Raskrinkavanje.ba

“Vino” od borovnice i smreke ne ubija “svaku bolest”

Na portalima se objavljuju pseudonaučne tvrdnje da “vino” od borovnica i smreke “uništava svaku bolest”, uz teoriju zavjere da je recept za ovaj “narodni lijek” vješto skrivan od javnosti i da se briše s interneta.

Foto: Flickr

Na portalu Produktivno 14.8.2022. godine objavljen je članak pod naslovom: 

OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj stari recept uništava SVAKU BOLEST

“Stari recept” koji uništava “svaku bolest”, prema tvrdnjama u članku, skrivan je od javnosti zato što predstavlja prijetnju farmaceutskoj industriji:

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.
Savjetujemo vam da ga što prije zapišete, jer stalno ga uklanjaju.

Riječ je o posebnoj vrsti vina, navodi se u članku, koje se priprema od bobica borovnica i smreke. Istaknute su nutritivne i ljekovite vrijednosti navedenih bobica, uz tvrdnju da borovnice čak mogu spriječiti rak.

Borovnice mogu omekšati vašu kožu, pa čak spriječiti rak. One jačaju imunitet.

Kombinacija ovih bobica, tvrdi se, ima nevjerovatan učinak za zdravlje.

Kada pripremite lijek možete ga konzumirati u razne svrhe kako biste izliječili bolesti, ali prvenstveno ako imate problema sa lošom krvnom slikom ili sa lošom cirkulacijom. Pokazao se učinkovitim i kod uklanjanja glavobolje, problema sa pamćenjem, vrtoglavicama.

Riječ je o magičnom lijeku koji može da pomogne osobama koje imaju problema sa srcem.

Osobe koje su imale problema sa hroničnim ili sa akutnim oboljenjima crijeva i želuca su uz pomoć ovog lijeka uklonili svoje probleme. Isto tako, možete da ga koristite kako bi izliječili i upalu debelog crijeva.

Spisak sastojaka ovog “lijeka” sadrži borovnice, smreku, alkoholna pića, med i šećer: 

pola kilograma svježih borovnica
pola kilograma bobica smreke
1 litra dobrog domažeg crnog vina
pola litre jake domaće rakije
3 kašike domaćeg meda
3 kašike šećera

Prema recepturi, “lijek” bi trebao biti spreman za devet dana. Preporučuje se uzimanje četiri kašike vina ujutro i uveče tri dana, nakon kojih idu dva dana pauze. 

U vrijeme pisanja ove analize navedeni članak imao je više od 720 interakcija na Facebooku, podaci su alata CrowdTangle. 

Na Facebooku se linkovi na članke s citiranim tvrdnjama dijele u komentarima na objave screenshota, na kojem se nalazi tvrdnja da recept kojeg brišu uništava svaku bolest. Ovakve objave, koje sadrže linkove na članke portala Zdravlje i Wellness (3.8), Kuhinja i zdravlje (4.8) i Mirisi cvijeća (5.8), pronašli smo na brojnim Facebook stranicama. 


Članci s ovim receptom objavljuju se na portalima u regiji već godinama. Najraniju objavu pronašli smo na portalu Zdravlje bez doktora, u članku od 18.10.2014, koji više nije dostupan. Ovaj je portal članak ponovio 2020. godine, a prenijeli su ga Balkans Press, Novi, Dijalog, Web Tribune i drugi. 

 

Borovnica i smreka zdrave, ali ne i lijek

Bobice borovnice i smreke nutritivno su vrijedne i dobre za ljudski organizam. Borovnice kao bobičasto voće i smreka (odnosno kleka ili borovica) kao plod istoimenog grma iz porodice čepresovki obiluju vitaminom C (1, 2). 

Vitamin C je neophodan za imunitet, sintezu kolagena i funkciju krvnih sudova, navodi Healthline. Djeluje i kao snažan antioksidans, štiteći ćelije od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali (1).

Usto, borovnice sadrže visok udio dijetalnih vlakana, vitamina K te flavonoida, antioksidansa koji se smatraju odgovornim za većinu pozitivnih efekata koje borovnice imaju na zdravlje (1). 

Bobice smreke također sadrže flavonoidne antioksidanse, ali i hlapljiva ulja te kumarine (1) – sve supstance koje imaju određena zaštitna svojstva. 

