ČINI SE DA ĆE SE NEKI MORATI ODREĆI I SEKSA: Kineski znanstvenici pronašli koronavirus u spermi muškaraca, čak i nakon što su se oporavili

Izvor/medij: Net hr
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Sakupljanje klikova na priči o prenošenju SARS-CoV-2 putem seksualnog kontakta

Kineski znanstvenici su otkrili kako je ejakulat 16 posto muškaraca oboljelih od COVIDA-19 sadržavao tragove virusa čak i nakon njihova oporavka, ali nisu utvrdili može li se prenijeti spolnim putem

Novi koronavirus može se zadržati u ejakulatu i nakon što su se muškarci počeli oporavljati od covida-19, utvrdili su kineski znanstvenici a to povećava izglede za spolno prenošenje virusa, piše CNN. Tim iz bolnice Shangqiu testirao je 38 pacijenata u jeku pandemije covida-19 u Kini u siječnju i veljači.

PRENOSI LI SE KORONAVIRUS SPOLNIM ODNOSOM? Napokon dokazano je li gužvanje plahti usred pandemije sigurno ili ne

Otkriven u fazi oporavka
Oko 16 posto njih imalo je tragove koronavirusa u ejakulatu, izvijestili su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu JAMA Network Open. Četvrtina je bila u akutnoj fazi bolesti, a gotovo devet posto u fazi oporavka, naveli su.

“Utvrdili smo prisustvo virusa SARS-CoV-2 u ejakulatu pacijenata s covidom-19 i virus SARS-CoV-2 mogao se još uvijek otkriti kod onih koji se bili u fazi oporavka”, napisao je u radu Diangeng Li iz vojne bolnice u Pekingu. “Čak i ako se virus ne može razmnožiti u muškom reproduktivnom sustavu, on može opstati – moguće zbog teže dostupnosti testisa djelovanju imunosnog sustava”, dodaje tim.

KAKO VODITI LJUBAV U DOBA KORONE: Liječnica otkriva je li kondom dobra zaštita i na što morate osobito paziti

Možda nije spolno prenosiv
Otkriće nije iznenađujuće jer mnogi virusi mogu živjeti u muškom reproduktivnom traktu. Virusi ebole i zike otkriveni su u ejakulatu, ponekad mjesecima nakon što se muškarac oporavio. Nije jasno može li se koronavirus širiti tim putem. Pronalazak tragova virusa još uvijek ne znači nužno da je zarazan.

“Kad bi se budućim istraživanjima moglo dokazati da se SARS-CoV-2 može prenijeti spolnim putem, taj bi put prijenosa bio jedan od ključnih dijelova borbe protiv širenja bolesti”, napisao je tim. “Apstinencija ili korištenje kondoma moglo bi se razmotriti kao preventivna mjera kod tih pacijenata. U dodatku na to vrijedno je spomenuti da postoji potreba za istraživanjima koja prate razvoj fetusa. Stoga, možda nije dovoljno samo izbjegavati kontakt sa slinom ili krvlju oboljelih jer opstanak virusa SARS-CoV-2 u ejakulatu pacijenata koji se oporavljaju nosi vjerojatnost širenja zaraze”, poručuju znanstvenici.

Članak indeksiran 13. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me