CIJEPA SE TLO POD BALKANOM, STRUČNJACI UPOZORAVAJU, OVO JE SEDAM ŽARIŠNIH ZONA: Obratite pažnju, OVO NE PRESTAJE

Izvor/medij: Sarajevo Grad
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Zemljotresi kao prilika za klikove

Nažalost, seizmolozi ne mogu kratkoročno predvidjeti izbijanje zemljotresa…

pak, poznato je koje su “žarišne zone” u Srbiji.

 

Zemljotres koji je jutros u 3.54 pogodio Albaniju i koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori i cijelom regionu, jedan je od najjačih pored onog iz 1979. godine.

 

Uslijedili su naknadni potresi, a posljednji jači zemljotres koji je registrovan u Albaniji bio je u 14.05 i iznosio je 4,4 jedinice Rihtera.

 

zemljo

 

Oko 10.20 zemljotres jačine 5,5 jedinica Rihtera pogodio je Hercegovinu. I ovaj potres osjetio se u Hrvatskoj i Srbiji. Oko 15 časova zabilježen je potres od tri jedinice.

 

Najavljeni su i novi udari, a najcrveniji na mapi je upravo Balkan, koji se od jutros trese.

 

Dežurni seizmolog u Seizmološkom zavodu Srbije Goran Krunić navodi da tlo u Srbiji jeste mirno, kada je riječ o jakim potresima. Dodaje i da seizmička aktivnost ne prestaje.

 

potress

 

– Postoje instrumentalni zapisi da se zemljotresi dešavaju u Srbiji, ali, što se tiče osjećajnih zemljotresa, posljednji je zabilježen 21. novembra na teritoriji Zaječara, magnitude 2,3 jedinice – kaže Krunić.

 

Na pitanje da li seizmolozi mogu da predvide vrijeme ili lokaciju potresa, Krunić je rekao da je moguće dati samo dugoročnu prognozu.

 

potres

 

– Nažalost, seizmolozi nisu u mogućnosti, za razliku od Hidrometeorološkog zavoda, da daju kratkoročnu prognozu. Seizmolozi mogu dati samo dugoročnu prognozu sa svelikom stopom ostvarenja. Kad kažem dugoročnu, to je na 10, 50 godina – rekao je Krunić.

 

Navodi da su poznate žarišne zone, kako u regionu tako i u Srbiji.

 

– Žarišne zone koje mogu generisati zemljotres u Srbiji su Kopaonik, Zapadna Srbija, Kraljevo, Kragujevac, Svilajnac, Rudnik, Lazarevac – naveo je Krunić.

 

Izvor: srbijadanas.rs

(1428)

Članak indeksiran 27. 11. 2019 Zadnji put osvježen prije 10 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me