Zbog činjenice da ovi bobičasti plodovi sadrže elemente koji su se u in vitro i opservacijskim studijama zasebno pokazali kao učinkoviti u sprečavanju ili liječenju određenih bolesti i stanja, opravdano je navesti da bi njihova konzumacija mogla pomoći u tretmanu bolesti. Ono što nije opravdano jeste zvati ih lijekom.

Healthline, recimo, navodi da bi borovnice mogle biti korisne u sprečavanju oksidacije lošeg holesterola, što je prvi korak u razvoju srčanih bolesti, i to zbog antioksidanata koji su prisutni u njihovom sastavu. 

Isto važi i za potencijalno sprečavanje srčanog udara. U jednoj opservacijskoj studiji, u kojoj je praćeno 93.600 medicinskih sestara, utvrđeno je da su one s najvećim unosom antocijanina – antioksidansa prisutnog u borovnicama – imale 32% manju šansu da dobiju srčani udar od onih koje su unosile manje ovog spoja. Međutim, studija nije potvrdila da je sam anticijanin doveo do smanjenja rizika. 

Healthline navodi da su u in vitro studijama svojstava esencijalnih ulja smreke utvrđena njihova antiinflamatorna (1) i antioksidativna svojstva zbog kojih je bila povećana aktivnost enzima koji smanjuju negativan efekat slobodnih radikala (1). 

Smanjenje razine šećera u krvi korištenjem ekstrakta bobica smreke (1, 2), kao i povećanje dobrog (1) i smanjenje ukupnog holesterola i triglicerida (1), utvrđeno je u studijama na laboratorijskim miševima, što bi moglo biti indikator da konzumacija ovih plodova može poboljšati zdravlje srca. 

No, kako je zaključeno u studiji koja donosi fitofarmakološki pregled ljekovitosti ove biljke, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila medicinska upotreba i razvoj lijekova koji “sadrže ovu biljku”.

Potrebno je izvršiti daljnju evaluaciju smreke (J. communis L.) kako bi se potvrdili njena medicinska upotreba i razvoj formulacija koje sadrže ovu biljku za njihovu praktičnu kliničku primjenu, a koje se mogu koristiti za dobrobit čovječanstva.

Neosporivo je da i borovnice i bobice smreke sadrže hemijske spojeve koji imaju ljekoviti potencijal. No, saznanja o njihovoj učinkovitosti u liječenju ili sprečavanju rizika za dobijanje oboljenja ograničena su na studije koje indiciraju, ali ne potvrđuju efikasnost i sigurnost nečega kao lijeka. 

Učinkovitost lijekova u liječenju bolesti potvrđuje se u kliničkim studijama na ljudskim subjektima. Te studije služe za utvrđivanje da li su novi lijekovi ili medicinski uređaju sigurni i efektivni. Klinička ispitivanja se često koriste za utvrđivanje da li je neki lijek efikasniji i/ili ima manje nuspojava od standardnog lijeka koji se već koristi za liječenje. 

 

Sprečavanje raka?

Obje vrste bobica sadrže elemente koji su u istraživanjima u određenoj mjeri pokazali antikancerogeni potencijal. 

Kredibilne stranice s medicinskim informacijama, poput stranice Medical News Today i Healthlinea, navode da bi konzumiranje borovnica moglo spriječiti rak, i to zbog njihovih antioksidativnih svojstava, koja bi mogla neutralisati djelovanje slobodnih radikala koji uništavaju DNK.

U studiji koju citira Healtline,168 ljudi pilo je litar soka od borovnica i jabuka dnevno. Poslije četiri sedmice, oksidativna oštećenja na DNK zbog slobodnih radikala opala su za 20%. 

Dakle, zbog činjenice da je u studijama potvrđeno da konzumiranje borovnica smanjuje dejstvo slobodnih radikala na DNK, što dovodi do starenja i kancera, sugeriše se da bi borovnice mogle biti dobre za sprečavanje malignih oboljenja. 

Međutim, kako je navedeno na stranici Američkog instituta za istraživanja raka, studije u kojima su ispitivana ova svojstva borovnica imaju ograničenja i rezultati su različiti, pa su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumjela uloga borovnica u svemu ovome: 

Nekoliko studija pokazalo je da konzumacija borovnica povećava antioksidativnu aktivnost u krvi, kao i potencijal za sprečavanje oštećenja DNK. Studije su ograničene, a rezultati variraju, pa je potrebno više istraživanja kako bi se razumjela uloga borovnice u ovim područjima.

