DA LI JE OVO MOGUĆE? Dodik otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva

Izvor/medij: Magazin-Press
Ocjena: Klikbejt Lažna vijest
Raskrinkano u: Dodik nije otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u intervjuu za "Glas Srpske" govorio je o mnogim temama, između ostalog i o organizaciji izbora samo na prostoru RS.

Dodik je rekao kako bi on prihvatio to da stranke iz manjeg bh. entiteta ne izađu na Opće izbore i da se organizuju samo na prostoru RS, ali pod uslovom da postoji dogovor svih stranaka.

 

- Ali ako bismo se mi povukli, onda bi na izbore izašli ovi koji hoće, a to je opozicija, i njih bi stranci verifikovali. Tako da smo mi primorani da učestvujemo u toj priči. Nastavit ćemo pravnu borbu, ali i u takvim okolnostima ćemo pobijediti. Imamo istraživanja koja nisu naša, došla su sa strane, koja govore o određenim rezultatima, optimistična su, ali treba još mnogo da radimo. 

 

SNSD je blizu apsolutne podrške za sastav parlamenta, Željka Cvijanović i ja ne bi trebalo da imamo problema u pojedinačnim kandidaturama, ali treba da se radi, i mi radimo. Mi smo sve svoje turbine upalili i krenuli. Nije nama problem da ispoštujemo to što je nametnuto iako oni prijete da bi, navodno, Milorad Dodik, ako bi koristio auto Predsjedništva i otišao na miting, bio skinut sa liste. 

 

Milorad Dodik u Predsjedništvu se vozi kolima koja je kupila stranka, imamo saobraćajnu dozvolu na SNSD. Nisam htio da tamo u Sarajevu kupujem auto. Za mog mandata nije kupljeno vozilo u Predsjedništvu. Dakle, ja ću stranačkim automobilom ići u kampanju - rekao je Dodik.

 

Upitan da li su bile tačne špekulacije o tome da će se tokom mandata povući iz Predsjedništva i prepustiti tu poziciju nekome iz reda poslanika u Parlamentu BiH, Dodik odgovara:

 

- Jeste. Razgovarali smo u okviru stranke o tome, ali nekad moram da prihvatim i stavove kolega. Oni su govorili da nije dobro vrijeme za to. Naši ljudi u institucijama BiH su pokazali kakva je BiH moguća, da je ne mogu praviti tako da je centralizuju. Sad zapadnjaci traže deblokadu.

 

Čega deblokadu? Mi radimo u skladu sa Ustavom. Mi nećemo da ispunjavamo njihove želje. Najozbiljniji momenat kada smo razgovarali o mom povlačenju bio je u martu ove godine, ali smo nakon razgovora u stranci odustali.

 

 

 

Magazin PRESS / Avaz

Članak indeksiran 08. 08. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me