Raskrinkavanje.ba

Srpska info → Čubrilović: Narodna skupština ne radi ništa protivustavno

21.11.2021
Tekst članka

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je parlament Srpske, s obzirom na svoju kratku istoriju, uvijek bio pred izazovima, kao što je i sada, 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da ne radi ništa protivustavno, niti nezakonito.

Čubrilović smatra da je to najvažnije, s obzirom na to da je Narodna skupština Republike Srpske najviši organ zakonodavne vlasti.

– Svi oni koji joj pripisuju neke druge elemente ili priželjkuju nešto drugo, daleko su od stvarnih činjenica. Narodna skupština će sigurno dati svoj doprinos rješavanju svih, pa i konfliktnih situacija u kapacitetu koji može biti odlučujući u svim ovim bitnim elementima – rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

On je izrazio nadu da će i ovo vrijeme vrlo brzo proći, kako bi se moglo razmišljati i planirati neki drugi projekti, koji će biti životniji.

 

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu je prije 26 godina paraFiran Dejtonski mirovni sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, a dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Srpskoj.

Članak indeksiran 13.12.2021. Zadnji put osvježen 13.12.2021.

Ocijenjeno u analizi