Raskrinkavanje.ba

Prijedor24h → Cvijanović: Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu

21.11.2018
Tekst članka

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu, jer je jasno da je taj aranžman omogućio da BiH funkcioniše u miru više od 20 godina i da na ovom prostoru postoji kakva-takva koegzistencija koja nije bezbjednosno rizična.

– Dejtonski sporazum jeste ključ opstanka BiH, u to duboko vjerujem, ali sam takođe svjesna da je zbog svih ovih devijacija koje su se dešavale u prethodnom periodu – intervencije međunarodne zajednice, masa nametnutih odluka visokog predstavnika, intervencijom Savjeta za provođenje mira /PIK/ – Sporazum poprilično izobličen – rekla je za Srnu Cvijanovićeva i dodala da nema nijednog pozitivnog efekta takvih poteza.

Prema njenim riječima, da je Dejtonski sporazum poštovan i u potpunosti sproveden, te da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice, BiH bi danas bila mnogo ozbiljnija zajednica u kojoj bi postojalo više razumijevanja i povjerenja.

– Nažalost, možemo reći da je međunacionalno povjerenje na minimalnom nivou – ocijenila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske precizirala je da u BiH nema dovoljno razumijevanja zbog toga što se jedna od strana u BiH uvijek oslanja na intervenciju međunarodne zajednice.

– Međunarodna zajednica ili njen dio koji je najprisutniji uvijek drži bošnjačku stranu i one koji propagiraju tu politiku – konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je vrijeme da se vrati pragmatizmu i vidi šta je to ostvarivo u BiH.

– Ako samo branite nešto što je nametnuto, a vidite da je naopako, da je manje efikasno, da nije proizvelo veće međusobno razumijevanje, čemu onda zadržavati te stvari – poručila je Cvijanovićeva.

Danas su se navršile 23 godine otkako je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

SRNA/RTRS

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi