Christian Schmidt: Za mene i Bidena daytonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Europi

Izvor/medij: Dnevni
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Schmidt nije rekao da je “Dejtonski sporazum sveta obaveza”

Za mene i za Joe Biden, američkog predsjednika, daytonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Europi koji je on spomenuo na summitu u Bruxellesu, rekao je Christian Schmidt, predstavnik CSU-a u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH.

‘Dobro je da su se SAD vratile. Mi, Europljani ćemo dati naš doprinos bilo na Baltiku ili Balkanu ili bilo gdje drugdje u Europi i u europskom susjedstvu’, rekao je Schmidt. On je u govoru povodom posljednjeg obraćanja Angele Merkel, njemačke kancelarke, zahvalio Merkel na njenom angažiranju u BiH i na zapadnom Balkanu, te je zahvalio i SAD na pomoći u uspostavljanju Daytonskog sporazuma, prenose ‘Nezavisne novine’.
‘Ni 500 kilometara odavde žive ljudi u jednom predivnom dijelu Europe koji sanjaju da budu dio Europe, da žive u miru i da imaju priliku za bolji život. Ja ću 1. kolovoza stupiti na dužnost visokog predstavnika u Sarajevu u BiH. Zahvaljujem kancelarki i Vladi Njemačke za pojačan interes i inicijative prema zapadnom Balkanu’, rekao je Schmidt.
Dodao je da je svjestan težine zadatka koji prihvata, ali će u te svrhe koristiti pametne alate koji su mu stavljeni na raspolaganje kroz Daytonski sporazum.
‘Želim dati odlučujući doprinos kako u regiji ne izbiju nestabilnosti i zato su mi na raspolaganju izvršne ovlasti ove kancelarije koja je I dalje potrebna’, rekao je Schmidti dodao da je važna i politička prisutnost na ovoj poziciji, kako bi se na ovaj način zaštitio i teritorijalni integritet BiH, za koji je rekao da je kroz razne nonpapere proteklih mjeseci više puta dovođen u pitanje. Zločin u Srebrenici je nazvao monstruoznim genocidom, a spomenuo je da postoje i drugi zločini koji moraju ostati u kolektivnom sjećanju svih Europljana kao upozorenje.
‘Ne samo zbog ovih užasnih iskustava, mi ne smijemo zaboraviti zapadni Balkan, taj ključna regija Europe, naš južni kampus raznolikosti. Naš pogled moramo usmjeriti ka tamo’, rekao je Schmidt.
Kao jedan od zadataka za dovođenje regije u Europu, Schmidt je napomenuo kako je potrebno izgraditi međustanice, kako članstvo u EU ne bi bilo utopija, već realnost.

Članak indeksiran 29. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me