Raskrinkavanje.ba

Nema dokaza da medicinske maske s bakar-oksidom pružaju bolju zaštitu od koronavirusa nego obične

Priča o maskama sa bakar-oksidom, koje su se u avgustu pojavile na hrvatskom tržištu, privukla je pažnju mnogih medija iz regiona. Brojni članci o maskama “ubicama virusa” nisu ponudili objašnjenje kako ove maske ubijaju virus, niti da li se one mogu smatrati sigurnijom zaštitom od infekcije virusom SARS-CoV-2.

Priča o maskama koje “ubijaju virus” u medijskom prostoru kruži već skoro dva mjeseca. Naime, 27.6.2020. godine, portal 24 sata je u članku Napravili masku koja ubija virus najavio da bi “u Hrvatsku trebalo stići od 10.000 do 20.000 maskica do 15. srpnja”. 

Večernji list je, zatim, u članku Za deset dana u Hrvatsku stižu maske s antivirusnim svojstvima od 10.7.2020, najavio da bi u Hrvatsku trebalo stići 128.000 istih maski, o čemu su ubrzo izvjestili i mnogi drugi mediji. Vrhunac “pomame” za čudotvornim maskama nastupio je u drugoj polovini avgusta kada je portal 24 sata 20.8.2020. objavio da su ove maske “napokon stigle”:

Maske koje same 'ubijaju' virus napokon su stigle u Hrvatsku!

U uvodu članka se vrlo neodređeno navodi da bakar-oksid, jedinjenje koje je inkorporirano u materijal maski, ima “antivirusna i antibakterijska svojstva”, bez preciziranja na koje viruse i bakterije se to odnosi:

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od kirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima

Iz članka saznajemo da je uvoznik ovih maski za hrvatsko tržište kompanija Rinigard. U ostatku teksta se govori o cijeni po kojoj će se ove maske prodavati, koliko često i koliko dugo se maska može nositi, te šta treba raditi da bi bakar-oksid “neutralizirao patogene”. 

Masku se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mjesec dana. Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Iako u naslovu nije naznačeno koji virus “same ubijaju” ove maske, jasno je da se tvrdnja odnosi na trenutnu epidemiološku situaciju, to jest na virus SARS-CoV-2. No, u ovom primjeru ne samo da se ne govori o neutralizirajućem djelovanju na SARS-CoV-2, već se zbirnim pojmom “patogeni” zamjenjuju i ranije spomenuti “virusi i bakterije”.  

Na samom kraju, opet vrlo neodređeno, navedeno je kome su ove maske “od koristi”, no tvrdnja nije potkrijepljena nikakvim izvorom:

Koriste liječnicima, ali i svim ljudima koji se učinkovito žele zaštititi od korona virusa.

Članke sa identičnim naslovom i tekstom objavilo je na desetine portala iz regije, između ostalih i Krstarica, Krtica, Hercegovina, BH dijaspora, Vecernji (.hr i .ba), Telegraf, Alo, Kurir, Haber i Srpska info

No, medijski napisi o ovim maskama se nisu zaustavili samo na prenošenju naslova i članka sa portala 24 sata. Tako su portali Net (.hr) i B92 eksplicitno naveli da ove maske ubijaju koronavirus, dok je portal Svijet sigurnosti istog dana objavio, a potom i obrisao, članak o tome da “mediji javljaju” da su u Hrvatsku stigle maske koje “štite od korone”:

U HRVATSKU STIGLE IZRAELSKE ‘MASKE-UBOJICE’: Na prvi pogled ne razlikuju se od običnih, ali imaju jedno jako bitno svojstvo

Od četvrtka su u Hrvatskoj dostupne specijalne zaštitne maske iz Izraela, koje zahvaljujući materijalima od kojih su izrađene, ubijaju koronavirus. (Net.hr)

Maske koje same "ubijaju" koronavirus stigle u Hrvatsku (B92)

Mediji javljaju da su maske koje štite od korone stigle u Hrvatsku

Maske koje bi trebale štititi od novog koronavirusa stigle su u Hrvatsku, doznaje se iz tvrtke Rinigard koja je uvoznik ovih maski. (Svijet sigurnosti)

Naučni dokazi o efikasnosti maski sa bakar-oksidom 

Iako nisu svi medijski izvještaji eksplicitno tvrdili da ove maske pružaju potpunu zaštitu od ovog virusa, jasno je da neodređena tvrdnja da maske “ubijaju virus” može razviti lažni osjećaj sigurnosti kod čitatelja/ki i navesti na zaključak da nošenje ovakvih maski “ukida” potrebu za pridržavanjem ostalih mjera predostrožnosti. Nedorečeni medijski izvještaji o maskama sa bakar-oksidom bili su, stoga, povod da istražimo postojanje dokaza o efikasnosti ovih maski u sprječavanju infekcije virusom SARS-CoV-2. 

