Raskrinkavanje.ba

Ekstrakt slatkog pelina manipulativno predstavljen kao lijek za rak

Ekstrakt slatkog pelina jedan je u nizu preparata za koje se tvrdi da imaju značajnu efikasnost u liječenju raka. Iako postoje istraživanja sa obećavajućim rezultatima, ni u slučaju ove biljke, nažalost, nije riječ o naučno potvrđenom lijeku.

Foto: Freepik.com

Navodni lijekovi za rak koji su lako dostupni i jeftini godinama su popularna tema na domaćim portalima. Jedan od takvih “lijekova” je i ekstrakt biljke Artemisia annua, u našem jeziku poznate kao slatki pelin. Najraniji članci koje smo pronašli i u kojima se ekstrakt ove biljke proglašava lijekom za rak sa efikasnošću od 98% objavljeni su 2013. godine. 

Ipak, s obzirom na to da se ovakvi članci često objavljuju na različitim anonimnim portalima i da u nekim slučajevima bivaju obrisani nakon nekog vremena, kao i da je prošlo nekoliko godina od kada su se ovakvi članci počeli pojavljivati, nije moguće sa sigurnošću tvrditi koji članak je bio izvor ovakve tvrdnje. Najraniji dostupan članak koji smo pronašli objavljen je na portalu Depo 16. decembra 2013. godine. U ovom članku se, između ostalog, navodi:

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod sa engleskog – slatki pelin) korišten u kineskoj medicini – može ubiti 98 posto ćelija raka grudi za manje od 16 sati.
Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, Sweet wormwood je uspio „izbrisati” rak gotovo u potpunosti.
Štaviše, na normalne ćelije grudi nije gotovo uopće bilo uticaja u ovom eksperimentu.
(...)
„Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju ćelijskog kruga ćelija raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih ćelija raka”, kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak Univerziteta u Kaliforniji.
(...)
Parazit malarije ne može živjeti u prisutnosti artemisinina jer je pun željeza. Bioinžinjeri Henry Lai i Narendra Singh sa Univerziteta u Washingtonu, Seattle, su naučnici koji su prvi ovo otkrili.
Ovdje možete vidjeti njihovo istraživanje kojim je dokazano da kancerogene ćelije doživljavaju apoptozu ili vlastito uništavanje.

Do vremena pisanja ove analize, pronašli smo više od 60 članaka u kojima se navodi ova tvrdnja. Članci o ovoj temi objavljeni su tokom marta i aprila 2022. godine na portalima Recepti za Vas, Portal-novosti i Prirodni portal.

Šta su činjenice?

Slatki pelin, to jeste Artemisia annua, aromatična je biljka koja potiče iz Azije. Primjenjuje se u tradicionalnoj kineskoj medicini. Njena tradicionalna primjena uglavnom se odnosila na liječenje groznice. Slatki pelin sadrži jedinjenje koje se zove artemisinin, koje je osnova za često primjenjivani antimalarijski lijek artesunate

U člancima o efikasnosti slatkog pelina u liječenju raka, pominju se zapravo rezultati tri zasebne naučne studije. Prva studija na koju se članci referiraju objavljena je 2001. godine u magazinu Life Sciences. Originalnu studiju nismo uspjeli pronaći online, ali je na stranici Univerziteta u Washingtonu, čiji istraživači/ce su autori/ke studije, dostupan izvještaj o njoj. Kako se navodi, rezultati ove studije jesu pokazali da je kombinacija jedinjenja “holotransferina (koji se vezuje za transferinske receptore za transport gvožđa u ćelije), dihidroartemisinina (forma artemisinina koji je rastvorljiviji u vodi)” imala značajan efekat na ćelije raka dojke. “Nakon osam sati, ostalo je samo 25 odsto ćelija raka. Kada je prošlo 16 sati, skoro sve ćelije su bile mrtve”, navodi Univerzitet u Washingtonu. 

Ipak, ono što u izvještajima domaćih medija nedostaje je napomena o tome da je riječ o studiji koja je provedena u laboratorijskim uslovima, a ne o kliničkoj studiji provedenoj na ljudima. Jedna od autorki istraživanja u pomenutom izvještaju Univerziteta u Washingtonu navodi da je sljedeći korak testiranje na životinjama, budući da su u toj oblasti urađeni tek “ograničeni testovi”. 