S druge strane, ekstrakt borovnice (koji sadrži resveratrol i flavonoide) mogao bi se koristiti kao dodatak standardnoj radioterapiji za liječenje raka grlića maternice. Naime, u in vitro studiji pokazalo se da ovaj ekstrakt povećava radiosenzitivnost ćelija raka, što je standardnu radioterapiju učinilo efikasnijom u ubijanju kancerogenih ćelija. No, neophodna su dodatna istraživanja i u ovoj oblasti.

Dakle, nema validnih dokaza da borovnice i bobice smreke zasebno liječe ijednu od bolesti koje su u člancima nabrojane. Studije koje su sprovedene indiciraju da bi konzumacija ovih bobičastih plodova mogla imati pozitivan efekat kod bolesti srca, ali i tumora – primarno zbog mogućnosti sprečavanja oštećenja DNK, koji dovodi do razvoja malignih oboljenja. 

Shodno tome, ne postoje ni dokazi da kombinacija bobica u receptu, koji uključuje i alkohol, liječi, odnosno “ubija svaku bolest”, kako stoji u naslovima.

Na kraju, vrijedi podsjetiti da hrana ne može izliječiti rak. O tome smo pisali u nedavno objavljenoj analizi o tvrdnjama da smokve liječe sve bolesti, uključujući tumore. 

 

Recept iz drevne Sparte?

U nizu članaka objavljenih u periodu od 2015. godine navodi se da recept za vino od smreke i borovnice potiče iz drevne Sparte, a da je recept za sličan napitak od borovnica spominjan u zapisima pronađenim u Londonu krajem 17. stoljeća. Najraniji članak s takvim tvrdnjama pronašli smo na portalu Dnevno (.hr) od 19.6.2015. 

Potvrda porijekla recepta ne postoji. U članku portala Zdravlje bez doktora, koji je, prema analizi, najranija objava ovog recepta na našem govornom području, navedeno je da je recept pronađen “u starim travarskim knjigama” te da je korišten u Španiji, Engleskoj i Francuskoj. Nije navedeno antičko porijeklo recepta. 

 

“Recept nestaje s interneta” 

Efikasnost ovog recepta dodatno se “dokazuje” tvrdnjama da ga “redovno brišu”, jer u interesu farmaceutske industrije nije da se za njega zna. 

Ova je tvrdnja netačna s jedne strane, što dokazuju prenošenja članaka s ovim receptom, koja su bila dostupna u vrijeme pisanja ove analize (1, 2, 3), a od kojih su pojedina stara i sedam godina. S druge strane, tvrdnja odgovara narativu teorija zavjere o farmakomafiji (Big Pharma). Jedna od osnovnih premisa ove teorije zavjere jeste da farmaceutska industrija krije efikasne lijekove protiv ozbiljnih oboljenja ili ih prodaje po enormno visokim cijenama, čime ljudi ostaju bolesni i zavisni od drugih lijekova koje im ta industrija plasira. 

Elementi ove teorije zavjere bili su prisutni u člancima u kojima se petrolej promoviše kao jeftin lijek protiv raka, o čemu smo pisali nedavno.

Shodno navedenom, ocjenu pseudonauka dajemo tvrdnjama da recept za “vino” od bobica borovnice i smreke uništava svaku bolest. Naučne potvrde da ovi plodovi, pojedinačno ili u kombinaciji, efikasno liječe oboljenja ne postoje.  

Tvrdnje da se recept briše i vješto skriva, budući da predstavlja prijetnju farmaceutskoj industriji, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.
 

Napomene

19.9.2022: Portal Produktivno je u oba članka ocijenjena ovom analizom uvrstio izmjene tako da oni sada sadrže i tačne informacije. Shodno tome, članci dobijaju i ocjenu ispravljeno.

22.9.2022: Portal Alo je ispravio tvrdnje ocijenjene u ovoj analizi, pa u skladu s tim, članak ovog portala dobija i ocjenu ispravljeno.

