakcinu protiv gripe u aprilu 2020. godine, nakon čega je postala viralna tvrdnja da se nije vakcinisala jer je vakcina imala čep. Raskrinkavanje je o tome pisalo u analizi:

Isto se tvrdi i za videozapis vakcinacije Nansy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa. Pelosi navodno nije primila vakcinu jer se na igli nalazi zaštitna kapica:

No, i ova fotografija je izmanipulisana, o čemu je Reuters pisao 21.12.2020. Na fotografijama ovdje i ovdje jasno je vidljivo da je Pelosi primila vakcinu, a da je narandžasti dio, koji je interpretiran kao “zaštitna kapica”, ustvari dio koji se postavlja između igle i vakcine, te ne pokriva iglu. On omogućava da se igla i šprica pričvrste. 

Idući videozapis pokazuje čovjeka kojem medicinska sestra navodno daje vakcinu “preko rukava”:

Čovjek sa fotografije je Anthony Moore, a fotografija je nastala u bolnici u Sheffieldu (Velika Britanija). Kako Reuters objašnjava u analizi 11.12.2020, medicinska sestra objašnjavala je čovjeku s fotografije gdje će biti mjesto uboda:

Fotografija je nastala prije vakcinacije, dok je medicinska radnica objašnjavala kako i gdje će se vakcina ubrizgati.

Putem emaila, Sheffield Teaching Bolnica saopštila je za Reuters: „Ova fotografija snimljena je u razgovoru s pacijentom prije stvarne vakcinacije. To nije fotografija tokom samog primanja vakcine.

"Stvarna vakcinacija izvršena je na odgovarajući način i kad je pacijentov rukav maknut kako bi se pristupilo njegovoj goloj ruci."

Na ovoj fotografiji se vidi da je Moore podigao rukav i primio vakcinu, a nakon vakcinacije svoje iskustvo ispričao je u intervjuu za The Star

U jednom segmentu kompilacije prikazan je direktor američkog Državnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Faucci kako prima vakcinu u lijevu ruku, a zatim se na intervjuu hvata za desnu ruku dok je govorio o vakcinaciji::

Tokom javljanja za CBSN, Faucci se zaista uhvatio za suprotnu ruku. Kako navodi Faktograf, nije poznat razlog zbog čega je tako nešto uradio:

Autor videa smatra da je “dokaz” lažnog cijepljenja činjenica što se Faucci u javljanju za CBSN, govoreći o primljenom cjepivu, uhvatio za nadlakticu desne ruke. Naime, Faucci je 22. prosinca 2020. godine primio cjepivo u lijevu ruku, što su zabilježile kamere CNN-a. Zašto se Faucci uhvatio za desnu ruku nije poznato, ali svakako ne predstavlja dokaz da cjepivo uopće nije primio.

S obzirom na to da se Faucci javlja preko videopoziva, moguće je da je kamera, ustvari, obrnula fotografiju, što je čest slučaj kod kamera na laptopima.

Videozapis u kojem se medicinski brat vakciniše “praznom iglom”, pored kompilacije objavljene na Građanskom buđenju, popularnost je stekao i putem portala. Članak sa ovim videozapisom, objavljen na portalu Telegraf 17.12.2020, opremljen je naslovom:

Medicinski brat vakcinisan, a špric bio prazan: Svet bruji o snimku iz bolnice u Teksasu

Članak sa istim ili sličnim naslovom objavili su portali Informer, Espreso, Objektiv, Srbija danas i drugi.

SKANDAL PRED KAMERAMA – SVE RAZOTKRIVENO: Vakcinišu praznim „FAJZEROVIM“ vakcinama (VIDEO) (Informer)

OTIŠAO DA PRIMI VAKCINU, A U ŠPRICU OVO! Dobro pazite kada se budete vakcinisali, OVAJ SKANDAL JE NAZAPAMĆEN! (Espreso)

Skandal sa LAŽNOM vakcinom odjekuje svetom: Pažljivo pogledajte šta je u ŠPRICU (VIDEO) (Objektiv)

VAKCINISAN PRAZNIM ŠPRICEM: Svet u ŠOKU zbog snimka medicinara (VIDEO) (Srbija danas)

U članku je objavljen videozapis u kojem medicinski brat prima vakcinu protiv Covida-19, no izgleda kao da je šprica bila prazna. Ipak, u članku se objašnjava da je bolnica El Paso objavila saopštenje da je, nakon mnogih medijskih upita, medicinski brat ponovo vakcinisan:

Vakcinisanje protiv korona virusa u bolnici u El Pasu u Teksasu postalo je glavna tema nakon što je emitovan televizijski prilog na kojem se jasno vidi da je jednom zdravstvenom radniku u ruku nabijena igla iz praznog šprica.

Snimak se proširio na društvenim mrežama i na njemu se vidi kako osoblje Univerzitetskog medicinskog centra u El Pasu prima vakcine, međutim, kada je medicinski brat došao na red, vidi se da radnik koji ga vakciniše uopšte ne pritiska špric na dole jer je on već prazan.