Duga  studija na koju se članci referiraju objavljena je 2012. godine u medicinskom časopisu Anti-Cancer Drugs. Studija je dostupna online na stranici Academia.edu ovdje. Iz citata koji je naveden u člancima na našem jeziku, a koji je izvučen iz sažetka ove publikacije, jasno je da je riječ o ovoj studiji. 

Na vrhu ove publikacije može se vidjeti oznaka “Preclinical report”, što znači da je riječ o izvještaju koji se nalazi u predkliničkoj fazi. Kako se na stranici Cancer (.gov) objašnjava, ovakve studije odnose se na istraživanja provedena “koristeći životinje da bi se saznalo da li će lijek, procedura ili tretman vjerovatno biti korisni. Predkliničke studije se provode prije bilo kakvog testiranja na ljudima”.

Dakle, radi se o studiji koja nije klinički provedena na ljudima, te se njeni rezultati moraju uzeti sa rezervom, kao i u slučaju prve navedene studije. Konkretno, ova studija provedena je na miševima. Ono što je ova studija u predkliničkoj fazi zapravo pokazala jeste da je artemisinin usporio umnožavanje kancerogenih ćelija, dok istovremeno nije pokazao isti uticaj na ćelije koje nisu zahvaćene rakom. 

Treća studija koja se pominje u člancima domaćih medija objavljena je 2004. godine u medicinskom časopisu Anticancer Research. Ova studija nosi naziv “Artemisinin indukuje apoptozu u ljudskim ćelijama raka”. Apoptoza je “organiziran, visoko reguliran način umiranja stanica kojim se omogućava stroga kontrola broja stanica i veličine tkiva, kao i zaštita od stanica koje mogu poremetiti homeostazu”, navodi se na stranici Hrvatske znanstvene bibliografije. 

U zaključku ove studije zaista se navodi da njeni nalazi potvrđuju da je artemisinin “smanjio broj ćelija i povećao udio apoptoze u ćelijama raka”, te da rezultati “ukazuju da artemisinin i njegovi analozi mogu biti jeftini i efikasni agensi protiv raka”. 

Ipak, nijedna od pomenutih studija ne dokazuje sa sigurnošću da korištenje slatkog pelina “u kombinaciji sa željezom može izbrisati rak gotovo u potpunosti”. Prve dvije studije nalaze se u predkliničkoj fazi, te nisu provedene na ljudima. U trećoj se, pak, ne navodi zaključak o tome da slatki pelin navodno ubija 98% ćelija raka za 16 sati. Da bi nalazi studije u predkliničkoj fazi bili potvrđeni, potrebno je provesti još recenziranih studija, uključujući i one na ljudima. 

Kasnije je provedeno još nekoliko različitih studija u kojima je ispitivano djelovanje slatkog pelina na ćelije raka. Tako je, recimo, studija objavljena 2019. godine na stranici američke Nacionalne medicinske biblioteke (NLM), pokazala da “ekstrakt biljnog preparata Artemisia annua sa nedostatkom artemisinina pokazuje moćnu antikancerogenu aktivnost protiv trostruko negativnog karcinoma dojke kod ljudi”. 

Kako magazin koji se bavi temama vezanim za medicinu i zdravlje Healthline navodi u članku iz 2018. godine, iako zaista jeste bilo uspješnih istraživanja vezanih za ovaj tretman, “istraživanje artemisinina je i dalje eksperimentalno, sa ograničenim podacima i bez velikih kliničkih ispitivanja na ljudima”.

I dok pojedine obećavajuće studije zaista postoje, to nije dovoljno da se slatki pelin proglasi lijekom za rak, dok su tvrdnje o tome da za manje od 16 sati “može ubiti 98 posto ćelija raka grudi” manipulativno predstavljene. 

Tvrdnju da slatki pelin “može ubiti 98 posto ćelija raka grudi za manje od 16 sati” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da se tvrdnja zasniva na rezultatima studije provedene u laboratoriji, a ne na ljudima, te se učinak na stvarne pacijente/kinje tek treba dodatno istražiti. 

