Da li je LIJEK poznat duže od pola vijeka SPAS od korona virusa?

Izvor/medij: Dešavanja u Bijeljini
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Da li je kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina (Sumameda) zaista “lijek za COVID-19”?

Lijek poznat već pola vijeka daje novu nadu u borbi protiv korona virusa. Prema studiji koju su uradili francuski naučnici, lijek razvijen u borbi protiv malarije pomogao je u izliječenju kod 70 odsto oboljelih, a u kombinaciji sa antibioticima kod svih liječenih pacijenata.

Radi se o leku hidroksihlorokinu, koji je već decenijama, tačnije još od 1955. godine u upotrebi protiv malarije pod raznim nazivima. O tome je na svom Tviter nalogu pisao i poznati srpski genetičar Miodrag Stojković.

Posle kineskih i naucnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije (hydroxychloroquine) kod 70% pacijenata obolelih od COVID-19 dovodi do izlecenja - posle 6 dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom (azithromycin) uspesnost je100%.

— Miodrag Stojkovic (@MioStojkovic) March 19, 2020

​Kako pišu strani mediji, taj lijek se prvo pokazao djelotvornim u laboratorijskim uslovima, gdje je veoma efikasno ubijao korona virus.

U članku čiji su autori naučnici iz Vuhana, koji su radili laboratorijske analize, navodi se da „ovaj lijek ima dobar potencijal za borbu protiv bolesti COVID-19”.

Sada je objavljena i druga naučna studija, ovaj put iz Francuske, ali je ona zasnovana ne na laboratorijskim uslovima, već na kliničkom testiranju ovog lijeka.

Istraživanje su radili naučnici sa Instituta za medicinu Univerziteta u Marseju, a tim je predvodio Didije Rauj.

Oni su ovaj lijek ispitivali na 36 pacijenata - 20 ga je dobijalo, a 16 je bilo u kontrolnoj grupi.

Pacijenti su dobijali po 600 miligrama lijeka dnevno.

Utvrđeno je da je polovina pacijenata postala negativna na korona virus za samo tri dana. U roku od šest dana, izliječeno je 70 odsto pacijenata.

Šestoro pacijenata iz ove grupe tretirano je kombinacijom lijeka protiv malarije i antibiotika i tu su rezultati bili još impresivniji. Petoro je bilo negativno u roku od tri dana, a šesti je izliječen poslije šest dana.

„Iako se radi o malom uzorku na kom je lijek ispitivan, naše istraživanje pokazuje da hidroksihlorokin dovodi do značajnog nestanka i redukcije korona virusa u tijelu pacijenata, a njegovo dejstvo pojačava antibiotik azitromicin”, napisano je u studiji.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je da je američka Administracija za lijekove i hranu (FDA) odobrila korišćenje ovog lijeka za COVID-19, prenijeli su mediji iz SAD.

"Dobro je što je ovaj lijek poznat već duže vrijeme, pa znamo da kod njega nema ništa neplanirano i da ne može da ubije nekog. Pokazao je veoma, veoma ohrabrujuće rane rezultate protiv korona virusa i on će gotovo odmah biti dostupan za primjenu”, rekao je Tramp, a prenijeli su američki mediji.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je grupa pacijenata na kojoj je ovaj lijek ispitivan suviše mala, te da bi trebalo da se sprovedu opsežnija klinička ispitivanja.

Dešavanja u Bijeljin
Izvor: nezavisne.com

Članak indeksiran 20. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me