Цвијановић: Српска се бори за очување уставних надлежности

Izvor/medij: Glas Srpske
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrinkano u: Ustav jedno, mediji drugo: 500 članaka o BiH "stvorenoj u Dejtonu"

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић је  изјавила данас да се Република Српска, 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, бори за очување и враћање својих уставних надлежности и нагласила да надлежности морају да буду тамо гдје је то Уставом предвиђено.

“Било би логично да данас, након толико година говоримо о политичком разумијевању, о бољој кохезији унутар БиХ, унутрашњем дијалогу и свему оном што би требало да краси једну мултиетничку заједницу”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Нажалост, истиче ева, Република Српска се данас бори за очување уставних надлежности и спречавање даљег развлашћивања.

“Али, ми желимо да ова држава функционише у миру и стабилности. Република Српска је мјесто у којем наши грађани остварују своја најважнија права. Из тог разлога сматрамо да је потребно да се ојачају њене институције, а да би се ојачале институције, надлежности морају да станују тамо гдје је то Устав рекао”, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Република Српска се нашла у нелогичној ситуацији да објашњава цијелом свијету да је важно да се придржавамо Устава.

Цвијановићева је навела да све оно што странци никад не би дозволили у својим државама, дозвољавају и промовишу у БиХ и истакла да је то унијело доста фрустрација у међусобне односе у оквиру БиХ, између конститутивних народа.

“Наша визија БиХ је визија стабилне државе у којој свако може да оставрује своја права у складу са Уставом, у којој нико никоме не смета, у којој може и треба да се разговара о свим важним питањима. То треба да буде све оно чега нажалост данас, 26 година од потписивања Дејтонског споразума, нема”, нагласила је Цвијановићева.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.

Članak indeksiran 11. 12. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me