Raskrinkavanje.ba

Sputnik → Cvijanovićeva: Srpska se bori za očuvanje ustavnih nadležnosti

21.11.2021
Tekst članka

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da se Republika Srpska, 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bori za očuvanje i vraćanje svojih ustavnih nadležnosti.

Cvijanovićeva je u Banjaluci rekla da nadležnosti moraju da budu tamo gde je to Ustavom predviđeno, prenosi RTRS.

Ukazala je da bi bilo logično da se danas, nakon toliko godina, govori o političkom razumevanju, boljoj koheziji unutar BiH i unutrašnjem dijalogu, ali da se Republika Srpska danas bori za očuvanje ustavnih nadležnosti i sprečavanje daljeg razvlašćivanja.

„Ali mi želimo da ova država funkcioniše u miru i stabilnosti. Republika Srpska je mesto u kojem naši građani ostvaruju svoja najvažnija prava. Iz tog razloga smatramo da je potrebno da se ojačaju njene institucije, a da bi se ojačale institucije, nadležnosti moraju da stanuju tamo gde je to Ustav rekao“, naglasila je Cvijanovićeva.

 

Prema njenim rečima, Republika Srpska se našla u nelogičnoj situaciji da objašnjava celom svetu da je važno da se pridržavamo Ustava.

Ad

Navela je da sve ono što stranci nikad ne bi dozvolili u svojim državama dozvoljavaju i promovišu u BiH i istakla da je to unelo dosta frustracija u odnose u okviru BiH, između konstitutivnih naroda.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu pre 26 godina parafiran je Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH.

Tim sporazumom stvorena je BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu.

Potpisivanje potpunog i formalnog sporazuma u Parizu, nakon prethodnog dogovora u Dejtonu.  - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2021

Članak indeksiran 13.12.2021. Zadnji put osvježen 13.12.2021.

Ocijenjeno u analizi