“Vino” od borovnice i smreke ne ubija “svaku bolest”

Na portalima se objavljuju pseudonaučne tvrdnje da “vino” od borovnica i smreke “uništava svaku bolest”, uz teoriju zavjere da je recept za ovaj “narodni lijek” vješto skrivan od javnosti i da se briše s interneta.

Foto: Flickr

Na portalu Produktivno 14.8.2022. godine objavljen je članak pod naslovom: 

OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj stari recept uništava SVAKU BOLEST

“Stari recept” koji uništava “svaku bolest”, prema tvrdnjama u članku, skrivan je od javnosti zato što predstavlja prijetnju farmaceutskoj industriji:

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.
Savjetujemo vam da ga što prije zapišete, jer stalno ga uklanjaju.

Riječ je o posebnoj vrsti vina, navodi se u članku, koje se priprema od bobica borovnica i smreke. Istaknute su nutritivne i ljekovite vrijednosti navedenih bobica, uz tvrdnju da borovnice čak mogu spriječiti rak.

Borovnice mogu omekšati vašu kožu, pa čak spriječiti rak. One jačaju imunitet.

Kombinacija ovih bobica, tvrdi se, ima nevjerovatan učinak za zdravlje.

Kada pripremite lijek možete ga konzumirati u razne svrhe kako biste izliječili bolesti, ali prvenstveno ako imate problema sa lošom krvnom slikom ili sa lošom cirkulacijom. Pokazao se učinkovitim i kod uklanjanja glavobolje, problema sa pamćenjem, vrtoglavicama.

Riječ je o magičnom lijeku koji može da pomogne osobama koje imaju problema sa srcem.

Osobe koje su imale problema sa hroničnim ili sa akutnim oboljenjima crijeva i želuca su uz pomoć ovog lijeka uklonili svoje probleme. Isto tako, možete da ga koristite kako bi izliječili i upalu debelog crijeva.

Spisak sastojaka ovog “lijeka” sadrži borovnice, smreku, alkoholna pića, med i šećer: 

pola kilograma svježih borovnica
pola kilograma bobica smreke
1 litra dobrog domažeg crnog vina
pola litre jake domaće rakije
3 kašike domaćeg meda
3 kašike šećera

Prema recepturi, “lijek” bi trebao biti spreman za devet dana. Preporučuje se uzimanje četiri kašike vina ujutro i uveče tri dana, nakon kojih idu dva dana pauze. 

U vrijeme pisanja ove analize navedeni članak imao je više od 720 interakcija na Facebooku, podaci su alata CrowdTangle. 

Na Facebooku se linkovi na članke s citiranim tvrdnjama dijele u komentarima na objave screenshota, na kojem se nalazi tvrdnja da recept kojeg brišu uništava svaku bolest. Ovakve objave, koje sadrže linkove na članke portala Zdravlje i Wellness (3.8), Kuhinja i zdravlje (4.8) i Mirisi cvijeća (5.8), pronašli smo na brojnim Facebook stranicama. 


Članci s ovim receptom objavljuju se na portalima u regiji već godinama. Najraniju objavu pronašli smo na portalu Zdravlje bez doktora, u članku od 18.10.2014, koji više nije dostupan. Ovaj je portal članak ponovio 2020. godine, a prenijeli su ga Balkans Press, Novi, Dijalog, Web Tribune i drugi. 

 

Borovnica i smreka zdrave, ali ne i lijek

Bobice borovnice i smreke nutritivno su vrijedne i dobre za ljudski organizam. Borovnice kao bobičasto voće i smreka (odnosno kleka ili borovica) kao plod istoimenog grma iz porodice čepresovki obiluju vitaminom C (1, 2). 

Vitamin C je neophodan za imunitet, sintezu kolagena i funkciju krvnih sudova, navodi Healthline. Djeluje i kao snažan antioksidans, štiteći ćelije od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali (1).

Usto, borovnice sadrže visok udio dijetalnih vlakana, vitamina K te flavonoida, antioksidansa koji se smatraju odgovornim za većinu pozitivnih efekata koje borovnice imaju na zdravlje (1). 

Bobice smreke također sadrže flavonoidne antioksidanse, ali i hlapljiva ulja te kumarine (1) – sve supstance koje imaju određena zaštitna svojstva. 

