Cvijanović: Odluka CIK-a osvetnički potez (VIDEO)

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS pristrasno o zabrani učešća na izborima za Ujedinjenu Srpsku

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da to što je Centralna izborna komisija BiH poništila Ujedinjenoj Srpskoj ovjeru za učešće na lokalnim izborim predstavlja "osvetnički potez politički obojenih članova" tog tijela.

- Neće to baš moći tako. To su obračuni političkih blokova, a ne funkcionalan rad CIK-a - rekla je Cvijanović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je naglasila da CIK BiH treba da ima odmjerene stavove prema svima i da bi samo to značilo da su članovi tog tijela profesionalni i da nisu politički postavljeni.

- Oni jesu politički postavljeni - istakla je Cvijanović, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Ona kaže da je iznenađena odlukom CIK-a koji je izrekao "rigoroznu kaznu za već afirmisanu političku partiju, koja nastupa i ima određene pozicije".

 

Prema njenim riječima, prestroga je kazna ukloniti nekoga sa liste zbog jednog propagandnog materijala.

- Reći da neko ne može nastupati na izborima je prežestoka kazna. Postoje kazne koje su definisane za neke zaista teške prekršaje. Mi možemo imati lični sud prema određenom materijalu koji neka stranka promoviše, može da nam se sviđa ili ne, ali i za tako nešto postoji sankcija koja bi bila odgovarajuća - navela je Cvijanović.

Ona je naglasila da se ne slaže sa svim stvarima koje su u vezi sa CIK-om, podsjetivši da da je CIK izabran na neproceduralan način, u vrijeme kada nisu sprovedeni izborni rezultati.

- CIK BiH je izabran tako što su postavili tamo partijske ljude koji su imali važnu funkciju u okviru političkih partija. Išlo se onda u manipulaciju u vezi sa odgađanjem izbora, pa je traženo bezbroj načina da sve to bude stavljeno van dnevnog reda, do toga da ne treba ove godine da imamo izbore - navela je Cvijanović. 

CIK zabranio učešće US na izborima, Stevandić najavio žalbu #RTRS #RTRSvijesti https://t.co/Vlge2hzdmF

— rtrsvijesti (@RTRSvijesti) October 7, 2020

 

Centralna izborna komisija BiH poništila je ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM.

Odluka je uslijedila zbog objave spota ove političke partije što je prema tumačenju CIK-a kršenje Izbornog zakona BiH.

Članak indeksiran 17. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me