Smokve su zdrave, ali neće izliječiti rak

Pseudonaučne tvrdnje o učinkovitosti različitih namirnica u liječenju raka nepogrešivo privlače veliku pažnju medija i njihovih čitatelja/ki. Još jedna u nizu namirnica koja se u pojedinim medijima proglašava navodnim lijekom protiv raka jeste smokva.

Foto: Freepik

Članak o navodnoj ljekovitosti smokve, koji je u julu 2020. godine objavljen na portalu Narodni lijek, ponovo se dijelio društvenim mrežama u avgustu 2022. Naslov ovog članka glasi:

Smokva liječi i podmlađuje cijeli organizam

Međutim, kada se podijeli na Facebooku, članak se prikazuje s naslovom u kom se navodi:

Smokve kao lijek - Sočna voćka koja liječi sve pa čak i tumor

U članku stoji da se smokve tradicionalno koriste kao lijek za različite bolesti te da mogu pomoći u prevenciji raka.

U narodnoj medicini smokve kao lijek se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa, a od njezina lišća kuha se čaj.
(...)
Također, antioksidansi i druge materije u smokvama se bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju karcinom. Jedite ih često jer štite od karcinoma prostate, debelog crijeva, pluća, kože i od karcinoma dojke u periodu menopauze. Preporučuju se i u prevenciji karcinoma kože.

Dakle, u članku se, za razliku od naslova, ne tvrdi eksplicitno da ovo voće liječi rak, već da može doprinijeti njegovoj prevenciji. 

Do vremena pisanja ove analize ovaj članak je, prema podacima alata kompanije Meta CrowdTangle, ostvario više od 4.300 interakcija na društvenoj mreži Facebook. 

Tvrdnja da smokve liječe rak objavljivana je i ranije na drugim portalima.

Smokva leči čak i tumor, ali ne samo to (Republika, 23.9.2019)

I u slučaju ovog portala, tvrdnja da smokva “liječi tumor” navodi se u naslovu, dok se u samom članku s tim u vezi tvrdi:

Smokva (Ficus carica) vrlo je cenjena kao sveže ili suvo voće, a uveliko se koristi i u ruskoj narodnoj medicine, i to za lečenje zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa. 

Šta su činjenice?

Raskrinkavanje je o primjerima u kojima se različite namirnice netačno predstavljaju kao lijekovi protiv raka pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Primarno, treba istaći da hrana ne može izliječiti rak. Američki institut za istraživanje raka ističe:

Nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može vas zaštititi od raka. Ali, istraživanje pokazuje da prehrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka.

Platforma za provjeru činjenica The Quint, u članku iz novembra 2019. godine, bavila se tvrdnjama o navodnoj učinkovitosti mješavine različitih namirnica u liječenju raka. Za potrebe pisanja svoje analize ovaj portal kontaktirao je doktora Niranjana Naika, direktora hirurške onkologije u Fortisu, u gradu Gurugram u Indiji. Naiko je za The Quint istakao:

“Ne postoji zagarantovan lijek za rak. Kada se dijagnostikuje, nijedno voće ili povrće ne može ga liječiti. Zapravo, čak i s lijekovima ne možete biti sigurni da ćete se izliječiti 100%.”

Dakle, ne postoje naučni dokazi da ijedna vrsta hrane može da izliječi rak ili da ga u potpunosti prevenira. Neke, kako je istaknuto, mogu doprinijeti smanjenju rizika od oboljenja, ali to ne znači da njihova konzumacija garantuje da se rak neće pojaviti. 

Postoje li dokazi da smokva liječi rak?

Smokva, to jeste Ficus carica, drvenasta je biljka s nutritivno bogatim, jestivim plodovima. Ovo voće sadrži brojne vitamine, magnezijum, kalijum, gvožđe i druge nutritijente te je dobar dodatak zdravoj prehrani, ističe magazin Healthline. Tradicionalno, ovo voće koristilo se u liječenju različitih bolesti. 