2.8.2023: Članak portala Lijek iz prirode (link) od 4. januara 2021. godine koji sadrži tvrdnje o ljekovitosti pripravka od borovnice i smreke, a čiji se recept navodno “vješto krije od javnosti”, u junu 2023. godine podijeljen je na dvije Facebook stranice (1, 2). S obzirom na to da tekst sadrži i tvrdnje da borovnice sprečavaju rak te da se pripravak od borovnice i smreke koristi kao lijek, u skladu s činjenicama iz ove analize ocjenjujemo ga kao pseudonauku i teoriju zavjere.

Analiza je dopunjena i drugim prenošenjima recepta za vino od borovnica i smreke (1, 2, 3, 4, 5), u kojim se također tvrdi da recept liječi razne bolesti i/ili da je skrivan od javnosti. U zavisnosti od objavljenih tvrdnji, ovi članci također dobivaju ocjene pseudonauka i/ili teorija zavjere.

9.8.2023: Portal Stil je ispravio tvrdnje u članku ocijenjenom u ovoj analizi, pa u skladu s tim mu je dodana i ocjena ispravljeno.

4.3.2024: Nakon objave ove analize, nekoliko portala objavilo je članke s tvrdnjama koje smo analizirali (1, 2, 3). Tvrdnje su objavljene i na YouTubeu. U februaru 2024. godine ponovo su aktualizirane u članku na portalu Beaute Healthy i u objavama na Facebooku u kojima su podijeljeni članci s analiziranim tvrdnjama (1, 2). Shodno činjenicama u analizi, tvrdnje u ovim objavama da je napitak od borovnice i smreke lijek i da "sprečava rak" dobijaju ocjenu pseudonauka. Tvrdnje da se recept uklanja s interneta jer predstavlja "veliku prijetnju farmaceutskoj industriji" dobijaju ocjenu teorija zavjere.

7.3.2024: Portal Beaute Healthy je ispravio tvrdnje u članku koji je ocijenjen u posljednjoj dopuni ove analize, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno. 

15.4.2023: Red portal je ispravio netačne tvrdnje u članku koji je ocijenjen u ovoj analizi, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 14.08.2022

Produktivno: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj stari recept uništava SVAKU BOLEST

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 03.08.2022

Zdravlje i Wellness: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj Stari Recept Uništava SVAKU BOLEST

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 04.08.2022

List Libertas: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj stari recept uništava SVAKU BOLEST

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 04.08.2022

Kuhinja zdravlje (XYZ): OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj Stari Recept Uništava SVAKU BOLEST

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 05.08.2022

Mirisi cvijeća: 0BAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj Stari Recept Uništava SVAKU BOLEST

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 05.08.2022

Produktivno: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA UKLANJAJU: Ovaj stari narodni recept uništava svaku bolest…

Riječ je o posebnoj vrsti vina koje se priprema od borovnica i smreke. Borovnice mogu omekšati vašu kožu, pa čak spriječiti rak. One jačaju imunitet.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 14.05.2022

Sveta Petka: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj stari recept uništava SVAKU BOLEST

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 01.04.2020

Lijek iz prirode: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA UKLANJAJU: Ovaj stari narodni recept uništava svaku bolest…

Riječ je o posebnoj vrsti vina koje se priprema od borovnica i smreke. Borovnice mogu omekšati vašu kožu, pa čak spriječiti rak. One jačaju imunitet.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 24.05.2022

Prirodna medicina: RECEPT ZAPIŠITE JER GA STALNO BRIŠU: Stari narodni lijek koji uništava svaku bolest…

Danas vam donosimo jedan veoma zanimljiv recept, a riječ je o posebnoj vrsti vina koje se priprema od borovnica i smreke. Borovnice mogu omekšati vašu...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 06.04.2019

Zanimljivo vesti: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Stari recept koji uništava SVAKU BOLEST!

Recepti za “čudotvorne napitke” koji leče sve bolesti nisu lekovi koje popijete danas i sve vam bude bolje. U principu, problem je u tome što su ljudi...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 23.10.2020

Narodni lijek: Ovaj recept starih travara liječi svaku bolest

Prenosimo vam recept od starih travara, za koji se kaže da liječi svaku bolest. Vino od borovnice u kombinaciji ove bobice imaju nevjerovatan učinak n...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 31.05.2019

Pogledom praticu te i zauvijek voljecu te: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj stari recept uništava SVAKU BOLEST

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Pseudonauka 07.03.2017

Novi: Ovaj recept narodnog lijeka sebi dobro zapišite: Liječi skoro svaku bolest!

