CIA OTVORILA KARTU ZA ODELJENJE KOSOVA: Srbija preuzima gotov zakon - uzmi ili ostavi

Izvor/medij: Nacionalist
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Gađanje titulama: Saradnik Dodikovog lobiste kao “bivši šef CIA”

Već je dugo poznato da su Washington i njegova pozicija ključni za rješavanje kosovskog pitanja, a CIA je s Ibarske granice dobila najnovije informacije o podjeli južne srpske pokrajine.

Prema planovima CIA-e, Srbima bi se dalo teritorij na sjeveru Kosova, a Ibar bi ih dijelio Albancima, što nije moglo zadovoljiti službeni Beograd, ali ni srpsko stanovništvo u južnoj provinciji.

Naime, takvo je rješenje prvi otkrio bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer, koji je predložio sporazum između Beograda i Prištine o podjeli teritorija, rekavši da bi granica trebala biti na Ibru.

CIA OTVORILA KARTU ZA ODELJENJE KOSOVA: Srbija staviti gotov zakon - uzmi ili ostavi

U članku za tjednik napisao je da bi se Beograd trebao izravno obratiti Prištini, jer, kako kaže, ako bi se Beograd i Priština mogli dogovoriti o tet-a-tet sastanku, moglo bi se pronaći istinski kompromis , povoljno s obje strane.

 

"Oni mogu započeti shvaćanjem da obje strane moraju odustati od nečeg vrijednog i da će biti nezadovoljni i Srbija i Kosovo, koji neće pristati na bilo koji predloženi kompromis", napisao je Meyer i dodao da SAD ne bi trebale uključite se u to, jer je svako miješanje s tom državom u prošlosti "bilo ubrzan kolaps".

Također smatra da granicu treba povući na rijeci Ibar - da sve na sjeveru pripada Srbiji, a sve na jugu Kosovu i da svi koji ne žele živjeti s jedne strane - prelaze na drugu. UN, OSCE, EU ili sve zajedno povremeno bi provjeravali situaciju, sugerira Meyer, dodajući da bi srpska vjerska, kulturna i povijesna nalazišta bila zaštićena. Meyer također vjeruje da bi u duhu kompromisa trebalo dopustiti referendume u takozvanoj Preševskoj dolini da bi se vidjelo žele li biti u Srbiji ili na Kosovu.

"Iako ovo nije savršeno rješenje, mogao bi biti dobar početak. Ali kako bi to uspjelo, Srbija i Kosovo moraju imati hrabre, odlučne i nepokolebljive čelnike koji stvarno žele napraviti kompromis ", zaključio je Meyer.

Bivši šef CIA-e također je rekao da će se vlasti u Beogradu morati formalno odreći sporazuma iz Bruxellesa ukoliko budu iskreno zainteresirane za kompromis s Prištinom, jer je rekao da taj sporazum nije dobar za nacionalne interese Srbije.

 

Članak indeksiran 11. 01. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me