CENA RADIKALIZACIJE BOSNE Za burku dobijaju 100, potpis za džihad vredi 300 evra mesečno

Izvor/medij: Blic
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Lažni terorizam i eksperti koji to nisu

CENA RADIKALIZACIJE BOSNE Za burku dobijaju 100, potpis za džihad vredi 300 evra mesečno Radikalnu islamizaciju bosanskih muslimana finansiraju nevladine organizacije iz Saudijske Arabije, među kojima su i one čiji je rad zabranjen širom sveta zbog povezanosti s terorizmom.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević tvrdi da je nedavna izjava austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca da se u Sarajevu “ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu” apsolutno tačna.

 

Galijašević za “EuroBlic”, između ostalog, ističe da je svima koji žive u Federaciji BiH već dugo poznat i cenovnik na osnovu kojeg, kako kaže, radikalne islamističke grupe iz Saudijske Arabije “kupuju duše” umerenih bosanskih muslimana.

- Ministar spoljnih poslova Austrije je previše ozbiljan čovek da bi iznosio u javnost tako ozbiljne tvrdnje ako za njih nema pokrića. Saudijske nevladine organizacije kao što su “El Haramejn”, “Benevolens internešenal” i “Taibah”, koje se već godinama nalaze na crnim listama Saveta bezbednosti UN zbog povezanosti s terorizmom, glavni su finansijeri radikalizacije Bošnjaka u BiH – tvrdi Galijašević.

I brada na ceni

Dodaje da je u svim većim gradovima FBiH već dugo javna tajna da se ženama koje prihvate da celo telo pokriju po strogim šerijatskim pravilima na mesečnom nivou isplaćuje 100 evra.

- Ista novčana suma plaća se i bošnjačkim muškarcima koji pristanu da puštaju duge vehabijske brade. Ukoliko cela porodica pređe na praktikovanje radikalne verzije islama, za to se dobija dodatni mesečni bonus od 200 evra. Ako je, pak, pojedinac spreman da potpiše ugovor o tome da će se odazvati pozivu na džihad, bez obzira u kojem delu sveta se vodila “sveta borba”, to se plaća 300 evra mesečno – tvrdi Galijašević.

Inače, zanimljivo je da je na tvrdnje austrijskog ministra spoljnih poslova da se Bošnjakinjama plaća da pokrivene izlaze na ulicu odmah oštro reagovala Islamska zajednica u BiH, koja je Kurcovu izjavu nazvala “neprimerenom”.

- Islamska zajednica nema saznanja da bilo ko plaća muslimanke u BiH da se oblače na određeni način. Stojimo pri tome da svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblače na način koji žele - navodi se u saopštenju.

A kad uplate prestanu...

Međutim, sociolog religije iz Tuzle Mehmedalija Nuhić za “EuroBlic” ističe da on lično, kao i njegovi prijatelji, poznaju veliki broj donedavnih bošnjačkih ateista ili sledbenika umerene bošnjačke verzije islama koji su, kako kaže, dobili novac za “mnogo čvršće povezivanje s Alahom”.

- Posebno je zanimljiv slučaj jedne žene koja je od evropski moderno odevene osobe počela da u grad izlazi potpuno pokrivena. Stvari su se promenile kada je iz nekih razloga nekoliko meseci prestala da joj stiže novčana uplata, posle čega je ponovo počela da se odeva moderno – kaže Nuhić.

Dodaje da se na meti organizacija i NVO iz arapskog sveta, koje su spremne da plate bosanskim muslimanima za usvajanje arapskog načina života i praktikovanja vere, uglavnom nalaze pojedinici i porodice lošeg imovinskog i socijalnog stanja.

- Ljudi koji su bez posla i bilo kakvih primanja lake su mete takvim misionarima. To je posebno tragično, jer bi vera i način njenog ispoljavanja trebalo da bude lična stvar svakog pojedinca, a ne nešto što se kupuje novcem – kaže Nuhić.

Mektić: Potrebne provere

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio da će od kolega iz austrijskih službi bezbednosti pokušati da dobije informacije o navodnom plaćanju bosanskih muslimanki da pokrivene izlaze na ulicu.

- Pretpostavljam da Kurc tu izjavu nije dao napamet i da mu je neko dao te podatke. Zabrinjavajuće je ako je to istina, a da mi to ne znamo. Postavlja se pitanje ko daje novac za to, ako je istina, odkud dolazi i koje je poreklo tog novca. I dalje to držim s rezervom – rekao je Mektić.

Članak indeksiran 17. 11. 2017 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me