Zbog činjenice da ovi bobičasti plodovi sadrže elemente koji su se u in vitro i opservacijskim studijama zasebno pokazali kao učinkoviti u sprečavanju ili liječenju određenih bolesti i stanja, opravdano je navesti da bi njihova konzumacija mogla pomoći u tretmanu bolesti. Ono što nije opravdano jeste zvati ih lijekom.

Healthline, recimo, navodi da bi borovnice mogle biti korisne u sprečavanju oksidacije lošeg holesterola, što je prvi korak u razvoju srčanih bolesti, i to zbog antioksidanata koji su prisutni u njihovom sastavu. 

Isto važi i za potencijalno sprečavanje srčanog udara. U jednoj opservacijskoj studiji, u kojoj je praćeno 93.600 medicinskih sestara, utvrđeno je da su one s najvećim unosom antocijanina – antioksidansa prisutnog u borovnicama – imale 32% manju šansu da dobiju srčani udar od onih koje su unosile manje ovog spoja. Međutim, studija nije potvrdila da je sam anticijanin doveo do smanjenja rizika. 

Healthline navodi da su u in vitro studijama svojstava esencijalnih ulja smreke utvrđena njihova antiinflamatorna (1) i antioksidativna svojstva zbog kojih je bila povećana aktivnost enzima koji smanjuju negativan efekat slobodnih radikala (1). 

Smanjenje razine šećera u krvi korištenjem ekstrakta bobica smreke (1, 2), kao i povećanje dobrog (1) i smanjenje ukupnog holesterola i triglicerida (1), utvrđeno je u studijama na laboratorijskim miševima, što bi moglo biti indikator da konzumacija ovih plodova može poboljšati zdravlje srca. 

No, kako je zaključeno u studiji koja donosi fitofarmakološki pregled ljekovitosti ove biljke, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila medicinska upotreba i razvoj lijekova koji “sadrže ovu biljku”.

Potrebno je izvršiti daljnju evaluaciju smreke (J. communis L.) kako bi se potvrdili njena medicinska upotreba i razvoj formulacija koje sadrže ovu biljku za njihovu praktičnu kliničku primjenu, a koje se mogu koristiti za dobrobit čovječanstva.

Neosporivo je da i borovnice i bobice smreke sadrže hemijske spojeve koji imaju ljekoviti potencijal. No, saznanja o njihovoj učinkovitosti u liječenju ili sprečavanju rizika za dobijanje oboljenja ograničena su na studije koje indiciraju, ali ne potvrđuju efikasnost i sigurnost nečega kao lijeka. 

Učinkovitost lijekova u liječenju bolesti potvrđuje se u kliničkim studijama na ljudskim subjektima. Te studije služe za utvrđivanje da li su novi lijekovi ili medicinski uređaju sigurni i efektivni. Klinička ispitivanja se često koriste za utvrđivanje da li je neki lijek efikasniji i/ili ima manje nuspojava od standardnog lijeka koji se već koristi za liječenje. 

 

Sprečavanje raka?

Obje vrste bobica sadrže elemente koji su u istraživanjima u određenoj mjeri pokazali antikancerogeni potencijal. 

Kredibilne stranice s medicinskim informacijama, poput stranice Medical News Today i Healthlinea, navode da bi konzumiranje borovnica moglo spriječiti rak, i to zbog njihovih antioksidativnih svojstava, koja bi mogla neutralisati djelovanje slobodnih radikala koji uništavaju DNK.

U studiji koju citira Healtline,168 ljudi pilo je litar soka od borovnica i jabuka dnevno. Poslije četiri sedmice, oksidativna oštećenja na DNK zbog slobodnih radikala opala su za 20%. 

Dakle, zbog činjenice da je u studijama potvrđeno da konzumiranje borovnica smanjuje dejstvo slobodnih radikala na DNK, što dovodi do starenja i kancera, sugeriše se da bi borovnice mogle biti dobre za sprečavanje malignih oboljenja. 

