Čuveni doktor progovorio o lijeku koji svi imamo u kući: Opasan je za jetru i mozak, a mi ga dajemo djeci

Izvor/medij: BH dijaspora
Ocjena: Pseudonauka Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Nije tačno da je paracetamol na listi kancerogenih lijekova

Virus koji izaziva visoku temperaturu, ovih dana je ispraznio mnoge škole i vrtiće, mališane prikovao za krevet, a roditelje zabrinuo. No, ono što je dodatno otežalo situaciju je što su roditelji prijavili da jako popularan lijek nije uspio da pomogne u obaranju temperature.

Kada na toplomjeru vidimo da dijete ima temperaturu 39 ili 40 ne može da nas ne oblije hladan znoj, pa kada ni antipiretik ne uspeva da pomogne onda krećemo sa alternativnim mjerama.

 

Brojni su savjeti za skidanje temperature, od savjeta naših baka do prastarih metoda, pa među njima imamo tuširanje, stavljanje senfa na noge, listića kupusa, mješavinu sirćeta i kukuruznog brašna, ali šta od toga zaista djeluje?

 

Dr. Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog otkrio je za Novosti da je alternativna metoda skidanja temperature je najefikasnija.

 

– Da li znate zašto ljudi imaju temperaturu i ko brže ozdravi, ovi koji skidaju ili oni koji ne skidaju temperaturu? Brže ozdrave oni koji ne skidaju temperaturu, prema tome, ne treba je mnogo skidati, može ako dijete baš loše izgleda. Imaju engleske preporuke koje kažu da se temperatura skida ako je jako visoka, a dijete loše izgleda. Van toga ne. Ono što je najbolje je tuširanje mlakom vodom i istrljati dijete mekim peškirom kao da se znoji – kaže dr. Nestorović.

Mnogi roditelji od antipiretika biraju paracetamol ili brufen za skidanje temperature, a doktor otkriva jednu novost vezanu za jedan od ova dva lijeka.

 

– Paracetamoj je prekjuče u Kaliforniji stavljen na listu kancerogenih supstanci. Ja to stalno pričam, to je jako opasan lijek jer oštećuje jetru i mozak. Može da se da brufen, ali generalno najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim alternativnim metodama.

Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature. Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik.

Možda je najbolji list bundave, ali gdje sada da ga nađete? On je vrhunski u skidanju temperature, skuha se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema, to je vrhunska terapija – otkriva dr Branimir Nestorović.

Kada temperatura naglo skoči i da bi je što prije oborili roditelji se često pitaju da li su efikasniji čepići ili sirupi za obaranje?

– Nemojte, molim vas, čepiće jer je apsorpcija iz debelog crijeva promijenljiva i nije ista kod sve djece – ističe doktor i dodaje:

 

– Temperatura je odbrambeni mehanizam, izuzetno efikasan čak i hladnokrvne životinje poviše temperaturu kada su bolesne. Ribe povišavaju telesnu temperaturu kada su bolesne. To je prirodni mehanizam ubijanja virusa i bakterija. Samo ako dijete izgleda loše, ako ga boli glava ako je malaksalo onda treba skidati temperaturu – zaključuje dr. Branimir Nestorović.

 

 

Članak indeksiran 05. 03. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me