U starim travarskim knigama smo pronašli narodni recept za koji se kaže da liječi sve bolesti. Zbog ovakve konstatacije učinio nam se zanimljivim, a d...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 02.02.2020

Biomedicina: Ovaj recept narodnog lijeka sebi dobro zapišite: Liječi skoro svaku bolest!

Ovaj recept narodnog lijeka sebi dobro zapišite: Liječi skoro svaku bolest!

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.03.2020

Zdravlje bez doktora: Narodni “lijek” protiv svake bolesti (recept i uputstvo)

U starim travarskim knigama smo pronašli narodni recept za koji se kaže da liječi sve bolesti. Zbog ovakve konstatacije učinio nam se zanimljivim , a...

 • Pseudonauka
Teorija zavjere 14.09.2021

Aktuelne teme u svetu: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj stari recept uništava SVAKU BOLEST

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 08.01.2020

Njamm: Morate ga za pisati, stari recept koji je bukvalno lijek za sve bolesti

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 22.05.2018

Dijalog: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA BRIŠU: Ovaj stari recept uništava SVAKU BOLEST

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 22.12.2019

Biomedicina: Obavezno ga zapišite-Ovaj stari recept uništava SVAKU BOLEST

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji.

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Pseudonauka 19.06.2015

Dnevno.hr: ČUDO IZ DREVNE SPARTE: Narodni lijek koji liječi apsolutno sve bolesti

Posebno je koristan kod problema s lošom cirkulacijom i krvnom slikom, kod glavobolja i vrtoglavica, kod ostalih različitih tegoba glave.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 21.06.2015

Haber: ČUDO IZ DREVNE SPARTE: Narodni lijek koji liječi apsolutno sve bolesti

Ovaj čarobni recept, koji potiče još iz antičkih vremena, radi se od bobica borovnice i smreke utopljene u vino i rakiju, odnosno riječ je o vrsti vin...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.09.2017

Novi Svjetski Poredak: ČUDO IZ DREVNE SPARTE: Narodni lijek koji liječi apsolutno sve bolesti

Ovaj čarobni recept, koji potječe još iz antičkih vremena, radi se od bobica borovnice i smreke utopljene u vino i rakiju, odnosno riječ je o vrsti vi...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.10.2021

Alo: SMATRA SE ZA NAJMOĆNIJI LEK, STAR 4 VEKA: Čudo iz drevne Sparte - bukvalno uništava svaku bolest, pa i onu najgoru

Recept je u stvari baziran na bobicama borovnica i smreke utopljenim u vino i rakiju, a u stvari je reč o vrsti vina od borovnica

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 21.06.2015

Lijek iz prirode: ČUDO IZ DREVNE SPARTE: Narodni lijek koji liječi apsolutno sve bolesti

Posebno je koristan kod problema s lošom cirkulacijom i krvnom slikom, kod glavobolja i vrtoglavica, kod ostalih različitih tegoba glave.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 05.08.2015

Volim Podgoricu: Čudotvorni lijek iz drevne Sparte: Vjekovima unazad liječi sve bolesti!

Ovaj čarobni recept, koji potiče još iz antičkih vremena, pravi se od bobica borovnica i smreke utopljene u vino i rakiju. Prosto rečeno, radi se o vr...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 11.08.2015

Novi: Čudotvorni spartanski lijek koji liječi svaku bolest: Evo kako ga možete pripremiti

Ovaj čarobni recept potiče još iz antičkih vremena, a pravi se od borovnica i smreke utopljene u vino i rakiju. Radi se zapravo o vrsti vina od borovn...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 22.06.2016

Web-Tribune (com): ČUDO IZ DREVNE SPARTE: Narodni lek koji leči apsolutno sve bolesti (RECEPT)

Posebno je koristan kod problema s lošom cirkulacijom i krvnom slikom, kod glavobolja i vrtoglavica, kod ostalih različitih tegoba glave.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 18.10.2021

Ordinacija: Recept za napitak koji je u narodu nazvan “LEK PROTIV SVAKE BOLESTI”

U starim travarskim knjigama smo pronašli drevni narodni recept za koji se kaže da leči sve bolesti, a potiče još iz antičkih vremena.

