Crna Gora otvara granice 1. juna. Ali ne i za BiH

Izvor/medij: Raport
Ocjena: Klikbejt Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Crna Gora nije “otvorila granice svima osim Srbima i Srbiji”

Crnogorski premijer Duško Marković najavio je u ponedjeljak, nakon što je dan ranije Crna Gora postala prva korona-free država u Evropi, da će zemlja otvoriti granice 1. juna.

 

Marković, koji je na početku obraćanja naciji skinuo masku pojasnivši svoj potez time što je Crna Gora postala prva evropska država koja na svom tlu nema zaraženih koronavirusom, najavio je da će zemlja 1. juna otvoriti granice za stanovnike onih zemalja u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100 hiljada stanovnika, prenosi Hina.

“Prve zemlje s kojima ćemo otvoriti granicu su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka…”, rekao je Marković.

Najavio je i da će sljedeće sedmice početi s radom vrtići i igraonice, te će biti „dopuštene svadbe, krštenja te ograničen broj publike na sportskim događajima“.

 

Podsjećajući da 68 dana nakon prvog registriranog slučaja Crna Gora nema oboljelih od koronavirusa, crnogorski premijer je rekao da je strategija njegove vlade bila da virus zaustavi na granicama države. Crna Gora se, rekao je, “nije otimala za respiratore” i ima ih više nego dovoljno.

Naglasio je da je Crna Gora bila zadnja država u Evropi u kojoj je registriran virus i prva u Evropi koja ga je pobijedila.

“Nije to došlo samo od sebe. Naša strategija je da uvijek budemo korak ispred”, rekao je Marković.

Prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori potvrđen je 17. marta, a zemlja je već sedam dana prije toga zatvorila granične prijelaze i prekinula nastavu u svim obrazovnim institucijama.

Članak indeksiran 27. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me