Raskrinkavanje.ba

Happy TV → CVIJANOVIĆ POVODOM GODIŠNJICE DEJTONA: Srpska se bori za vraćanje nadležnosti

21.11.2021
Tekst članka

Predsednik  Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da se Republika Srpska, 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bori za očuvanje i vraćanje svojih ustavnih nadležnosti i naglasila da nadležnosti moraju da budu tamo gde je to Ustavom predviđeno.

-Bilo bi logično da danas, nakon toliko godina govorimo o političkom razumevanju, o boljoj koheziji unutar BiH, unutrašnjem dijalogu i svemu onom što bi trebalo da krasi jednu multietničku zajednicu, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

PREPORUČENO

pre 37 minuta

KABINSKO OSOBLJE REŠILO SITUACIJU: Najnoviji detalji drame na letu za Tuzlu!

pre 2 sata

KORONA VIRUS: U Crna Gora 1.507 novozaraženih i još tri smrtna slučaja

pre 2 sata

KAKO U CRNU GORU: Ovo su nova pravila za ulazak koja važe od 2. januara

Nažalost, ističe Cvijanovićeva, Republika Srpska se danas bori za očuvanje ustavnih nadležnosti i sprečavanje daljeg razvlašćivanja.

-Ali, mi želimo da ova država funkcioniše u miru i stabilnosti. Republika Srpska je mesto u kojem naši građani ostvaruju svoja najvažnija prava. Iz tog razloga smatramo da je potrebno da se ojačaju njene institucije, a da bi se ojačale institucije, nadležnosti moraju da stanuju tamo gde je to Ustav rekao, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, Srpska se našla u nelogičnoj situaciji da objašnjava celom svetu da je važno da se pridržavamo Ustava. Cvijanovićeva je navela da sve ono što stranci nikad ne bi dozvolili u svojim državama, dozvoljavaju i promovišu u BiH i istakla da je to unelo dosta frustracija u međusobne odnose u okviru BiH, između konstitutivnih naroda.

-Naša vizija BiH je vizija stabilne države u kojoj svako može da ostavruje svoja prava u skladu sa Ustavom, u kojoj niko nikome ne smeta, u kojoj može i treba da se razgovara o svim važnim pitanjima. To treba da bude sve ono čega nažalost danas, 26 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nema, naglasila je Cvijanovićeva.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu je pre 26 godina parafiran Dejtonski mirovni sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, a dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Srpskoj.

Članak indeksiran 29.12.2021. Zadnji put osvježen 29.12.2021.

Ocijenjeno u analizi