Raskrinkavanje.ba

Na Dlanu → CIA plaćala Miloševića, Tuđmana i Izetbegovića

05.08.2013
Tekst članka

Robert Ber je radio kao tajni aget CIA od 1991. godine do 1994. na Bliskom Istoku. U nekoliko dokumentaraca na televiziji „Nacionalna geografija” je optužio američku Vladu da ratuje iz skrivenih motiva, kako bi se domogla nafte.

On je u Kanadi dao intervju u kome je izjavio da su Stipe Mesić, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović bili agenti CIA. Tema intervjua je bila pozadina rata u bivšoj Jugoslaviji, devesetih godina, a kako je on rekao za portal "Novi svetski poredak", u Sarajevu se tada našao sa zadatkom da pripazi na srpske teroriste.

"Dati su nam spisi da grupa po imenu “Vrhovna Srbija” planira da izvede bombaške napade na ključne zgrade u Sarajevu, zbog želje da Bosna izađe iz tadašnje Jugoslavije", rekao je Robert Ber za NSP.

Međutim, kako on tvrdi, takva grupa nikad nije postojala.

"I nas je centrala prevarila. Imali smo zadatak da upozoravamo i širimo paniku među političarima u Bosni, jednostavno punili smo im glavu da će Srbi napasti. U početku smo i mi prihvatili priču, ali posle smo se malo zapitali", objasnio je Robert.

Nakon dve nedelje u Sarajevu, Robertu Beru je dodeljen drugi zadatak u Sloveniji. Kako je objasnio, agentima su date velike količine novca, kako bi finansirali nevladine organizacije i raspirivali mržnju prema poitičarima.

"Propaganda je imala za cilj da zavadi države i da se one odvoje od matične Jugoslavije. Morali smo da izaberemo žrtveno jagnje koje bi bilo krivo za sve. Nekog ko bi bio odgovoran za rat i nasilje. Srbija je odabrana jer je na neki način bila naslednica Jugoslaviji", kazao je Robert Ber.

On je rekao da su političari iz bivše Jugoslavije takođe bili plaćeni od CIA, a među njima je naveo imena Stjepana Mesića, Franja Tuđmana, Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića, kao i mnoge savetnike i članove Vlade, novinare, generale.

VIDI JOŠ...

OSAM DOBRIH RAZLOGA: Zašto je važno uvesti čia semenke u…

DEVEDESETE PAMTIM PO PRAZNOM FRIŽIDERU I BUŠNIM CIPELAMA:…

OTAC BI BIO PONOSAN NA MENE: Tijana Marković doživela…

NASTUPILA APSOLUTNA ZASTARELOST: Ukida se poternica za…

Jedno vreme je plaćen bio i Radovan Karadžić ali je prestao da uzima pomoć kad je shvatio da će biti žrtvovan i optužen za zločine u Bosni. Ber je objasnio i da su pojedini agenti CIA bili zaduženi i za pisanje izjava koje su naknadno čitali spikeri na vestima.

"Naravno, spikeri nisu ništa znali, oni su to dobili od svog šefa, a on od svog koji je bio naš čovek. Postojao je jedan zadatak za sve, a to je da se kroz televiziju širi mržnja, nacionalizam i isticale su se razlike među ljudima" ističe bivši agent CIA.

Robert Ber se 1992. vratio u Sarajevo, gde je kako kaže, bio svedok prevari u Bosni, zvanoj Srebrenica. Genocid u Sreberenici Robert Ber opisao je kao politički marketing.

On je ljudima koji su ovaj rat preživeli, poručio da zaborave prošlost jer je lažna i iscenirana. Na pitanje novinara da da svoju ocenu sadašnje situacije, odgvorio je da bi srpski narod trebalo sam da prosudi, da li dalje živi u zabludi.

Kurir

Članak indeksiran 16.01.2023. Zadnji put osvježen 16.01.2023.

Ocijenjeno u analizi