 • Pseudonauka
Teorija zavjere 04.01.2021

Lijek iz prirode: ZAPIŠITE OVAJ RECEPT, KORISTAN JE I PROVJEREN: Stari narodni recept koji snižava šećer u krvi, topi salo oko stomaka…

Savjetujemo da ga što prije zapišete… Recept je star nekoliko godina ali se vješto krije od javnosti!

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Pseudonauka 19.11.2014

Alternativa: Kažu da je ovo lijek protiv svake bolesti – Recept za prirodni lijek

Prenosimo vam recept iz starih travarskih knjiga, za koji se kaže da liječi svaku bolest.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 30.09.2021

Stil: NARODNI LEK STAR 4 VEKA, NEMA ŠTA NE LEČI: Ovo moćna mešavina učiniće čuda za vaše zdravlje!(RECEPT)

Stari narodni lek, moćan je borac za vaše zdravlje

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 12.11.2021

Biljkeza: ZAPIŠITE OVAJ RECEPT, KORISTAN JE I PROVJEREN: Stari Narodni Recept Koji Snižava Šećer U Krvi, Topi Salo Oko Stomaka…

Savjetujemo da ga što prije zapišete… Recept je star nekoliko godina ali se vješto krije od javnosti!

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Pseudonauka 21.09.2022

Alo: SPECIJALNO VINO ZA IMUNITET Antički recept za napitak koji čisti pluća, popravlja krvnu sliku, čuva srce

Lek se prvenstveno koristi kod tegoba sa lošom cirkulacijom i krvnom slikom, kod glavobolje i vrtoglavice, zaborava i lošeg pamćenja, pomaže u smanje...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 18.06.2015

Balkans Press: IZ DREVNE SPARTE: Ovaj narodni lek je šamar svim bolestima (RECEPT i UPUTSVO) 01 08

U starim travarskim knjigama smo pronašli drevni narodni recept za koji se kaže da leči sve bolesti, a potiče još iz antičkih vremena.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 22.09.2022

Red portal: Antički recept za napitak koji čisti pluća, popravlja krvnu sliku, čuva srce 🍷

To je posebna vrsta vina od borovnice i kleke.

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 19.10.2021

Alo: DREVNI LEK ZA KOJI KAŽU DA LEČI SVE BOLESTI Napravite sami prirodni preparat, koji deluje kao antibiotik, a nema neželjena dejstva

Sok pomaže i kod nedostatka apetita i slabosti izazvane nekom bolesti, operacijom ili padom imunog sistema. Kako je dobra cirkulacija i probava ključ...

 • Pseudonauka
Teorija zavjere 05.11.2022

Zabavni portal: ZAPIŠITE OVAJ RECEPT, KORISTAN JE I PROVJEREN: Stari narodni recept koji snižava šećer u krvi, topi salo oko stomaka…

Savjetujemo da ga što prije zapišete… Recept je star nekoliko godina ali se vješto krije od javnosti!

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 30.09.2022

Prirodni svijet: RECEPT OBAVEZNO ZAPIŠITE JER GA STALNO UKLANJAJU: Stari prirodni lijek koji uništava svaku bolest…

Savjetujemo da ga što prije zapišete….

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 26.02.2024

Beaute Healthy: OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA STALNO BRIŠU: Stari narodni recept koji snižava šećer u krvi, topi salo oko stomaka…

Savjetujemo da ga što prije zapišete…

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 30.07.2023

Vijesti-21: Vijesti 21: ZAPIŠITE OVAJ RECEPT, KORISTAN JE I PROVJEREN: Stari narodni recept koji snižava šećer u krvi, topi salo oko stomaka…

Ovaj recept star je nekoliko godina i vešto je skrivan od javnosti, budući da predstavlja veliku prijetnju farmaceutskoj industriji. Riječ je o posebn...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
Teorija zavjere 19.03.2023

YouTube kanal DOORS OF HEALTH: Obavezno ga zapisite jer ga stalno brisu:Stari narodni recept koji snizava secer u krvi, topi salo

Obavezno ga zapisite jer ga stalno brisu:Stari narodni recept koji snizava secer u krvi, topi salo

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka