CVIJANOVIĆ: SANKCIJE IMAJU VEZE SA POLITIKOM, A NE SA PRAVOM

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS i Srna pristrasno o sankcijama protiv Dodika i Cvijanović

BANjALUKA, 11. APRILA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da britanske sankcije imaju veze sa politikom, a ne pravom i da je riječ o sinhronizovanoj akciji, što se vidi i po izjavama bošnjačkih političara.

Cvijanovićeva je istakla da su joj Britanci isporučili sankcije koje su naručili Bošnjaci i PDP i da apsolutno odbacuje navode britanskog ambasadora koje je dao kao obrazloženje za njihovo uvođenje.

Ona je naglasila da nema nikakve veze sa veličanjem ratnih zločina, sa potkopavanjem mira i stabilnosti u regiji, niti radi po diktatu bilo koga, pa ni ruskog predsjednika Vladimira Putina, osim po diktatu građana Republike Srpske.

Cvijanovićeva je poručila da će kao predsjednik Republike Srpske nastaviti da poštuje Ustav Srpske, ali i Ustav BiH, u kojima je jasno navedeno šta radi predsjednik Srpske i koja je pozicija Republike Srpske.

"Pozicija Srpske je nažalost prethodnih decenija, najčešće pod pritiskom ili diktatom ili maltretiranjem od strane visokih predstavnika, mijenjana. Doživjeli smo strašnu eroziju naših ustavnih nadležnosti upravo zbog takvih pritisaka", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona vjeruje da su i današnje sankcije rezultat toga što nije podlegla pritiscima da potpiše Zakon o imovini.

"I kada se ne bih slagala, ne bih išla protiv volje Narodne skupštine Republike Srpske jer je sastavljena od poslanika iz različitih političkih partija koje su izabrali građani i zato što smatram da, neko ko je takođe izabran od građana Srpske, imam puno pravo i obavezu da slijedim i poštujem ono što je volja građana Republike Srpske, a njihova volja je jasno manifestovana kroz Narodnu skupštinu time što je izglasan taj zakon", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su sankcije znak velike nemoći jedne države, te da iako razumije uticaj velikih država to joj ne daje za pravo da odustane od onoga što je pozicija i interes Republike Srpske - da se očuva kao supstanca u okviru BiH, jer je sve prethodnih godina bilo usmjereno na smanjivanje nadležnosti Srpske u korist BiH.

Cvijanovićeva je dodala da nijedna nadležnost koja je prenesena nije doprinijela da građani žive u boljem i razvijenijem društvu, efikasnijem i jeftinijem sistemu, već naprotiv.

"Ako je ovo način da se štiti i čuva BiH, onda slobodno mogu zaključiti da je BiH u prilično jadnoj poziciji i da je njena budućnost apsolutno neizvjesna. Kao predsjednik Republike Srpske i kao političar promovišem dijalog", istakla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da, nažalost, do tog dijaloga nije došlo u BiH i smatra da joj je relevantnije da priča i sa Srbima, Hrvatima i Bošnjacima nego sa bilo kim od stranaca, ali razumije ulogu stranaca u ovoj zemlji.

"Sav moj jezik koji je bio usmjeren ili je bio dio komunikacije koju sam imala sa strancima bio je krajnje odmjeren braneći poziciju Republike Srpske ne želeći da dajem kvalifikacije koje ne mogu da obrazložim i iza kojih ne mogu da stanem kao političar, čovjek ili građanin Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su sankcije politička poruka svim političarima u Srpskoj koji se usude da stanu u zaštitu njene ustavne pozicije, te da nije saglasna sa obrazloženjem da sankcije nisu usmjerene protiv građana Srpske, jer je većinskom voljom građana izabrana za predsjednik Republike Srpske.

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me