Medicinski brat je, dakle, vakcinisan ponovo da bi se uklonile sumnje da prvi put nije bio vakcinisan pravilno, što je saopštila bolnica nedugo nakon vakcinacije. 

U kompilaciji je prikazan i videozapis novoizabrane potpredsjednice SAD-a Kamale Harris u kojem je, također, navodno lažno vakcinisana. Ipak, ni te tvrdne nisu tačne, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u analizi koju možete pročitati na linku ispod:

Ocjene:

S obzirom na to da su svi videosnimci u kompilaciji “lažnih vakcinacija” manipulativno prikazani, izvađeni iz konteksta ili bez objašnjenja, videosnimak dobija ocjenu manipulacija činjenicama

Portali koji su uz senzacionalistički naslov prenijeli tvrdnju o medicinskom bratu koji je dobio praznu vakcinu dobijaju ocjene klikbejt i dezinformacija

Napomena: 21.01.2021.

Nakon objave naše analize portal Espreso obajavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 4.2.2021.

Nakon objave naše analize, portal 24 sedam izmijenio je naslov koji sada glasi "Medicinski brat u Teksasu ipak jeste vakcinisan!" zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 10.2.2021.

Na Facebook profilu Bojan Bozovic (link) 27.12.2020. godine objavljen je videozapis vakcinacije izraelskog dužnosnika Benija Bena Muvchara. Videozapis također je predstavljen manipulativno, tako što je prikazano da je Muychara navodno primio vakcinu "bez igle". Ovaj videozapis također ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. 

Napomena: 02.03.2021.

Redakcija portala Srbija danas (.com) izmijenila je naslov ocjenjenog članka koji sada glasi "ISPRAVKA: Medicinski brat iz Teksasa uredno vakcinisan", zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 12.5.2021.

Portal Objektiv objavio je izmjene u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 20.10.2021.

Portal Telegraf objavio je ispravke u naslovu, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 17.12.2020

Telegraf: Medicinski brat vakcinisan, a špric bio prazan: Svet bruji o snimku iz bolnice u Teksasu

Na snimku se vidi da je špric prazan

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.01.2021

Facebook profili i stranice: Pogledajte simpatičnu kompilaciju lažnih cijepljenja političara

 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 28.12.2020

Ekskluziv.cloudaccess: SKANDAL PRED KAMERAMA, SVE RAZOTKRIVENO – VAKCINIŠU PRAZNIM `FAJZEROVIM` VAKCINAMA

Vakcinisanje protiv korona virusa u bolnici u El Pasu u Teksasu postalo je glavna tema nakon što je emitovan televizijski prilog na kom se jasno vidi...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 19.12.2020

Ekspres vesti: Novi video snimak zdravstvenog radnika koji prima praznu vakcinu. Zašto to rade ?

Snimak emitovan na lokalnim vestima u El Pasu u Teksasu pokazao je kako zdravstveni radnik prima vakcinu protiv COVID-19, ali je klip šprica već priti...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Klikbejt 19.12.2020

Intermagazin: SKANDAL PRED KAMERAMA – SVE RAZOTKRIVENO: Vakcinišu praznim „FAJZEROVIM“ vakcinama (VIDEO)

Vakcinisanje protiv korona virusa u bolnici u El Pasu u Teksasu postalo je glavna tema nakon što je emitovan televizijski prilog na kom se jasno vidi...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 17.12.2020

Objektiv.rs: Skandal sa LAŽNOM vakcinom odjekuje svetom: Pažljivo pogledajte šta je u ŠPRICU (VIDEO)

Na snimku iz Teksasa se vidi da medicinar u stvari nije primio ništa

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 17.12.2020

Srbija danas (.com): VAKCINISAN PRAZNIM ŠPRICEM: Svet u ŠOKU zbog snimka medicinara (VIDEO)

Na snimku se vidi da je medicinskom radnicku nabijena igla iz praznog šprica

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 17.12.2020

24 sedam: Svet bruji o skandaloznom snimku: Medicinski brat vakcinisan, a špric prazan (VIDEO)

Snimak se proširio na društvenim mrežama i na njemu se vidi kako osoblje Univerzitetskog medicinskog centra u El Pasu prima vakcine

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 17.12.2020

Top Danas: Medicinski brat vakcinisan, a špric bio prazan: Svet bruji o snimku iz bolnice u Teksasu

Na snimku se vidi da je špric prazan.

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 17.12.2020

Espreso.rs: OTIŠAO DA PRIMI VAKCINU, A U ŠPRICU OVO! Dobro pazite kada se budete vakcinisali, OVAJ SKANDAL JE NAZAPAMĆEN!

Bolnica je potom u sredu objavila saopštenje u kom je navedeno da je ta osoba ponovo inokulisana kako bi se otklonila svaka sumnja da nije potpuno vak...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 27.12.2020

Facebook profili i stranice: Lažna vakcinacija

 • Manipulisanje činjenicama