Čović: porucio Dodiku.Mislim da vojska BIH treba da obuce Hrvatsku uniformu a ne unirofmu RS

Izvor/medij: Zabavne informacije
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama Lažna vijest
Raskrinkano u: Lažne izjave Čovića i Dodika kao mamci za klikove

Kada je u pitanju podjela resora, Čović je dodao da je taj dio, što se njega tiče, definiran i da se o tome nema što više razgovarati

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH u ponedjeljak u Mostaru otvoreno je nekoliko aktuelnih tema koje se odnose na daljnji tok unutarstranačkih izbora, a koji se, po riječima predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, moraju završiti do 15. jula.Vezano za uspostavu vlasi na državnoj razini, Čović je kazao da je donesen zaključak da se u razgovoru s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem zatraži što hitnija uspostava Vijeća ministara u BiH.

– Zaključili smo da sutra, u razgovoru s Izetbegovićem i Dodikom, zatražim, a to je definitivno stav HDZ-a BiH, da se odmah pristupi uspostavi Vijeća ministara u BiH u skladu sa razgovorima koje smo vodili i da tu prolongiranja više nema – izjavio je Čović nakon konstituirajući sjednice stranačkog predsjedništva.

Po njegovim riječima, ako uskoro ne dobije legitimne predstavnike Bosni i Hercegovina vlasti može ući u “nesagledivu krizu” te će stoga HDZ BiH insistirati na što bržoj uspostavi vlasti, primarno na nivou Vijeća ministara BiH.Kada je u pitanju podjela resora, Čović je dodao da je taj dio, što se njega tiče, definiran i da se o tome nema što više razgovarati.

Osvrnuo se i na predstojeće izbore u Republici Hrvatskoj za Europski parlament, najavivši da će sljedeće nedjelje predstavnici HDZ-a BiH biti u Zagrebu, gdje će se sastati s predstavnicima HDZ-a Hrvatske.

– Izbori su za Europski parlament, ali smo dobili šansu da kao politički subjekt imamo čak uvjetno svog predstavnika jer je Željana Zovko i prijedlog HDZ-a BiH. Onda se moramo na drugačiji način i angažirati – istaknuo je Čović.

Na pitanje da prokomentariše izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa obiljažavanjem 12. maja – “Dana Vojske Republike Srpske”, Čović je rekao da nema komentar, ali da je reforma odbrane jedna od najuspješnijih u BiH.

“Svako ima svoje viđenje i svako u ambijentu koji imamo doliva ulje na vatru. Ja ću štititi interese u skladu sa Ustavom BiH. Prepuštam kolegama na terenu da dalje nastave sa nadmudrivanjima”, rekao je Čović.

Članak indeksiran 20. 05. 2019 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me