Raskrinkavanje.ba

Slobodna Bosna → CIA OTKRILA MAPU PODJELE KOSOVA: Srbija stavljena pred SVRŠEN ČIN - UZMI ILI OSTAVI

20.12.2019
Tekst članka

Odavno se zna da je Washington i njegov stav ključan za rješavanje pitanja Kosova, a sada su iz CIA došle najnovije informacije o podjeli južne srpske pokrajine sa granicom na Ibru.

Srbi bi tako, prema planovima CIA dobili teritoriju na Sjeveru Kosova, a sa Albancima dijelio bi ih Ibar, što ni malo ne može da zadovolji zvanični Beograd, ali i srpsko stanovništvo na južnoj pokrajini.

Naime, takvu soluciju prvi je objelodanio bivši šef CIA za Balkan Steven Meyer i to kao rješenje za KiM predlaže dogovor Beograda i Prištine oko podjele teritorije, navodeći da bi ta granica trebalo da bude na Ibru.

On je u autorskom tekstu za „Nedeljnik“ naveo da bi Beograd trebalo direktno da se obrati Prištini, jer, kako kaže, ako bi Beograd i Priština mogli da se dogovore oko tet-a-tet susreta, možda bi bilo moguće da pronađu istinski kompromis, povoljan po obje strane.

 

„Mogu da počnu time što će shvatiti da obje strane moraju da se odreknu nečeg vrijednog i da će i u Srbiji i na Kosovu biti nezadovoljnih, koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis“, napisao je Meyer i dodao da SAD ne bi trebalo da se uključe u to, jer je svako miješanje te zemlje u prošlosti „bilo preispoljeni krah“.

On smatra i da bi granica trebalo da bude iscrtana na rijeci Ibar — da sve na sjeveru pripada Srbiji, a sve južno Kosovu, a da svi koji ne žele da žive na jednoj strani — pređu na drugu. Stanje stvari bi povremeno provjeravali UN, OEBS, EU ili svi zajedno, predlaže Meyer i dodaje da bi srpski vjerski, kulturni i historijski objekti bili zaštićeni. Meyer smatra i da bi u duhu kompromisa trebalo dozvoliti referendume u takozvanoj Preševskoj dolini, kako bi se vidjelo da li oni žele da budu u Srbiji ili na Kosovu.

„Iako ovo nije savršeno rješenje, moglo bi da znači dobar početak. Ali da bi funkcionisalo, Srbija i Kosovo moraju da imaju hrabre, odlučne, nepokolebljive lidere koji zaista žele da dođu do kompromisa“, zaključio je Meyer.

Bivši šef CIA je ocijenio i da bi vlasti u Beogradu i formalno morale da se odreknu Briselskog sporazuma, ukoliko su stvarno zainteresovane za kompromis sa Prištinom, jer kako je rekao, sporazum nije dobar po nacionalne interese Srbije.

(Nedeljnik/SB)

Članak indeksiran 11.01.2020. Zadnji put osvježen 11.01.2020.

Ocijenjeno u analizi