ČUVENA SIBIRSKA TRAVARKA PREPORUČUJE: Evo šta treba da jedu deca i odrasli da bi bili zdravi!

Izvor/medij: Agro info
Ocjena: Pseudonauka
Raskrinkano u: Viralni "savjeti sibirske travarke" ne temelje se ni na kakvim dokazima

U prirodi je sve. Iz nje treba da crpimo sve što je potrebno za zdrav organizam koji normalno funkcioniše. U nastavku saznajte šta preporučuje sibirska travarka kada je u pitanju zdrava ishrana.

Lidija Nestorovna Surina je biolog, fitoterapeut i travar već 40 godina. Objavila je nekoliko knjiga o lekovitom svojstvu lokalnih biljaka. Njeni saveti su popularni i cenjeni širom sveta.

- Danas se više razboljevamo, jer jedemo mnogo uvozne hrane. 65% mesa je uvozno, uvozimo i jedemo mnogo banana i pomorandži. Dobro je kada jedemo uvoznu hranu, ali samo 10 posto od ukuno unesene hrane u naš organizam. Kada jedete mnogo hrane koja nije sa našeg podneblja, onda nećete moći da se prilagodite uslovima mesta u kom živite. To je osnovni zakon prirode - kaže Lidija.

Hrana treba da bude lek, a lek treba da bude hrana

- Jednom sam uzela ivan-čaj koji se proizvodi u fabrikama u Salehardu, Urengoju, Nadimu i Tjumenu kako bih proverila nivo vitamina u njima. Pokazalo se da ivan - čaj ima 6 puta više vitamina C nego limun. Sve što raste dalje na severu bogatije je vitaminima, više od onih čajeva koji rastu na jugu. Pa kako onda ljudi sa severa mogu da jedu južno voće i povrće? Da li me razumete? Od te hrane možete samo da se razbolite! - objašnjava travarka.

Ona još dodaje da je mnoga hrana koju danas jedemo smeće, a pod time podrazumeva žvake, gazirana pića i slično kojima je glavni sastojak aspartam. Ovo je veštački zaslađivač koji je 200 puta slađi od šećera i komplikacije koje on donosi su sledeće: smanjuje inteligenciju, uzrokuje glavobolju, mučninu, depresiju, bol u stomaku, mutan vid, uzbuđenje, nestabilan hod, oštećenje zglobova, gojaznost i slično.

Preporuka za ishranu male dece

- Beli hleb je prazan hleb. Kada se u stara vremena jeo beli hleb? Samo za praznike. Ostalo vreme se jeo hleb od celog zrna. Moja preporuka je da se deci u vrtiću mesec dana daje kaša od zobi (ovas) i mleka, sa čim ćemo im pročistiti pluća. Drugi mesec da im se daje zob kuvana na vodi, sa čim ćemo im očistiti jetru. A zatim još tri nedelje produžiti davanje zobi! 

- Otac mi je kao detetu davao piće kojim me je lečio od alergije: tri nedelje sam svaki dan pila pola čaše mleka u kojoj je bilo ukapano 3 kapi joda. Sam Napoleon je vojnicima davao jod znajući da nedostatak istog razvija demenciju. Šta mačke i psi jedu u proleće? Pirevinu. Neki je jedu pa posle povraćaju, što zanči da se čiste od toksina. Pirevina je najvažnija lekovita biljka. Ona sadrži silicijum, a silicijum zadržava kalcijum, što znači zaštita od artritisa, artroze, gastritisa itd. - objašnjava Lidija.

Preporučuje da se puno mlade pirevine kuva deset minuta, zatim da se ta voda prospe i da se pirevina kuva u supi. Ovo je, kaže, pravi lek za stare ljude. Oni koji imaju čir, treba da jedu jedan list bokvice svaki dan. Napominje takođe da sintetički vitamini nisu ništa bolji od droga, a da u njihovu zamenu treba svaki dan konzumirati glog, neven, kamilicu, beli luk i da će to mnogo više pomoći od bilo kog sintetičkog vitamina.

Agroinfo.rs/stil.kurir.rs

Članak indeksiran 27. 02. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me