Potencijalno antikancerogeno djelovanje smokava ispitivano je u više naučnih studija. Dio smokve koji je predmet ovakvih istraživanja jeste voćni lateks koji sadrži, a koji, prema studijama, ima određeni efekat na kancerogene ćelije (1, 2, 3, 4, 5). Lateks se u smokvi javlja u formi bijele tvari koju luče listovi i stabljike ove biljke.

U studiji “Citotoksičnost lateksa ploda smokve protiv ljudskih ćelija raka”, objavljenoj u martu 2008. godine u naučnom magazinu Food and Chemical Toxicology (Prehrambena i hemijska toksikologija), navodi se sljedeće:

Lateks voća smokve (Fig fruit latex - FFL) sadrži značajne količine polifenolnih jedinjenja i može poslužiti kao izvor antioksidanata nakon konzumiranja. Svrha ove studije jeste da potvrdi antikancerogenu aktivnost FFL-a protiv humanih ćelija raka i da se dalje razjasni njen mehanizam djelovanja. Humani glioblastom, hepatocelularni karcinom i normalne ćelije jetre korišćeni su za in vitro testove FFL efekata.
(...)
Nalazi u ovim studijama sugerišu da je FFL pokazao snažnu citotoksičnost u nekim ljudskim ćelijama raka s malim efektom u normalnim ćelijama pri određenoj koncentraciji. 

Studija objavljena u julu 2018. godine u medicinskom magazinu Avicenna Journal of Phytomedicine (Avicenna magazin fitomedicine), pod nazivom “Efekat Ficus carica lateksa na rak dojke izazvan 7,12-dimetilbenzom (a) antracenom kod pacova”, pokazala je, navodi se u njenom zaključku, da bi “lateks smokve mogao da smanji rast tumora bez ikakvog štetnog uticaja na hematološke i histološke faktore”. 

Gotovo identičan je i zaključak studije koja je u aprilu 2011. godine objavljena u magazinu Iranian Red Crescent Medical Journal (Iranski medicinski časopis Crvenog polumjeseca) pod nazivom “Efekat lateksa smokvinog drveta (Ficus carica) na ćelijsku liniju raka želuca”. Ističe se sljedeće:

Lateks smokve mogao bi inhibirati proliferaciju ćelijske linije raka bez ikakvog citotoksičnog efekta na normalne ljudske ćelije.
(...)
Ćelijska linija raka bila je osjetljivija na Ficus carica lateks od normalnih ćelija. Ova antikancerogena aktivnost može biti posljedica prisustva njegovih proteolitičkih enzima.

Dakle, lateks koji sadrži smokva, pokazalo se, ima određeni pozitivan učinak na ćelije raka. S druge strane, pokazale su studije, on ne utiče na normalne ljudske ćelije. 

Ipak, treba istaći da su ove studije provedene in vitro ili na životinjama. Njihovi rezultati potvrdili su navedeno u laboratorijskim uslovima, a da bi se nešto moglo proglasiti lijekom protiv raka, neophodno je da isto potvrde i klinička ispitivanja na ljudima. 

I dok navedene i druge studije jesu pokazale pozitivne efekte smokava na kancerogene ćelije, to ne znači da ovo voće “liječi rak”, kako tvrde spomenuti mediji. Trenutno, lijek protiv raka ne postoji. Postoje određeni tretmani koji mogu pomoći u njegovom izlječenju, ali, nažalost, lijek za ovu bolest još uvijek nije pronađen. 

Proglašavanje različitih namirnica “lijekom protiv raka” može biti opasno, budući da bolesnice/ke može odvratiti od pouzdanih, naučno dokazanih metoda liječenja i time ih potencijalno dodatno ugroziti. Brojne lako dostupne namirnice do sada su proglašavane lijekovima protiv raka. Raskrinkavanje je o takvim primjerima, kako je istaknuto, pisalo u više navrata. Tako se, recimo, netačno tvrdilo da rak liječi slatki pelin, petrolej, različite smjese limuna, oraha i pšenice, soda bikarbona i med i brojne druge namirnice. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da smokva “liječi rak”, prvi put objavljenu u naslovu na portalu Republika, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Ovoj tvrdnji dajemo i ocjenu pseudonauka

Budući da se tvrdnja ne navodi u člancima, ovi naslovi dobijaju i ocjenu klikbejt

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 02. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me