Raskrinkavanje.ba

Adria → Da li Alijansa predlaže da se zarad mira Kijev odrekne dijela teritorije?

13.06.2022
Tekst članka

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u nedjelju da alijansa predvođena SAD ima za cilj da ojača poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom, ali je dodao da bi svaki mirovni sporazum uključivao kompromise, uključujući i teritoriju.

Stoltenberg je govorio na pregovorima Kultaranta u Finskoj, nakon sastanka sa finskim predsjednikom Saulijem Niinistom. Dok je šef NATO-a rekao da je Zapad spreman da „plati cijenu“ za jačanje ukrajinske vojske, Kijev će morati da napravi neke teritorijalne ustupke Moskvi kako bi okončao trenutni sukob.

„Mir je moguć“, rekao je. „Jedino pitanje je koju cijenu ste spremni da platite za mir? Koliko teritorije, koliko nezavisnosti, koliko suvereniteta... da li ste spremni da žrtvujete za mir?”

Generalni sekretar nije direktno podržao ustupanje ukrajinske teritorije, ali je naveo primjer Finske, koja je prepustila Kareliju Sovjetskom Savezu kao dio mirovnog sporazuma tokom Drugog svjetskog rata. Stoltenberg je finsko-sovjetsko rješenje opisao kao „jedan od razloga zašto je Finska mogla da izađe iz Drugog svjetskog rata kao nezavisna suverena nacija“.

Članak indeksiran 23.06.2022. Zadnji put osvježen 23.06.2022.

Ocijenjeno u analizi