Raskrinkavanje.ba

Vesti (.rs) → Čemu služe nalepnice na bananama

10.12.2022
Tekst članka

Sigurno ste primetili na bananama, ali i drugim voćkama, zalepljene nalepnice na njihovoj kori. Ljudi ih uglavnom skidaju pre jela, te i ne obraćaju previše pažnju na njih, a većini je to samo običan naziv proizvođača.

Međutim, one mogu da nose važnu poruku! Osim imena proizvođača, na deklaracijama prema pravilnicima o kvalitetu, trebalo bi da stoje i brojevi koji pre svega otkrivaju na koji način je ta voćka zapravo gajena. A ovo su neki od značenja tih brojeva:

Četiri broja na nalepnici

Ukoliko na deklinaciji pored imena vidite i četiri broja koja počinju sa brojem tri ili četiri, znajte da je ta banana (ili neka druga namirnica) uzgajana sa veštačkim đubrivom. Pa tako, na primer limun je označen sa brojem 4033, dok banane imaju brojeve 4011.

Pet brojeva

A ako na namirnici vidite deklinaciju sa pet brojeva, od kojih je prvi broj 9, znajte da je ona organskog porekla, tačnije da nije prskana pesticdima i prirodno je uzgajana, prenosi Mondo.

Prvi broj je osam

Početni broj osam na deklaraciji vam šalje veoma upozoravajuću poruku, a to je da je takva namirnica genetski modifikovana (GMO). Takve banane imaju na sebi brojku 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promenjen korišćenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem dela naslednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma. Uzgoj, promet i konzumiranje GMO zvanično je zabranjen u Srbiji, a po Zakonu proizvod biljnog porekla ne sme da sadrži više od 0,9 primesa ovih organizama i primesa koje su poreklom GMO.

Članak indeksiran 06.03.2023. Zadnji put osvježen 06.03.2023.

Ocijenjeno u analizi