Raskrinkavanje.ba

RTRS → Cilj procesa protiv Dodika - zabrana političkog djelovanja (VIDEO)

16.10.2023
Tekst članka

Brzina kojom je podignuta optužnica i pokrenut sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića pokazuje njegovu političku konstrukciju čiji je cilj zabrana političkog i službenog djelovanja, rekli su pravnici u našoj emisiji Drugi ugao.

Naglasili su da je Tužilaštvo BiH, djelujući politički, napravilo presedan u sudskoj praksi time što je tokom istrage zanemarilo jedini relevantan dokaz, a to je da nema zakona na osnovu kojeg je pokrenut proces protiv Dodika i Lukića.

Advokat predsjednika Republike Srpske Goran Bubić rekao je da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete, naglašavajući da je riječ o političkom procesu.

- U političkom procesu nije moguće zamisliti efikasnu odbranu bez političkih srestava. U pravnom procesu presudna je uloga prava i pravnih argumenata, ali u ovom slučaju radi se u političkom procesu - rekao je Bubić, naglašavajući da je ovo udar na Republiku Srpsku.

Akademik i profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović istakao je da je čitav proces cirkus i lakrdija, dodajući da je ovo napad na čitavu Republiku.

- Mi treba pravno da se branimo protiv procesa koji je zasnovan na nepravu. Moramo da budemo jedinstveni, šta god mi o kome lično mislili. Ovo je jedan od najvećih udara na Republiku Srpsku i jedan od najvećih pokušaja omalovažavanja i ponižavanja Srpske i srpskog naroda u cjelini - rekao je Popović.

On je istakao da ovaj proces vodi u definitivni raspad BiH.

Advokat Miodrag Stojanović rekao je da je presedan u sudskoj praksi da se za 30 dana okonča istraga i podigne optužnica.

- Kome se žuri? Cilj nije da se sudi, nego da se dođe do "sporednog rezultata", a to je zabrana političkog djelovanja - istakao je Stojanović.

 

VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE

Članak indeksiran 03.11.2023. Zadnji put osvježen 03.11.2023.

Ocijenjeno u analizi