Napomena:

13.5.2022: Portal Krstarica ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

16.5.2022: Portali Nezavisne i Espreso ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

18.5.2022: Portal BH index ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

22.9.2022: Portal Oaza znanja ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

11.5.2023: Portal Stil ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

1.9.2023: Manipulativne tvrdnje u kojima se slatki pelin predstavlja kao potentan lijek koji ubija 98 posto ćelija raka objavljene su i u avgustu 2023. godine. Na portalu Ordinacija, članak sa takvom tvrdnjom u naslovu objavljen je 9.8.2023 (link). Članak zapravo sadrži i dio ove analize u kojem je objašnjeno da studije u kojima je testiran ekstrakt slatkog pelina na ćelijama raka nisu kliničke studije provedene na ljudima. Uprkos tome, u njemu su zadržane tvrdnje da “lek za rak postoji, ne samo jedan nego postoji celi niz biljnih lekova koji uspešno leče rak. Ova biljka, slatki pelin, zapravo je neverovatno otkriće u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.” Shodno navedenom, i ovaj članak ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

15.12.2023: Portal Banjaluka (.com) ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 12.08.2014

Magazin.ba: U 16 sati ova biljka UBIJA 98% stanica raka!

Rak je jedna od najsmrtonosnijih bolesti, znanstvenici stalno rade kako bi pronašli lijek koji će konačno stati na kraj ovoj bolesti. Jedan od njih je...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 14.08.2020

Religis: Čuda Allahovog stvaranja. Biljka koja liječi RAK za 55 dana, i ubija viruse i bakterije. Možete izvršiti narudžbu unutar BiH

Lijek za rak postoji, ne samo jedan nego postoji cijeli niz biljnih lijekova koji uspješno liječe rak

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 03.02.2014

Intermagazin: Ovo je biljka koja leči rak u samo 16 sati

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa gvožđem, slatki pelin uspeo je „izbrisati“ rak goto...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 11.02.2020

Regionalni-portal: Slatki pelin može ubiti 98 % ćelija raka ?

Doktori neće priznati: Ova biljka uništava ćelije raka munjevitom brzinom..

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.02.2016

Kolači za 10: OVA BILJKA UNIŠTAVA RAK ZA MANJE OD JEDNOG DANA!

Naučnici tvrde da slatki pelin je biljka koja ubija ćelije raka u samo 16 sati. U jednom istraživanju objavljenom u “Life Science” je pokazala da je o...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 17.06.2019

Kuhajte sa nama: BILJKA PELIN

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.08.2014

Opusteno (.rs): Slatki pelin ubija 98 posto ćelija raka grudi

Slatki pelin - biljka koja ubija 98 posto ćelija raka u samo 16 sati!

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.03.2014

Magazin Plus: Ovo je biljka koja liječi rak u samo 16 sati!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 05.03.2020

Dug život: BILJKA PELIN (jako je gorka) UBIJA 98% ČELIJA RAKA U SAMO 16 SATI?!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.01.2018

Recepti i savjeti: Ovo je biljka koja liječi rak u samo 16 sati!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 31.08.2017

Novi: ČUDOTVORNA BILJKA: Liječi do 98 posto stanica raka za manje od 16 sati!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je "izbrisati" rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 17.05.2019

Webtribune: Postoji biljka koja ubija rak za samo 24 sata

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa gvožđem, slatki pelin uspeo je „izbrisati“ rak goto...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 10.04.2022

Recepti za danas: ČUDO IZ PRIRODE: Kineska biljka koja ubija 98 posto ćelija raka dojke u samo 16 sati

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.01.2020

Espreso.co.rs: BILJKA KOJA UBIJA 98 ODSTO ĆELIJA RAKA ZA 16 SATI: oVO JE recept I KAKO SE tačno koristi!

Ako koristite samo pelin, to će smanjiti razvoj ćelija raka u plućima za 28%, ali ako ovu biljku kombinujemo sa gvožđem, ona će u potpunosti ukloniti...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.12.2013

Nezavisne: Ova biljka ubija 98 posto ćelija raka u samo 16 sati?

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prevod sa englesko...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 17.12.2013

Kamenjar: Drevni Kinezi su znali: Biljka koja može ubiti 95% stanica raka

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod sa engles...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 09.01.2014

Info KS: OČEKUJE SE PROIZVODNJA 50 DO 60 TONA SVAKE GODINE Slatki pelin: Biljka koja ubija 98 posto ćelija raka za 16 sati

Prema istraživanjima koja su objavljena u "Life Science", artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prevod sa engles...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2013

Buka: Ova biljka ubija 98 posto ćelija raka u samo 16 sati?!

