Raskrinkavanje.ba

Srbin → ЦИВИЛИ БЕЖЕ: Повећан ниво радијације на западу Украјине, Руси им уништили оружје

15.05.2023
Tekst članka

Специјализовани уређај за праћење зрачења забележио је пораст гама зрачења, а тренутни параметри указује да су руске снаге у суботу уништиле велике залихе муниције која је у ваздух избацила уранијумску прашину.

Након бомбардовања складишта у граду Хмељницки, у западној Украјини, појавила се информација да се у војном објекту у овом граду налазила муниција са осиромашеним уранијумом, коју је Велика Британија послала Кијеву у априлу.

У раним јутарњим сатима 13. маја руска авијација бомбардовала је складиште муниције у граду Хмељницки, који је уједно административни центар истоимене области. Првобитно су локални медији пренели да је руски дрон-камиказа погодио само складиште горива, али објављени снимци снажних детонација и експлозија, које су трајале неколико минута, указују да је погођено велико складиште муниције и војне опреме. Објекат је потпуно уништен, као и јединица Националне гарде Украјине која је ангажована да га штити.

Већ 14. маја украјинским друштвеним мрежама почињу да се шире панични извештаји да је приликом детонације складишта муниције у Хмељницком уништена велика количина британске тенковске муниције са осиромашеним уранијумом, која је недавно достављена у Украјину заједно са пројектилима „сторм шедоу“, јавио је новинар Сергеј Карнаухов. Услед јаке експлозије, честице осиромашеног уранијума могле су да се распрше на територији Хмељничке области, што би, узимајући у обзир искуства из Југославије и Ирака, касније могло довести до загађења земљишта, воде и ваздуха, као и повећања оболелих од рака.

Појачано зрачење

Још није потврђена информације да се у Хмељницком налазила британска муниција са осиромашеним уранијумом, али је специјализовани ресурс за праћење зрачења савеецобот.цом забележио пораст гама зрачења од 80-100 до 140-160 наносиверта. С обзиром на то да осиромашени уранијум избацује релативно малу дозу гама зрачења, тренутни пораст указује да су уништене јако велике залихе муниције, која је у ваздух избацила уранијумску прашину.

Додатну панику међу становништвом изазвале су патроле радијационе, хемијске и биолошке заштите у граду, као и одсуство званичних информација, јавља агенција „Јурежја дејли“. Према наводима локалних украјинских медија, патроле су почеле да мере радијацију на градским улицама користећи специјалну опрему. Раније су патроле мериле радијацију само у области где се налазила нуклеарна електрана Хмељницки (Нетешин и околина), а сада – у регионалном центру, на западу области и у Тернопољу, узимајући у обзир да је након екплозије јак ветар дувао са истока.

„Моји пријатељи из Украјине јављају да су становници западних регија у паници. Сакупљају ствари и беже из Хмељницког, Лавова и Тернопоља. Беже из свих области где се налазе украјинске војне јединице и складишта. Мештани говоре да је у Хмељницком детонирало складиште, које је било испуњено муницијом са осиромашеним уранијумом. И то потврђују моји извори“, пише политиколог Јуриј Кот.

Стручњаци такође скрећу пажњу да су украјински ватрогасци користили роботе током гашења пожара у Хмељницком и Тернопољу, што може да указује да се на складиштима у западној Украјини чувала муниција са ОУ.

Članak indeksiran 25.05.2023. Zadnji put osvježen 29.05.2023.

Ocijenjeno u analizi