Postoji više studija (1, 2, 3, 4) koje dokazuju da se bakterije i virusi (uključujući i virus SARS-CoV-2) kraće zadržavaju na čvrstim površinama presvučenim bakrom i njegovim jedinjenjima nego na plastici, teflonu ili nehrđajućem čeliku. Međutim, ne postoje dovoljno jasni dokazi da bakar-oksid u gore spomenutim medicinskim maskama ima isti efekat.

Jedina dostupna studija koja je potvrdila neutralizirajuća svojstva bakar-oksida na površini maski, objavljena 2010. godine, nije rađena na običnim medicinskim maskama sa bakar-oksidom o kojima je ovdje riječ, već na maskama respiratorima (“N95 maske”) - koje i bez tog spoja filtriraju do 95% udahnutih čestica veličine 0.3 mikrona. U eksperimentu je vršeno testiranje opstojnosti dva virusa gripe (H9N2 i H1N1), dok virus SARS-CoV-2 spada u grupu humanih koronavirusa. 

Dalje, studija je prvenstveno testirala koliko bakar-oksid može “pomoći” u zaštiti od prenošenja virusa putem dodira, jer do zaraze virusom ili bakterijom može doći usljed nepranja ruku nakon diranja nošene maske, ili usljed nepravilnog rukovanja i odlaganja maske. Ovom studijom se nastojalo utvrditi da li bi maske impregnirane bakar-dioksidom smanjile mogućnost zaraze i kontaminacije na taj način:

Korištenje biocidne maske može značajno umanjiti rizik od kontaminacije ruku ili okruženja, time i infekcije, usljed nepravilnog rukovanja i odlaganja maski.

(...)

Izrada biocidne maske (...) koja je sposobna da patogene koji dođu u kontakt s njom učini neinfektivnim, može značajno smanjijiti prijenos patogena i kontaminaciju nosilaca i okoline. To se može dogoditi kada zdravstveni radnici dodiruju svoju masku, ali zatim ne uspijevaju da pravilno operu ruke, ili operu uopšte, ili kad masku odlažu bez odgovarajućih mjera opreza za sigurno odlaganje. Pored kontaminacije zbog loših praksi pranja ruku, postoje dokazi o drugim problemima, kao što je osipanje patogena sa hirurških respiratora na pacijente u operacijskoj sali, što povećava rizik od nozokomijske infekcije. 

Što se tiče prenošenja virusa putem kapljične zaraze, ili zaraze putem aerosola, u ovoj studiji je toj problematici posvećena svega jedna rečenica:

Dodatno, značajno smanjenje virusnog opterećenja na maski bi trebalo zaštititi one koji je nose od udisanja virusa tokom dužeg nošenja maske.  

Na web stranici kompanije Rinigard, uvoznika maski sa bakar-oksidom za Hrvatsku, nije jasno navedeno da ove maske “ubijaju virus” tokom njihovog nošenja na licu, odnosno da preventivno nošenje ove maske pruža efikasniju zaštitu zdravoj osobi od infekcije virusom SARS-CoV-2.

Na stranici ove kompanije se navodi da ove maske neutraliziraju SARS-CoV-2, te se spominju rezultati dva testa efikasnosti u neutralizaciji virusa SARS-CoV-2. No, sami izvještaji o testiranju nisu priloženi, iako su navedeni nazivi dva laboratorija koja su ove testove sproveli (State Key Laboratory of Emerging Infectious Diseases, University of Hong Kong, i P3 Lab of Fudan University, Shanghai, China). Pretragom ovih laboratorija također nismo pronašli takve izvještaje. 

Kompaniji Rinigard smo se u proteklih desetak dana obratili više puta sa molbom za uvid u spomenute izvještaje, no nismo dobili nikakav odgovor do objave ove analize.

U zaključku na stranici uvoznika, pored rezultata ova dva testa, akcenat je zapravo na efikasnosti u sprječavanju infekcije koja nastaje zbog nepravilnog rukovanja maskama - a ne sprječavanju infekcije do koje bi došlo usljed udisanja virusa:

Dodir maski i lica česta je navika  [18] pa stoga rukovanje, uporaba i odlaganje običnih maski za lice mogu značajno povećati unakrsnu kontaminaciju, prijenos virusa i virusnu infekciju.

(...)

Prisutnost antivirusne netkane tkanine, kako u sloju u dodiru s licem, tako i u vanjskom sloju maske, značajno smanjuje rizik od unakrsne kontaminacije tijekom uporabe, rukovanja s maskom i odlaganja maske. Unutarnji sloj je posebno relevantan za asimptomatske pojedince, koji nesvjesno kontaminiraju svoje maske, čineći ih opasnim predmetom. Rukovanje i skidanje maske može kontaminirati njihove ruke ili rukavice te posljedično nenamjerno onečišćuju ostale površine na dodir, kao što su ručke i tipke dizala. Odlaganje kontaminirane maske u zajedničke prostore može stvoriti unakrsnu kontaminaciju jer ove površine mogu dodirnuti neizložene osobe, koje se zatim mogu zaraziti.

Iz ovoga je jasno da ni sam uvoznik ne tvrdi da maske pružaju bolju zaštitu od infekcije virusom SARS-CoV-2 dok ih nosimo na licu, odnosno ne tvrdi da zdrave osobe nošenjem ove maske mogu biti sigurne da se neće zaraziti ovim virusom kapljičnim putem ili preko aerosola. Ono što uvoznik tvrdi jeste da može značajno smanjiti rizik od unakrsne kotaminacije putem ruku, rukavica i ostalih površina, u poređenju s običnim maskama.

Izvještavanje o uvozu “maski-ubica” privuklo je pažnju medija, te je portal N1 objavio članak 26. augusta, u kojem su pitali Krunoslava Capka, direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, da li ta ustanovo preporučuje maske s bakar-oksidom.

"Nemamo znanstvenih dokaza od relevantnih instituta niti dokumentaciju da bismo mogli preporučiti te maske. Zamolili smo i HALMED (Agencija za lijekove i medicinske proizvode) za preporuku, no još nemamo odgovor, pretražuje se literatura.

U ovom trenutku ne preporučamo nabavljanje tih maski, ali ako dobijemo potvrdu ili certifikat, preporučit ćemo i njihovo korištenje", rekao je Capak.

Raskrinkavanje je također kontaktiralo Agenciju za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) sa upitom o uvezenim bakar-oksid maskama. Iz Agencije su nam odgovorili 31. augusta i pojasnili da su one klasifikovane kao i obične medicinske maske.

Predmetne maske s bakrovim oksidom stavljene su na tržište kao medicinski proizvod I. klase rizika te kao maske koje sukladno normi EN 14683:2019+AC:2019 odgovaraju Tipu IIR. Medicinske maske Tipa IIR prvenstveno su namijenjene smanjivanju prijenosa potencijalno infektivnog materijala s bolničkog osoblja na pacijenta tijekom kirurških zahvata ili drugom medicinskom kontekstu sličnih zahtjeva. Maske Tipa IIR također pružaju zaštitu od prskanja. 

Potrebno je općenito napomenuti da bi namjena medicinskih maski u bitnim značajkama trebala uključivati smanjivanje rizika širenja infekcija na način da se smanjuje emisija potencijalno infektivnog materijala iz nosa i usta korisnika koji masku nosi prema drugim osobama i u okoliš. Medicinske i/ili kirurške maske nisu primarno namijenjene zaštiti korisnika koji masku nosi.

Što se tiče efektivnosti bakar-oksid maski, iz HALMED-a su nam rekli:

Mišljenja smo da je razina zaštite koja se može ostvariti predmetnim maskama podjednaka drugim medicinskim ili kirurškim maskama Tipa IIR. Izuzev zaštite od prskanja, razina zaštite usporediva je i s platnenim maskama koje imaju slične funkcionalne karakteristike po parametrima filtracije i razlike tlakova između unutarnje i vanjske strane prilikom disanja. 

O fenomenu iskorištavanja dezinfekcijskih svojstava bakra u proizvodima poput maski pisao je i New York Times 19.6.2020. godine u članku “Bakar vas neće spasiti od koronavirusa” (Copper Won’t Save You From Coronavirus). Michael D. L. Johnson, mikrobiolog sa Univerziteta Arizona, te Karrera Djoko, biohemičarka i mikrobiologinja sa Durham Univerziteta, su u navedenom članku izrazili rezervacije prema maskama impregniranim spojevima bakra rekavši da ih ne bi preporučili porodici, prijateljima i kolegama kao “način za smanjenje transmisije virusa”. Dr. Djoko je pojasnila da efikasnost neutraliziranja mikroba zavisi od toga da li virus dolazi u fizički kontakt sa metalom u maski:

Ako je vaša maska ima samo 1 procenat bakra, to znači da 99 posto te maske nije od bakra, rekla je Dr. Djoko. Ukoliko metal i mikrob ne dođu u fizički kontakt jedan s drugim, maska neće donijeti nikakvu veću korist u poređenju s običnom maskom.

S druge strane, Nenad Jarić Dauenhauer, novinar za teme iz oblasti nauke koji je pisao za naučne časopise uključujući New Scientist, Nature, Chemistry World, Research Europe i Bug, te sadašnji urednik rubrike Znanost na portalu Index (.hr), u članku Stigle su maske koje same ubijaju koronavirus. Evo kako djeluju i kakve sve postoje od 25.8.2020. navodi o čemu sve treba voditi računa vezano za fenomen maski sa bakar-oksidom i drugih “antivirusnih” maski. 

Prva stvar oko koje se treba biti obazriv je dizajn maski koji je u suštini isti kao kod običnih medicinskih maski:

Izraelske maske s bakrenim oksidom u suštini su iste po dizajnu i materijalu klasičnim jednokratnim kirurškim maskama. One se predstavljaju kao višekratne s time da se ne smiju prati. To predstavlja određeni problem jer će u roku od oko tjedan dana vjerojatno postati začepljene nekim česticama kože, masnoćama tijela, osušenom slinom, puderom koji se nanosi na lice, prašinom i sl. Stoga je pitanje mogu li one stvarno biti efikasne mjesec dana ili duže kako se reklamiraju.

S druge strane, ideja o maskama koje ubijaju virus, navodi portal Index, može proizvesti lažan osjećaj sigurnosti od infekcije:

Jedan od problema također je i mogući preuveličani osjećaj sigurnosti koji bi takve maske mogle stvarati. Naime, treba imati na umu da one, baš kao i obične kirurške maske, ne prianjaju savršeno uz lice, što znači da određene količine kapljica mogu proći, a da se ne filtriraju, sadržavale one bakreni oksid ili ne.

Međutim, ni namjena ovih maski u spriječavanju kontaminacije ruku i ostalih površina, a time i infekcije, ne treba biti uzeta zdravo za gotovo, budući da virus neće biti neutralisan momentalno:

Također, treba istaknuti da antivirusne maske, mada mogu djelovati antimikrobno, neće ubijati viruse odmah, u sekundi, već kroz nekoliko minuta. Stoga uvijek postoji mogućnost sekundarne infekcije. Nadalje, one ne djeluju kao filtar koji će ubiti sve viruse koji bi se mogli nalaziti u ljudskom dahu koji prolazi kroz masku. One će s vremenom ubiti samo one viruse koji su zaustavljeni u tkanju maske.

Postojeći naučni dokazi da maske sa bakar-oksidom neutrališu patogene vezuju se za prijanjajuće (N95) maske, ali testirana je njihova efikasnost na viruse gripe. Kompanija Rinigard nam nije ustupula rezultate testova po kojima bakar oksid u medicinskim maskama ima isti neutralizirajući efekat  na koronavirus SARS-CoV-2. No i bez tih rezultata, iz zaključaka studije iz 2010. godine, te zaključaka sa web stranice Rinigard, jasno je da nema garancije da ove maske zdravim osobama, koje maske nose preventivno, pružaju bolju zaštitu od infekcije novim koronavirusom nego obične medicinske maske. Isto su nam potvrdili i iz HALMED-a, čiji je stav da bakar-oksid maske nisu sigurnija alternativa običnim maskama kad je u pitanju zaštita od infekcije. Ono u čemu ove maske mogu biti bolje od običnih je sprječavanje infekcije nepravilnim korištenjem i odlaganjem maske, te infekcije usljed nepranja ruku.

Ništa od ovoga nije predstavljeno u ocijenjenim člancima, a čitaoci nisu upozoreni kako “maske-ubice” ne pružaju bolju zaštitu od direktne infekcije novim koronavirusom nego obične medicinske maske. Budući da su dostupne informacije predstavljene na neodređen način, tako da se stvori dojam kako su bakar-oksid maske sigurnija alternativa, tvdnje u člancima o “maskama koje ubijaju virus” dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama.

Članku na portalu 24 sata (.hr) dajemo i ocjenu prikriveno reklamiranje, budući da su u njemu izneseni svi komercijalni detalji o uvezenim maskama, no nema napomene da se radi o promotivnom tekstu.

Napomena 

7.9.2020: Portal Luftika je nakon upita Raskrinkavanja objavio članak o nepostojanju dokaza da maske sa bakar-oksidom pružaju bolju zaštitu od običnih maski, pa sukladno tome dobiva i ocjenu demantirano. 

Uz ovaj pozitivan primjer, vezano za ovu analizu zabilježili smo i jedan manje prijatan. Naime, portal Hrvatska danas je u odgovoru na naš upit, ne osvrćući se na članak za koji je upit i poslan, poručio sljedeće:

"Poštovani,

Izvolite se maknuti od hrvatskih portala, pa i od ovoga. Držite se svoje države a za sve što vas zanima pitajte genijalce iz faktograf.hr-a. 

Da bi vam bilo jasnije, ne zabadate nos tamo gdje mu nije mjesto i u državi s kojom nemate nikakve veze. Tu postoje institucije kojima odgovaraju hrvatski mediji.

Srdačan pozdrav"

24.12.2020: Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

21.1.2021: I portal Glossy je u svoj teskt unio ispravke, pa u skladu s tim istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

5.2.2021: Redakcija portala Leutar nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

25.2.2021: S obzirom da je i portal Analitika ocijenjeni članak ispravio tako da sada sadrži tačne informacije, istom dodijeljujemo i ocjenu ispravljeno.

17.3.2021: Portal Republika je u članak ocijenjen u ovoj analizi dodao tačne inforamcije, pa sukladno tome istom dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno.

5.11.2021: Portal Telegraf je u članak ocijenjen u ovoj analizi uvrstio izmjene tako da on sada sadrži tačne informacije. Shodno tome, članku dodjeljujemo i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Glossy: PRAVO MALO ČUDO NAUKE: Maske koje same "ubijaju" virus korona stigle u naš komšiluk, evo kako funkcionišu

Kako prenose hrvatski mediji, u ovu zemlju je stila velika pošiljka s "magičnim" maskama koje same uništavaju virus korona

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

BH dijaspora: Maske koje same ubijaju virus stigle u region

Masku se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Balkandžije: U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME UBIJAJU VIRUS: Mogu da se koriste više puta, a evo koliko će koštati!

U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME UBIJAJU VIRUS: Mogu da se koriste više puta, a evo koliko će koštati!

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.08.2020

Republika.rs: MASKE KOJE UBIJAJU KORONU STIŽU U SRBIJU: Izraelsko čudo uskoro i u našoj zemlji

Srbija je zainteresovana da na veliko kupi izraelske maske za koje naučnici, koji su ih napravili, tvrde da same ubijaju koronavirus. U Hrvatsku je st...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Happy TV: OVO JE MASKA KOJA SAMA UBIJA VIRUS: Stigla prva pošiljka u Hrvatsku! (FOTO)

U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same "ubijaju" korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Srbija danas (.com): SAME "UBIJAJU" KORONA VIRUS: U Hrvatsku stigla neverovatna pošiljka!

Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Krajina (.ba): Maske koje same ubijaju virus stigle u Hrvatsku

Masku se može koristiti neograničeno, sve dok se fizički ne uništi ili ne polije vodom

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

072 Info: Maske koje same ubijaju virus stigle u Hrvatsku

Maske koje same ubijaju virus stiglesu i u Hrvatsku, te su od danas dostupne u prodaji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Teklic: Maske koje same ubijaju virus i koje se mogu nositi dok se fizički ne unište stigle u Hrvatsku

Maske izraelskog proizvođača koje se mogu nositi neograničeni broj puta, sve dok se fizički ne unište, stigle su u Hrvatsku. Iako izgledom ne odudaraj...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Libero portal: Maske koje ubijaju virus stigle u Hrvatsku, mogu se koristiti neograničeno

Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih kirurških maski za lice, no prilikom izrade u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i anti...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Prijedor24h: SAME UNIŠTAVAJU VIRUS U Hrvatsku stigla nova maska za zaštitu od korone

Maske koje same “ubijaju” korona virus stigle su u Hrvatskoj.

 • Manipulisanje činjenicama
Prikriveno oglašavanje 20.08.2020

24 sata hr: Maske koje same 'ubijaju' virus napokon su stigle u Hrvatsku!

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od kirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antib...

 • Prikriveno oglašavanje
 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Bosanska krajina: Hrvatska dobila nove zaštitne maske. Ovakve maske se priželjkuju u cijelom svijetu. Kriju veliku tajnu (FOTO)

Hrvatska dobila nove zaštitne maske. Ovakve maske se priželjkuju u cijelom svijetu. Kriju veliku tajnu (FOTO)

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Nove-novosti: Izraelske maske koje same ubijaju virus napokon su stigle u Hrvatsku!

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od jednokratnih kirurških maski. No u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antib...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Avaz.live: DA LI JE MOGUĆE?! Stigle izraelske maske koje same ubijaju virus

Maske će danas biti distribuirane u apoteke, koje će ih prodavati za oko 40 kuna, preneo je hrvatski portal 24sata.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Radio Televizija Srbije: Maske koje same "ubijaju" virus stigle u Hrvatsku

U Hrvatsku su stigle maske koje same "ubijaju" koronavirus, piše portal "24sata". Maske izraelskog proizvođača izgledom se ne razlikuju od običnih hir...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Telegraf: Hrvati dobili maske koje same uništavaju virus: Traju mesec dana i koštaju 625 dinara

Napredne maske stižu iz Izraela

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Rejting: U Hrvatsku stigle izraelske maske koje same ubijaju virus

ZAGREB – U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same “ubijaju” korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Uz kavu: U Hrvatsku stigle maske koje ubijaju virus

Masku se može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i d...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Radio Križevci: Maske koje same "ubijaju" koronavirus stigle u Hrvatsku

Maske koje same ‘ubijaju’ koronavirus stigle su u Hrvatsku. One su od danas u distribuciji preko Medike, a uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarnam...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.08.2020

Pozitivni portal: Maske Koje Same Ubijaju Virus Stigle U Region

Maske izraelskog proizvođača su od danas u distribuciji u Hrvatskoj i uskoro bi trebale biti dostupne u apotekama, piše 24sata.hr.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Objektiv.rs: Maske koje same “ubijaju” virus stigle u komšiluk, očekuje se narudžina iz Srbije

Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Antena Zadar: Maske koje same “ubijaju” virus stigle u Hrvatsku, evo koliko koštaju

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od kirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antib...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Net hr: U HRVATSKU STIGLE IZRAELSKE ‘MASKE-UBOJICE’: Na prvi pogled ne razlikuju se od običnih, ali imaju jedno jako bitno svojstvo

Maske izraelske proizvodnje po izgledu se ne razlikuju od klasičnih kirurških maski, ali sadrže bakar-oksid koji ima dugotrajna antivirusna i antibakt...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.08.2020

Alo: Pojavile se maske za koje naučnici tvrde da ubijaju koronavirus! Mogle bi da stignu i u Srbiju

Evo kako će izgledati.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Orion info: Maske Koje Same ‘Ubijaju’ Virus Stigle U Hrvatsku, Poznato Koliko Je Kuna Potrebno Izdvojiti

Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

RTL.hr: Maske koje same ubijaju virus stigle u Hrvatsku! Evo koliko koštaju i koliko ih možete koristiti

Masku se može koristiti neograničeno, sve dok se fizički ne uništi ili ne polije vodom

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Objektiv.rs: Stigle maske koje UBIJAJU VIRUS! Cena im je oko 5 evra

Kažu kako će se cena, zavisno od veličine narudžbina, verovatno menjati u budućnosti

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Večernji list (ba): Maske koje same 'ubijaju' virus stigle u Hrvatsku, poznato koliko je kuna potrebno izdvojiti

Maske koje same 'ubijaju' koronavirus stigle su u Hrvatskoj. One su od danas u distribuciji preko Medike, a uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarna...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Leutar: U Hrvatsku stigle izraelske maske koje same ubijaju virus

ZAGREB – U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same „ubijaju“ korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

BIZLife: Ovo su maske od 600 RSD koje same UBIJAJU VIRUS i uskoro će ih biti i u Srbiji (FOTO)

U Hrvatskoj će se ovih dana u prodaji naći specijalne jednokratne maske koje imaju posebna antivirusna i antibakterijska svojstva.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Alo: KOMAD KOŠTA 5 EVRA U komšiluk stigle maske koje "same ubijaju virus"!

U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same "ubijaju" korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Zagorje: Maske koje 'ubijaju' COVID uskoro i u našim ljekarnama

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od kirurških jednokratnih maski…

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Krtica: Maske koje same ‘ubijaju’ virus napokon su stigle u Hrvatsku!

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od hirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antib...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Hrvatska danas: Maske koje same ubijaju virus napokon su stigle u Hrvatsku

Maske su od danas u distribuciji preko Medike i uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarnama. Pojedinačna cijena je oko 40 kuna i nabavili smo 128.000...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

ABC: Maske koje same 'ubijaju' virus napokon su stigle u Hrvatsku!

Maske su od danas u distribuciji preko Medike i uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarnama. Pojedinačna cijena je oko 40 kuna i nabavili smo 128.000...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.08.2020

Aktualno HR: Maske koje same „ubijaju” virus stigle u Hrvatsku – doznajte kolika im je cijena!

U Hrvatsku su stigle zaštitne maske koje same „ubijaju” koronavirus i uskoro bi trebale biti dostupne u ljekarnama gdje će ih moći kupiti građani.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Info Media Balkan: U Hrvatsku stigle izraelske maske koje same ubijaju virus

U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same "ubijaju" korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici. Maske će danas...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Sandžačke: Ovo su maske od 600 dinara koje same UBIJAJU VIRUS i uskoro će ih biti i u Srbiji (FOTO)

Maske koje same “ubijaju2 koronavirus stigle su u Hrvatskoj. One su od danas u distribuciji, a uskoro bi trebale biti dostupne u apotekama gdje će ih...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Dalmatinski portal: MASKE KOJE UBIJAJU COVID: Iz Izraela stigle i u Hrvatsku, od sutra u apotekama

Cijena jedne je 40 kuna ali može se nositi dok god se ne raspadne, nije jednokratna

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.08.2020

Budućnost je sada.lajkaj: U Hrvatsku stigle izraelske maske koje same ubijaju virus

U Hrvatsku je stigla pošiljka od 128.000 maski, koja će, kako se navodi, “ubiti” virus corone, a osmislili su je izraelski znanstvenici.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 21.08.2020

Krstarica: Maske koje ubijaju virus stigle u Hrvatsku

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od hirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar-oksid s antivirusnim i antib...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

PCNEN: U Hrvatsku stigle izraelske maske koje ‘ubijaju’ virus korona

U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje same “same ubijaju” korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Sputnik: Maske koje ubijaju virus stigle u Hrvatsku

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od hirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar-oksid s antivirusnim i antib...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 22.08.2020

Dalmacija danas: NASTALA POMAMA U LJEKARNAMA Maske koje same “ubijaju” virus stigle u Dalmaciju

"Neki su ljudi naručivali na desetke maski, pa smo ograničili broj maski koje se mogu kupiti ili naručiti"

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Haber: U Hrvatsku stigle izraelske maske koje same ubijaju virus

U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same “ubijaju” korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 21.08.2020

Srbija danas (.com): DA LI JE OVO NOVI NAČIN BORBE PROTIV VIRUSA? Pojavile se maske koje "ubijaju koronu"

Srbija je zainteresovana da na veliko kupi izraelske maske za koje naučnici, koji su ih napravili, tvrde da same ubijaju koronavirus.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Kakanj-X: U Hrvatsku stigle izraelske maske koje same ubijaju virus

U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same “ubijaju” korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Muzički svijet: U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME UBIJAJU VIRUS: Mogu da se koriste više puta, a evo koliko će koštati!

U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME UBIJAJU VIRUS: Mogu da se koriste više puta, a evo koliko će koštati!

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Srpska info: SAME UNIŠTAVAJU VIRUS U Hrvatsku stigla nova maska za zaštitu od korone

Maske koje same “ubijaju” korona virus stigle su u Hrvatskoj.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Luftika: Cena 600 dinara: Maske koje same ubijaju virus, za višekratnu upotrebu uskoro i u Srbiji

U Hrvatskoj će se uskoro u prodaji pojaviti specijalne maske koje imaju antivirusna svojstva, piše Bizlife.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Demantirano
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Hercegovina.info: Maske koje ubijaju virus stigle u Hrvatsku

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od kirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antib...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Nedeljnik Afera: Ovo su maske od 600 dinara koje same UBIJAJU VIRUS i uskoro će ih biti i u Srbiji!

U Hrvatskoj će se ovih dana u prodaji naći specijalne jednokratne maske koje imaju posebna antivirusna i antibakterijska svojstva.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 22.08.2020

RTV BN: Maske koje same uklanjaju krunu stigle su u Hrvatsku

U Hrvatskoj su od petka u ljekarnama dostupne nove maske, popularno nazvane "Bakrene maske", koje same uklanjaju virus korone.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Radio Sarajevo: ! / Maske koje same ubijaju virus stigle u region

Maske izraelskog proizvođača su od danas u distribuciji u Hrvatskoj i uskoro bi trebale biti dostupne u apotekama, piše 24sata.hr.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Riportal: Maske koje same ubijaju virus stigle u Hrvatsku! Evo koliko koštaju i gdje ih možete nabaviti

Masku se može koristiti neograničeno, sve dok se fizički ne uništi ili ne polije vodom

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

BL Portal: Sve više zainteresovanih za kupovinu: Maske koje same ubijaju koronu stigle u komšiluk

Maske koje same ubijaju virus stigle su i u Hrvatsku, te su od danas dostupne u prodaji.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Nezavisne: U Hrvatsku stigle izraelske maske koje same ubijaju virus

ZAGREB - U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same "ubijaju" korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Poslovni hr: Maske koje same ubijaju virus stigle u Hrvatsku: Cijena im je poprilična

Koriste liječnicima, ali i svim ljudima koji se učinkovito žele zaštititi od korona virusa.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Narodnjaci: U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME UBIJAJU VIRUS: Mogu da se koriste više puta, a evo koliko će koštati!

U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME UBIJAJU VIRUS: Mogu da se koriste više puta, a evo koliko će koštati!

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Lika Club: NISU JEDNOKRATNE U Hrvatsku stigle maske koje “ubijaju” virus

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od kirurških jednokratnih maski. No u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antib...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Večernji list: Maske koje same 'ubijaju' virus stigle u Hrvatsku, poznato koliko je kuna potrebno izdvojiti

Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Kurir: U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME UBIJAJU VIRUS: Mogu da se koriste više puta, a evo koliko će koštati

U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same "ubijaju" korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Dalmacija News: Maske koje same 'ubijaju' virus napokon su stigle u Hrvatsku!

Kažu kako će se cijena, ovisno o veličini narudžbi, vjerojatno mijenjati u budućnosti.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

B 92: Maske koje same "ubijaju" koronavirus stigle u Hrvatsku

Maske izraelskog proizvođača izgledom ne odudaraju od hirurških jednokratnih maski. Ali u materijal je inkorporiran bakar-oksid s antivirusnim i antib...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Glas naroda BiH: U Hrvatsku stigle izraelske maske koje same ubijaju virus

ZAGREB – U Hrvatsku je stigla pošiljka sa 128.000 maski koje, kako se navodi, same “ubijaju” korona virus, a osmislili su je izraelski naučnici.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Portal Analitika: Maske koje "same ubijaju virus" stigle u region

Maske koje same ubijaju virus od danas se prodaju u Hrvatskoj. Koriste ljekarima, ali i svim ljudima koji žele efiikasnu žele zaštititu od koronavirus...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Borak: MASKE KOJE SAME ‘UBIJAJU’ VIRUS NAPOKON SU STIGLE U HRVATSKU!

Maske koje same ‘ubijaju’ virus napokon su stigle u Hrvatsku!

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Istra IN: U HRVATSKU STIGLE MASKE KOJE SAME 'UBIJAJU' VIRUS Uskoro će biti dostupne u ljekarnama

U Hrvatsku su stigle maske izraelskog proizvođača koje izgledom ne odudaraju od jednokratnih kirurških maski, no u materijalu imaju inkorporiran bakar...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.08.2020

Svijet sigurnosti: Mediji javljaju da su maske koje štite od korone stigle u Hrvatsku

Maske koje bi trebale štititi od novog koronavirusa stigle su u Hrvatsku, doznaje se iz tvrtke Rinigard koja je uvoznik ovih maski.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Demantirano