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prevod sa englesko...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.01.2014

Savjetnik uspjeha: Biljka koja liječi rak u samo 16 sati

Lijek za rak postoji, ne samo jedan nego postoji cijeli niz biljnih lijekova koji uspješno liječe rak. No, ova biljka, slatki pelin, zapravo je nevjer...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.06.2014

Visokoin: Biljka koja ubija rak za samo 16 sati!

Kinezi su otkrili da se artemisinin bori protiv raka grudi, tako što ubija 98% kancerogenih ćelija u našem organizmu.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 30.01.2014

Narodni List: Biljka slatki pelin liječi rak u samo 16 sati!

Lijek za rak postoji, ne samo jedan nego postoji cijeli niz biljnih lijekova koji uspješno liječe rak. No, ova biljka, slatki pelin, zapravo je nevjer...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 22.04.2022

Priroda portal: Ova biljka ubija 98 posto ćelija raka u samo 16 sati?

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prevod sa englesko...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 13.06.2018

Creativa box: ČUDO OD BILJKE: Slatki pelin leči rak za samo 16 sati !

NAPOMENA: Artemisinin pomaže samo u suzbijanju kancera pluća. Nema pouzdanih informacija da artemisinin ima ikakvog pozitivnog dejstva kod drugih vrst...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 22.10.2017

Kućni lekar: Biljka koja ubija 98 posto ćelija raka za samo 16 sati

Slatki pelin je kineska biljka koja ubija 98 posto ćelija raka za samo 16 sati.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.01.2020

Stil: Ova biljka ubija 98% ćelija raka za 16 sati: Evo kako se koristi! (RECEPT)

Artemisinin, "Artemisia Annua" ili jednostavno pelin. Nedavno je otkriveno da doprinosu uništavanju 98% ćelija raka i to za samo 16 sati

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 06.03.2022

Portal novosti: Ova biljka ubija 98 posto ćelija raka u samo 16 sati?

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prevod sa englesko...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.10.2017

Novi: DOKTORI TO NEĆE PRIZNATI: Ova BILJKA uništava ćelije RAKA munjevitom brzinom!

Ako se koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka pluća, ali u kombinaciji sa gvožđem, slatki pelin može uništiti rak za 16 sati.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.10.2014

Radio Brčko: Ovo je biljka koja leči rak u samo 16 sati – slatki pelin

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa gvožđem, slatki pelin uspeo je “izbrisati” rak goto...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.01.2021

Zdravlje i priroda: Nevjerovatno otkriće: Ova biljka doslovno “izbriše” ćelije raka za samo 16 sati

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.12.2017

Topvita: Ova nevjerovatna biljka ubija 98% ćelija raka za samo 16 sati, a zdrave ćelije ostaju netaknute!

Naučnici neprekidno pokušavaju da pronađu lijek i napokon zaustave rak. Ova biljka je jedan od ovih lijekova i može ubiti do 98% ćelija karcinoma za s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 17.05.2019

Urbancube: /VIDEO/ ČUDOTVORNO OTKRIĆE! OVA BILJKA ZA SAMO 16 SATI UBIJA 98 ODSTO ĆELIJA RAKA!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa gvožđem, slatki pelin uspeo je „izbrisati“ rak goto...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 18.06.2014

Bug.ba: Biljka koja ubija rak za samo 16 sati!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 15.08.2014

Slatko-slani recepti: U 16 sati ova biljka UBIJA 98% stanica raka

Rak je jedna od najsmrtonosnijih bolesti, znanstvenici stalno rade kako bi pronašli lijek koji će konačno stati na kraj ovoj bolesti. Jedan od njih je...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 17.12.2013

Blog Vesne Mihajlović: BILJKA PELIN (jako je gorka) UBIJA 98% CELIJA RAKA/KARCINOMA U SAMO 16 SATI?!

