Raskrinkavanje.ba

FACE TV → Čubrilović: RS slavi mir, slobodu i ravnopravnost

20.11.2019
Tekst članka

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima Srpske 24. godišnjicu od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dana kojim RS slavi mir, slobodu i ravnopravnost svih naroda

"Dejtonski sporazum je zaustavio krvavi rat i donio mir i do danas je najčvršći temelj koji štiti ustavnu poziciju RS-a i interese srpskog narod u BiH. U ovako složenim političkim okolnostima u BiH, RS svoju budućnost, stabilnost i prosperitet može da gradi samo na čvrstom dejtonskom temelju. Zato su najviše institucije Republike odlučne u odbrani Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao temelja opstanka i daljeg jačanja Srpske", naglasio je Čubrilović u izjavi za Srnu.

Predsjednik Narodne skupštine istakao je da je za RS  Dejtonski sporazum trajna, pravna i politička kategorija, što je nedvosmileno potvrđeno nedavno usvojenim Zaključcima parlamenta u vezi sa Informacijom o neustavnoj u transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

"Jasno smo poručili da Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i koji krše Dejtonskim sporazum. Nastavićemo odlučno da štitimo ustavno načelo prema kojem je BiH nastala Dejtonskim sporazumom i prema kojem je sastavljena od dva entiteta, RS-a i Federacije BiH i Brčko distrikta. Sve što nije u skladu sa ovim načelom dovodi do rušenja BiH i ugrožava mir i stabilnost", naveo je predsjednik Čubrilović.

On je rekao da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet RS-a i da RS neće dozvoliti nikakvu nadogradnju "Dejtona", niti bilo kakvu ustavnu reformu u BiH, jer čvrsto stoji iza toga da je Dejtonski sporazum dovoljan okvir za ravnopravnost i razvoj i RS i BiH.

"Republika Srpska nikada neće dozvoliti nikakvu nasilnu promjenu dejtonskog uređenja BiH uprkos stalnim napadima na dejtonsku strukturu koja počiva na najvažnijim principima - potpunom uvažavanju ustavne pozicije RS-a, njenih nadležnosti i teritorije i ravnopravnosti sva tri konstitutivna i ostalih naroda u BiH", poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Sutra se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi