Vino od borovnica svakako biste trebali isprobati ako imate problema sa slabim srcem i krvnim žilama. Za istu se namjenu upotrebljavao napitak od borovnica spominjan i u zapisima pronađenim u Londonu koji datiraju još iz 1696. godine.
Lista svih blagodati ovoga lijeka ne završava popisom koji smo vam naveli. Ovo vino trebali biste probati ako vas muče hronična i akutna oboljenja želudca i crijeva, a služi i u borbi protiv probavnih smetnji i upala debelog crijeva. Napitak uspješno reguliše probavnu floru, te uništava i reguliše razmnožavanje štetnih bakterija i glista. Lijek pomaže i kod nedostatka apetita i slabosti izazvane nekom bolesti, operacijom ili padom imunog sistema.
Za pripremu vina od borovnica potrebno vam je:
- 1/2 kilograma svježih borovnica (kao zamjenu možete upotrijebiti smrznute bobice)
- 1/2 kilograma bobica smreke
- 1 litar dobrog crnog vina
- pola litra jake domaće rakije
- 3 kašike meda,
- 3 kašike šećera
Borovnice i smreku operite i stavite u veliku teglu. Ulijte vino i ostavite da odstoji u frižideru 48 sati. Nakon toga u smjesu dodajte rakiju, med i šećer. Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji sedam dana.
Lijek se koristi tako da se uzimaju četiri jušne kašike svakog jutra i večeri. Vino se koristi tri dana ujutro i uvečer nakon čega se pauzira dva dana. Ako vino popijete, po potrebi možete napraviti novu dozu i nastaviti koristiti ovaj lijek sve dok vaše tegobe ne prestanu.