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prevod sa englesko...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.01.2020

Krstarica: Ova biljka ubija 98% ćelija raka za 16 sati (recept)

Artemisinin, „Artemisia Annua“ ili jednostavno pelin. Nedavno je otkriveno da doprinosu uništavanju 98% ćelija raka i to za samo 16 sati.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 05.08.2014

IN Portal: Slatki pelin u borbi protiv smrtonosnih bolesti

U novijim istraživanjima artemisinin se pokazao iznimno djelotvoran kod širokog spektra karcinoma, posebno onih najagresivnijih: leukemije, raka crij...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 13.10.2016

Zdravlje.tuholj: Slatki pelin: Kineska biljka ubija 98 posto ćelija raka dojke u samo 16 sati

Prema istraživanjima koja su objavljena u “Life Science”, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod sa engles...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.09.2012

Recepti ljekovitog bilja, kolača i torti: Slatki pelin: Kineska biljka koja ubija ćelije raka

Prema istraživanjima koja su objavljena u “Life Science”, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod sa engles...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.05.2019

Kuhinja zdravlje (XYZ): BILJKA PELIN (jako je gorka) UBIJA 98% ČELIJA RAKA U SAMO 16 SATI?!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2013

BH index: Ova biljka ubija 98 posto ćelija raka u samo 16 sati?!

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod sa engles...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 11.01.2022

Kutaknet: DOKTORI NEĆE PRIZNATI: Ova BILJKA uništava ćelije RAKA munjevitom brzinom!

Ako se koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka pluća, ali u kombinaciji sa gvožđem, slatki pelin može uništiti rak za 16 sati.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 13.05.2014

Banjaluka: Za 16 sati ova biljka ubija 98% stanica raka!

Rak je jedna od najsmrtonosnijih bolesti, naučnici stalno rade kako bi pronašli lijek koji će konačno stati na kraj ovoj bolesti. Jedan od njih je i o...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 03.07.2015

Volim Podgoricu: REVOLUCIONARNO: Pelin ubija 98 odsto ćelija raka za 16 sati?!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.04.2016

Balkan Lunch Box: Ovo je biljka koja liječi rak u samo 16 sati!

Lijek za rak postoji, ne samo jedan nego postoji cijeli niz biljnih lijekova koji uspješno liječe rak. No, ova biljka, slatki pelin, zapravo je nevjer...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 22.01.2015

Alternativna televizija: Slatki pelin liječi rak za samo 16 časova

Ova biljka ako se koristi sama bez dodataka smanjuje za 28% kancer dojke,ako se koristi u kombinaciji sa gvožđem ona smanjuje kancer za 98%.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.07.2017

Moj: Ovo je biljka koja liječi rak u samo 16 sati!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 11.05.2014

Narodni lijek: U 16 sati ova biljka UBIJA 98% stanica raka!

Rak je jedna od najsmrtonosnijih bolesti, znanstvenici stalno rade kako bi pronašli lijek koji će konačno stati na kraj ovoj bolesti. Jedan od njih je...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.12.2013

Depo: Ova biljka ubija 98 posto ćelija raka u samo 16 sati?!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, Sweet wormwood je uspio „izbrisati” rak g...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.01.2014

Cure: Sweet wormwood – Ova biljka ubija 98 posto ćelija raka u samo 16 sati?!

Prema istraživanjima koja su objavljena u „Life Science“, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prevod sa englesko...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.02.2020

Dominantni: Doktori neće priznati: Ova biljka uništava ćelije raka munjevitom brzinom!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka dojke, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 09.08.2023

Ordinacija: Biljka SLATKI PELIN ubija 98 odsto ćelija raka za 16 sati?!

Verovatno ste već na portalima pročitali tekst da slatki pelin „izbriše“ rak gotovo u potpunosti, a da li je to baš tačno?

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.04.2014

Prirodni lijek: BILJKA KOJA UBIJA 98 POSTO ĆELIJA RAKA ZA SAMO 16 SATI

Slatki pelin je kineska biljka koja ubija 98 posto ćelija raka za samo 16 sati.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.01.2017

Najbolje kulinarske: BILJKA PELIN (JAKO JE GORKA) UBIJA 98% ĆELIJA RAKA U SAMO 16 SATI?!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 31.03.2016

Oaza Znanja: BILJKA PELIN (jako je gorka) UBIJA 98% ČELIJA RAKA U SAMO 16 SATI?!

Ako se biljka koristi sama, uzrokuje 28-postotno smanjenje stanica raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, slatki pelin uspio je “izbrisati” rak go...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno