DA LI JE OVO NOVI NAČIN BORBE PROTIV VIRUSA? Pojavile se maske koje "ubijaju koronu"

Izvor/medij: Srbija danas
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Nema dokaza da medicinske maske s bakar-oksidom pružaju bolju zaštitu od koronavirusa nego obične

Srbija je zainteresovana da na veliko kupi izraelske maske za koje naučnici, koji su ih napravili, tvrde da same ubijaju koronavirus.

 U Hrvatsku je stigla pošiljka od 128.000 maski, koje su juče distribuirane u apoteke i prodavaće se za 40 kuna (oko 600 dinara), a firma "Rinigard", koja ih uvozi, tvrdi da očekuje narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su pokazale zainteresovanost za kupovinu naveliko.

 

Cena će, kako navode, zavisiti od količine narudžbine i verovatno će se u budućnosti menjati.

Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali je prilikom izrade u materijal ubačen bakar-oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Može se koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se znatno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana. U kontinuitetu, nosi se najviše tri sata. Potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske jeste da se njena efikasnost ne smanjuje s vremenom. Na sajtu proizvođača se navodi da maske imaju učinak od 99,9 odsto kada je u pitanju filtriranje bakterija i smanjenje prisutnosti virusa.

- Mislim da država ne planira kupovinu tih maski. E sad, da li neka apotekarska ili farmaceutska grupacija hoće da ih distribuira u Srbiji, s obzirom na to da je cena, bar ona koja se pominje u medijima relativno niska, to ne znam - objasnio je nezvanično jedan sagovornik, ne krijući da je, kao stručnjak, skeptičan prema tolikoj efikasnosti izraelskih maski.

Članak indeksiran 03. 09. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 sedmicu
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me