Raskrinkavanje.ba

Fakti → Цвијановић: Странци у БиХ промовишу и оно што никад не би дозволили у својим државама

21.11.2021
Tekst članka

„СРПСКА СЕ БОРИ И ЗА ВРАЋАЊЕ ОНОГ ШТО ЈОЈ ПО УСТАВУ БиХ ПРИПАДА И ПРОТИВ ДАЉЕГ РАЗВЛАШЋИВАЊА“

 “Било би логично да данас, након толико година говоримо о политичком разумевању, о бољој кохезији унутар БиХ, унутрашњем дијалогу и свему оном што би требало да краси једну мултиетничку заједницу”,

________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић је изјавила данас да се Република Српска, 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, бори за очување и враћање својих уставних надлежности и нагласила да надлежности морају да буду тамо где је то Уставом предвиђено.

       “Било би логично да данас, након толико година говоримо о политичком разумевању, о бољој кохезији унутар БиХ, унутрашњем дијалогу и свему оном што би требало да краси једну мултиетничку заједницу”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

       Нажалост, истиче ева, Република Српска се данас бори за очување уставних надлежности и спречавање даљег развлашћивања.

       “Али, ми желимо да ова држава функционише у миру и стабилности. Република Српска је место у којем наши грађани остварују своја најважнија права. Из тог разлога сматрамо да је потребно да се ојачају њене институције, а да би се ојачале институције, надлежности морају да станују тамо где је то Устав рекао”, нагласила је Цвијановићева.

       Према њеним речима, Република Српска се нашла у нелогичној ситуацији да објашњава целом свету да је важно да се придржавамо Устава.

       Цвијановићева је навела да све оно што странци никад не би дозволили у својим државама, дозвољавају и промовишу у БиХ и истакла да је то унело доста фрустрација у међусобне односе у оквиру БиХ, између конститутивних народа.

       “Наша визија БиХ је визија стабилне државе у којој свако може да остварује своја права у складу са Уставом, у којој нико никоме не смета, у којој може и треба да се разговара о свим важним питањима. То треба да буде све оно чега нажалост данас, 26 година од потписивања Дејтонског споразума, нема”, нагласила је Цвијановићева.

       У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је прије 26 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

       Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

       Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.

Članak indeksiran 29.12.2021. Zadnji put osvježen 29.12.2021.

Ocijenjeno u analizi