Raskrinkavanje.ba

Emedjimurje.net → Cijepljenje protiv covida odbit će čak 50 posto liječnika i 40 posto medicinskih sestara

15.12.2020
Tekst članka

Od prošlog tjedna u bolnicama traje anketiranje svih zaposlenika o cijepljenju...

Prema pisanju Jutarnjeg, prvi podaci iz bolnica govore da bi se cijepilo tek oko polovice liječnika, ali bi se zato medicinske sestre u većem broj odlučile za jedinu zaštitu od koronavirusa koja u ovom trenutku postoji. Također, prošlog je tjedna završeno anketiranje korisnika domova za starije, kao i zaposlenih. Ta je anketa pokazala da bi se cijepilo više od 70 posto korisnika, ali bi to učinilo samo 40 posto zaposlenika.

Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u planu cijepljenja predviđa da će se prvi cijepiti upravo korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni djelatnici, a kako je cijepljenje neobavezno, potrebno je znati broj onih koji pristaju na cijepljenje kako bi se što bolje moglo organizirati vrijeme, način, mjesto i broj cjepitelja.

Zbog toga od prošlog tjedna u bolnicama traje anketiranje svih zaposlenika o cijepljenju, a zasad podaci govore da se manje od polovice liječnika namjerava cijepiti.

Primjerice, u KBC-u Zagreb manje od pola liječnika izjasnilo se za cijepljenje, ali je zato više od 60 posto medicinskih sestara dalo svoj potpis za cijepljenje. Na KB-u Sveti Duh situacija je obrnuta i više je liječnika sklono cijepljenju. U KBC-u Sestre milosrdnice situacija je takva da bi se cijepila polovica zaposlenika.

No, u HZJZ-u drže da će se te brojke kad cjepivo stigne ipak povećati, premda optimizam ne ulijeva svakogodišnje cijepljenje protiv gripe za koje je odaziv zdravstvenih djelatnika relativno mali.

U domovima za starije u kojima je anketiranje već završeno rezultati su 'šaroliki'. Pa je tako odaziv na cijepljenje korisnika domova za starije najniži u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to 66 posto, a zaposlenika 29 posto. U Šibensko-kninskoj županiji cijepilo bi se samo 13 posto zaposlenika, a u Istarskoj njih 25 posto.

Najviše zaposlenika domova cijepilo bi se u Međimurskoj županiji, i to 68 posto, što je moguće potaknuto i trenutačnom vrlo lošom epidemiološkom situacijom u toj hrvatskoj regiji.

Iz ove je ankete vidljivo da će u cijepljenje biti uključen 721 liječnik, koji se i inače brinu o korisnicima domova za starije, ali i da će trebati još oko 90 dodatnih liječnika.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Članak indeksiran 12.01.2021. Zadnji put osvježen 12.01.2021.

Ocijenjeno u analizi