Međutim, kako je navedeno na stranici Američkog instituta za istraživanja raka, studije u kojima su ispitivana ova svojstva borovnica imaju ograničenja i rezultati su različiti, pa su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumjela uloga borovnica u svemu ovome: 

Nekoliko studija pokazalo je da konzumacija borovnica povećava antioksidativnu aktivnost u krvi, kao i potencijal za sprečavanje oštećenja DNK. Studije su ograničene, a rezultati variraju, pa je potrebno više istraživanja kako bi se razumjela uloga borovnice u ovim područjima.

S druge strane, ekstrakt borovnice (koji sadrži resveratrol i flavonoide) mogao bi se koristiti kao dodatak standardnoj radioterapiji za liječenje raka grlića maternice. Naime, u in vitro studiji pokazalo se da ovaj ekstrakt povećava radiosenzitivnost ćelija raka, što je standardnu radioterapiju učinilo efikasnijom u ubijanju kancerogenih ćelija. No, neophodna su dodatna istraživanja i u ovoj oblasti.

Dakle, nema validnih dokaza da borovnice i bobice smreke zasebno liječe ijednu od bolesti koje su u člancima nabrojane. Studije koje su sprovedene indiciraju da bi konzumacija ovih bobičastih plodova mogla imati pozitivan efekat kod bolesti srca, ali i tumora – primarno zbog mogućnosti sprečavanja oštećenja DNK, koji dovodi do razvoja malignih oboljenja. 

Shodno tome, ne postoje ni dokazi da kombinacija bobica u receptu, koji uključuje i alkohol, liječi, odnosno “ubija svaku bolest”, kako stoji u naslovima.

Na kraju, vrijedi podsjetiti da hrana ne može izliječiti rak. O tome smo pisali u nedavno objavljenoj analizi o tvrdnjama da smokve liječe sve bolesti, uključujući tumore. 

 

Recept iz drevne Sparte?

U nizu članaka objavljenih u periodu od 2015. godine navodi se da recept za vino od smreke i borovnice potiče iz drevne Sparte, a da je recept za sličan napitak od borovnica spominjan u zapisima pronađenim u Londonu krajem 17. stoljeća. Najraniji članak s takvim tvrdnjama pronašli smo na portalu Dnevno (.hr) od 19.6.2015. 

Potvrda porijekla recepta ne postoji. U članku portala Zdravlje bez doktora, koji je, prema analizi, najranija objava ovog recepta na našem govornom području, navedeno je da je recept pronađen “u starim travarskim knjigama” te da je korišten u Španiji, Engleskoj i Francuskoj. Nije navedeno antičko porijeklo recepta. 

 

“Recept nestaje s interneta” 

Efikasnost ovog recepta dodatno se “dokazuje” tvrdnjama da ga “redovno brišu”, jer u interesu farmaceutske industrije nije da se za njega zna. 

Ova je tvrdnja netačna s jedne strane, što dokazuju prenošenja članaka s ovim receptom, koja su bila dostupna u vrijeme pisanja ove analize (1, 2, 3), a od kojih su pojedina stara i sedam godina. S druge strane, tvrdnja odgovara narativu teorija zavjere o farmakomafiji (Big Pharma). Jedna od osnovnih premisa ove teorije zavjere jeste da farmaceutska industrija krije efikasne lijekove protiv ozbiljnih oboljenja ili ih prodaje po enormno visokim cijenama, čime ljudi ostaju bolesni i zavisni od drugih lijekova koje im ta industrija plasira. 

Elementi ove teorije zavjere bili su prisutni u člancima u kojima se petrolej promoviše kao jeftin lijek protiv raka, o čemu smo pisali nedavno.

Shodno navedenom, ocjenu pseudonauka dajemo tvrdnjama da recept za “vino” od bobica borovnice i smreke uništava svaku bolest. Naučne potvrde da ovi plodovi, pojedinačno ili u kombinaciji, efikasno liječe oboljenja ne postoje.  

Tvrdnje da se recept briše i vješto skriva, budući da predstavlja prijetnju farmaceutskoj industriji, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.
 

Napomene

19.9.2022: Portal Produktivno je u oba članka ocijenjena ovom analizom uvrstio izmjene tako da oni sada sadrže i tačne informacije. Shodno tome, članci dobijaju i ocjenu ispravljeno.

22.9.2022: Portal Alo je ispravio tvrdnje ocijenjene u ovoj analizi, pa u skladu s tim, članak ovog portala dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 13. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me