DA LI ĆE KORONA PROMENITI SEKS? Kineski naučnici su došli do zaključka može li se virus prenesti ovim putem

Izvor/medij: Alo
Ocjena: Klikbejt Pseudonauka Lažna vijest
Raskrinkano u: Sakupljanje klikova na priči o prenošenju SARS-CoV-2 putem seksualnog kontakta

Istraživači u bolnici u Šangaju ustanovili da kovid-19 može biti prisutan u semenoj tečnosti pacijenata u akutnoj fazi, ali i onih koji su pred izlečenjem

Korona virus može da opstane u spermi obolelih, i to i za vreme oporavka od ove infekcije, pokazuju rezultati istraživanja koje su sproveli kineski naučnici, a prenosi CNN.

Istraživački tim angažovan u jednoj bolnici u Šangaju testirao je 38 muškaraca koji su tu lečeni u januaru i februaru, tokom vrhunca pandemije kovida-19 u Kini. Kako navodi CNN, kod 16 odsto njih postojali su tragovi prisustva ovog virusa u spermi.


Sigurno niste znali kako su nastale palačinke i da su za njih vezana razna proročanstva i čudni običaji
 13.05.2020. 10:35
Istraživači ističu da je oko 25 odsto tih ljudi bilo u akutnoj fazi infekcije, a gotovo devet odsto se u tom trenutku već oporavljalo od bolesti.

Apstinencija ili kondom

"Radila sam do 4 ujutru i ručno prala, a bez milosti je sve kažnjavala"
 13.05.2020. 07:00
- Ustanovili smo da virus SARS-CoV-2 može biti prisutan u spermi pacijenata obolelih od kovida-19, kao i da može biti otkriven i u spermi pacijenata koji se oporavljaju. Ako se budućim studijama može dokazati da se virus može preneti seksualno, to će možda biti ključni deo u prevenciji transmisije. Apstinencija ili upotreba kondoma možda će se razmatrati kao preventivne mere za takve pacijente - stoji u izveštaju naučnika.


Ilon Mask je nekada ovo isprobavao na pacovima, a sada će to biti deo ljudskog mozga
 12.05.2020. 21:06
Čak i ako korona virus nije sposoban da se razmnožava u muškom reproduktivnom sistemu, on u njemu može da opstane, a to važi i za viruse poput ebole i zike, koji mogu da ostanu aktivni i mesecima nakon oporavka obolelih. Međutim, zasad nije jasno da li, za razliku od ta dva virusa, korona može i da se širi putem sperme, jer samo njegovo prisustvo u semenoj tečnosti ne znači prenošenje zaraze polnim putem, navodi CNN.

Članak indeksiran 13. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me